Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χαλάρωση μέτρων εν μέσω ενστάσεων - Άρση όλων των περιορισμών τον Μάρτιο - Τι αλλάζει από το Σάββατο 19/2

Χαλάρωση μέτρων εν μέσω ενστάσεων - Άρση όλων των περιορισμών τον Μάρτιο - Τι αλλάζει από το Σάββατο 19/2
Στους 25.001 οι νεκροί στην Ελλάδα - Πλεύρης: Έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Στο δρόμο που ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έναντι της covid κινείται πλέον και η Ελλάδα, καθώς είναι ειλημμένη απόφαση παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση όλων των μέτρων προκειμένου από την άνοιξη να μπούμε σε ρυθμούς κανονικότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των «σκληρών δεικτών» - δηλαδή των διασωληνωμένων και των θανάτων - καθώς και ότι η Omicron είναι πιο ήπια σε σχέση με τη Delta - τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους - αλλά και ότι το 84% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένο, οι ειδικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην άρση μέτρων και περιορισμών, αρχής γενομένης από μεθαύριο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης υποστήριξε ότι στόχος είναι εντός του Μαρτίου - το αργότερο έως τα τέλη του μήνα - να έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για την επιδημία του κορωνοϊού, αν και σημείωσε πως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

Τι αλλάζει από 19/2

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συναίνεσε στην επιστροφή των όρθιων πελατών σε εστίαση και διασκέδαση, αν και η είσοδος σε εστίαση και χώρους διασκέδασης θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε εμβολιασμένους με την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.
Επιπλέον, οι ειδικοί είπαν «ναι» στην αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% στο 50%, ενώ συμφωνήθηκε η τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να διαμορφωθεί στο 20% του προσωπικού.

Επιστρέφουν οι εκδρομές

Επίσης, αποφασίστηκε από την 1η Μαρτίου να αρχίσουν και πάλι οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα κάνουν rapid test 48 ώρες πριν από την αναχώρηση τους.
Βάσει των αποφάσεων αυτών, από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, θα μπορούν να γίνονται κανονικά οι εκπαιδευτικές εκδρομές, οι διδακτικές επισκέψεις, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, κοκ.
Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ.
23_1.JPG

Με το βλέμμα στο Πάσχα

Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να έχουμε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές Πάσχα.
Οι ειδικοί εκφράζουν προβληματισμούς και εμφανίζονται να αποκλείουν τις παρελάσεις υπό τον φόβο του συγχρωτισμού και της πιθανότητας για μια νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.
Ακόμα πάντως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, με τους επιστήμονες να παραπέμπουν σε νέα σημερινή συνεδρίαση τους.

Ενστάσεις

Παρόλο αυτά πολλοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις και ενστάσεις για αυτήν την χαλάρωση των μέτρων, υποστηρίζοντας πως η αποκλιμάκωση της επιδημίας που παρατηρείται είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και πως η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, εάν οι πολίτες δεν συνεχίσουν να τηρούν βασικά μέτρα προστασίας.
Μάλιστα επισημαίνουν πως από τη στιγμή που υπάρχουν περίπου 600.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου είτε δεν έχουν κάνει την γ’ δόση και άρα δεν έχουν προστασία έναντι του ιού, υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτηθεί ένα ακόμα κύμα της επιδημίας.

Σαρηγιάννης: Είμαστε εντάξει με 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμα ενάμιση μήνα;

Την αντίθεση του με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία όπως είπε, έπρεπε να γίνει αργότερα, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος είπε πως με τις αποφάσεις αυτές, παρατείνουμε την επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης της πανδημίας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης διερωτήθηκε αν «είμαστε εντάξει να έχουμε 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμα ενάμιση μήνα».
«Πριμένουμε με βάση αυτά και χωρίς άλλες αλλαγές να πάμε σε αποκλιμάκωση από τις 25 Μαρτίου, αντί για τις 10 Μαρτίου που περιμέναμε, πριν ανακοινωθεί η άρση των μέτρων.
Δεν περιμένω να ανέβουν πάρα πολύ τα κρούσματα, αλλά για μεγάλο διάστημα θα υπάρχει διακύμανση των κρουσμάτων σε 18.000 – 20.000 την ημέρα.
Αυτό αντιστοιχεί και σημαίνει πως μέχρι το τέλος Μαρτίου, ο μέσος όρος θανάτων από 80 που είναι σήμερα, θα πέσει στους 70» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης.
«Το θέμα είναι αν είμαστε εντάξει να έχουμε 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμη ενάμιση μήνα!
Αν είμαστε εντάξει με αυτό… οκ» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι το ιιικό φορτίο στα λύματα δείχνει μια σταθερότητα, καθώς, όπως είπε, «έχουμε ισορροπία από τους νέους εμβολιασμούς και από όσους χάνουν την ανοσία λόγω παρέλευσης του χρόνου νόσησης και εμβολιασμού τους με τις πρώτες δόσεις».

Παυλάκης: Ρίσκο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Τις ενστάσεις του για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της επιδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ρίσκο της ελληνικής κοινωνίας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, ο κ.Παυλάκης επισήμανε ότι «παρά τις ανακοινώσεις ότι πέφτουν όλα», καταγράφονται 70 με 100 θάνατοι και 20.000 κρούσματα καθημερινά, γεγονός που δείχνει, όπως είπε, ότι «ο ιός έχει ελεύθερο πεδίο να μολύνει και να συνεχίζει να επεκτείνεται».
«Κάθε ημέρα ο ιός βρίσκει ευάλωτους που θα πάνε στο νοσοκομείο» σημείωσε ο κ.Παυλάκης.

Όπως είπε, «το 1/4 των ανθρώπων που χάνει τη ζωή του, σε πάρα πολλές κοινωνίες, είναι οικονομικά ενεργοί, κάτω των 65 ετών».
«Δεν είναι μόνο οι 90άρηδες που πεθαίνουν» ανέφερε ο κ.Παυλάκης.

Λάθος μήνυμα

Όπως είπε, πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή», καθώς «ανοίγοντας τα πάντα», εκπέμπεται το λάθος μήνυμα.
«Δεν είμαστε σε κανονικότητα» τόνισε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος έκρουσε «καμπανάκι» και για τα παιδιά, τα οποία αποτελούν το 1/3 των μολύνσεων.

Πιθανό ένα καλοκαιρινό κύμα

Παράλληλα, ο ίδιος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους, δεδομένου και του υψηλού ιικού φορτίου.
«Δεν εγγυάται κανείς ότι δεν θα υπάρξει νέο στέλεχος» σημείωσε, κάνοντας λόγο για πιθανό καλοκαιρινό «κύμα».
«Εάν υπάρξει νέο στέλεχος, θα υπάρξει και καλοκαιρινό κύμα» υπογράμμισε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα είναι ευάλωτη στο επόμενο κύμα.

Θα μείνει για μια δεκαετία

«Άλλωστε, ο κορωνοϊός θα μείνει για την επόμενη 10ετία και δεν ξέρουμε αν θα είναι ηπιότερος.
Στην παρούσα φάση, είναι πολύ χειρότερος από τη γρίπη, δεν έχει ημερώσει» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης.

Βασιλακόπουλος: Δεν θα αλλάξει την επιδημιολογική εικόνα, η άρση των περιορισμών

Την εκτίμηση πως η άρση των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δεν πρόκειται να αλλάξει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος.
«Πλέον δεν έμειναν και πολλοί περιορισμοί.
Η πλήρης απελευθέρωση ψυχολογικά μας βοηθάει.
Αυτό που έγινε δεν είναι επικίνδυνο, δε θα αλλάξει τρομερά την επιδημιολογική εικόνα, γιατί κατ’ ουσίαν συνέβαινε το ίδιο πράγμα στην εστίαση με τους όρθιους.
Αυτό που έμεινε, και πρέπει να μας μείνει σαν καλή συνήθεια, είναι οι μάσκες, όπου υπάρχει συνωστισμός ή στα ΜΜΜ, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για λόγους υγείας», είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ερωτηθείς για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες και τις παρελάσεις ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι «τις παρελάσεις μπορούμε να τις μετονομάσουμε σε διαδηλώσεις και να γίνουν και αυτές».
«Το να λέμε ότι μόνο η παρέλαση θα προκαλέσει πρόβλημα, είναι μια υπερβολή» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως καταγράφεται σταθεροποίηση στην κυκλοφορία του ιού, με την επιδημιολογική επιβάρυνση να επηρεάζει τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Δεν μπορούμε να ζούμε με περιορισμούς

«Δε γίνεται να ζούμε συνέχεια με περιορισμούς.
Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, και εμείς που τους προτείνουμε δεν αντέχουμε άλλο.
Όλοι θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογικά.
Για να γίνει αυτό υπάρχουν δύο δρόμοι, παράλληλοι: Εμβολιασμός και testing», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Δε χρειάζεται 4η δόση

«Η 3η δόση μας καλύπτει τουλάχιστον για ένα τετράμηνο σε πολύ υψηλό ποσοστό.
Με εξαίρεση τους ανοσοκατασταλμένους δε χρειάζεται 4η δόση.
Περιμένουμε την Άνοιξη να εγκριθούν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, έτσι ώστε την αναμνηστική δόση που θα κάνουμε να είναι με ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σε όλες τις αλλαγές που έχει κάνει ο ιός και να κρατάει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ.Βασιλακόπουλος.
«Θα υπάρξει μελέτη που θα λέει πόσο χρονικό διάστημα μετά την 3η δόση είναι η βέλτιστη χρονική περίοδος για να γίνει η αναμνηστική δόση.
Εξαρτάται που ζει ο καθένας.
Μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης.
Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να βγουν νέα στελέχη του ιού, οπότε πάμε σε αποκλιμάκωση της πανδημίας παγκόσμια» είπε ο καθηγητής.

Στους 25.001 οι νεκροί

Στους 25.001 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.509, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.235.920 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 373 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.186 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.92 - 1.06)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 82, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.001 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 485 (62.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 86.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (75.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (24.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.164 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +30.61%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 394 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης