Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επελαύνει ο κορωνοϊός: Πάνω από 100 ξανά οι νεκροί στην Ελλάδα - Στα 22.889 τα νέα κρούσματα - Συναγερμός από το σύνδρομο MIS

Επελαύνει ο κορωνοϊός: Πάνω από 100 ξανά οι νεκροί στην Ελλάδα - Στα 22.889 τα νέα κρούσματα - Συναγερμός από το σύνδρομο MIS
Βατόπουλος: Θα υπάρξουν και άλλα πανδημικά κύματα – Για καιρό οι μάσκες
Σχετικά Άρθρα
Τραγική παραμένει η κατάσταση στην χώρα μας όσον αφορά τα θύματα της πανδημίας, καθώς για μια ακόμη ημέρα οι νεκροί έφτασαν τους 108, ενώ αυξητικά κινήθηκαν και τα κρούσματα που έφτασαν τα 22.889 την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς από τα αυξανόμενα περιστατικά του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου MIS που προκαλείται κυρίως σε παιδιά μετά τη λοίμωξη τους από covid, τη στιγμή που εξακολουθεί να σοκάρει ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός θανάτων.
Και ενώ οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας δεν υποχωρούν, ανησυχία προκαλούν τα τουλάχιστον 150 περιστατικά του συνδρόμου MIS που έχουν καταγραφεί σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, καθώς τα 30 από αυτά έχουν οδηγηθεί στην εντατική.
Αν και αναλογικά από τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους, καταγράφεται ένα περιστατικό ανά 1.500 θετικά κρούσματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών έτσι ώστε να προστατευτούν τα παιδιά και από τη λοίμωξη της covid και από τις επιπλοκές της. 

Συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα 

Σε κάθε περίπτωση, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ έως τις 14 Φεβρουαρίου, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων όσον αφορά τον αριθμό των θεατών στα γήπεδα, με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν θα αυξηθεί το ποσοστό του 10% όσον αφορά τον αριθμό των φιλάθλων.
Σημειώνεται πως από χθες 7/2 ως ανεμβολίαστοι λογίζονται οι εμβολιασμένοι πολίτες που δεν έχουν κάνει ωστόσο την αναμνηστική δόση μέσα στο 7μηνο από τη δεύτερη δόση, με αποτέλεσμα να είναι αντιμέτωποι με όλους τους περιορισμούς που υπάρχουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης και να υποχρεούνται να υποβάλλονται σε rapid test για να μπορούν να μεταβούν στους χώρους εργασίας τους.

Η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.889, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.090.383 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 399 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.392 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 108, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.322 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 524 (61.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 407 (77.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (22.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.106 ασθενείς.

Oι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή +16.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Βατόπουλος: Θα υπάρξουν και άλλα πανδημικά κύματα – Για καιρό οι μάσκες

Την εκτίμηση πως θα υπάρξουν και άλλα πανδημικά κύματα διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, πόσο μεγάλα και θανατηφόρα θα είναι.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι οι σκληροί δείκτες δε θα είναι για πολύ καιρό ακόμα σε υψηλά επίπεδα, ενώ τόνισε ότι η αποκλιμάκωση είναι δεδομένη, καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει.
«Αυτό δε σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τι θα γίνει με τις Απόκριες

Ερωτηθείς αν θα γίνουν φέτος τις Απόκριες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, δε φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων».
«Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας πως υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει έναν υγειονομικό κίνδυνο.
Ερωτηθείς για το Πάσχα, εκτίμησε ότι «φέτος θα καταφέρουμε να πάμε στο χωριό» και συμπλήρωσε ότι και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, δεδομένου ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι πολύ καλύτερη και υπάρχουν φάρμακα, ωστόσο τόνισε ότι δε θα πετάξουμε τις μάσκες.
«Οι μάσκες θα είναι για αρκετό καιρό μαζί μας» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Έρχεται νέο εμβόλιο Novavax που έρχεται στην Ελλάδα 

Στα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου της Novavax αναφέρθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες 168.000 δόσεις του σκευάσματος πρόκειται να φτάσουν στη χώρα στις 21 Φεβρουαρίου, και συνολικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προβλέπεται να φτάσουν 474.000 δόσεις.
Η κ. Θεοδωρίδου, αφού τόνισε ότι περισσότερα από 200 εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη, σημείωσε ότι σε λίγες μέρες έρχεται στην χώρα μας το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax. «Στο νέο εμβόλιο η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δεν την παράγει ο οργανισμός, είναι παλιά τεχνολογία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της γρίπης και της ηπατίτιδας.
Το εν λόγω σκεύασμα διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, είναι φθηνό και εύκολο στη μεταφορά και «θα συμβάλει στον εμβολιασμό στις μη προνομιούχες χώρες».
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «η έγκριση του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από 2 κλινικές μελέτες με τη συμμετοχή 45.000 ατόμων», προσθέτοντας ότι η πρώτη μελέτη έδωσε 90% αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου και η δεύτερη 89,7%.
Το σκεύασμα της Novavax θα χορηγείται σε σχήμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών και η έναρξη προστασίας αρχίζει μετά από 14 μέρες.
Η ίδια είπε ότι υπό μελέτη βρίσκονται τα δεδομένα για την χρησιμοποίηση του ως αναμνηστική δόση καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, σημειώνοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ως προς τη μετάδοση και τη χρονική διάσταση της ανοσίας.
Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι με το εμβόλιο αυτό θα μπορέσουν «να προσεγγιστούν οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί η κάλυψη σε μη προνομιούχα μέρη που η κάλυψη είναι από ανύπαρκτη έως μικρή».
«Τα συμπτώματα από τη χορήγηση του είναι ήπια», είπε, ενώ ερωτηθείσα σχετικά, υπογράμμισε:
«Επειδη η τενχολογία είναι παλιά και γνωστή, ίσως οι τοπικές αντιδράσεις να είναι πιο έντονες, αλλά δεν αναμένονται ξεχωριστές, ανεπιθύμητες ενέργειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης