Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στα 18.094 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με 88 θανάτους, 460 διασωληνωμένους - Άρση μέτρων τον Μάρτιο

Κορωνοϊός: Στα 18.094 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με 88 θανάτους, 460 διασωληνωμένους - Άρση μέτρων τον Μάρτιο
Πλεύρης: Αρση μέτρων έως τέλη Μαρτίου για τους εμβολιασμένους
Σχετικά Άρθρα

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν για ακόμη μια μέρα κρούσματα - θάνατοι που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, την ώρα που προαναγγέλθηκε άρση των μέτρων της πανδημίας από τον ερχόμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, στα 18.094 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο (21/02/2022), σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Ενώ, παράλληλα ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 460 ασθενείς.

Πλεύρης: Αρση μέτρων έως τέλη Μαρτίου για τους εμβολιασμένους

Eως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί όλα τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους επανέλαβε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πάντως ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. «Θεωρώ ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους. Υπάρχουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις που θα συνεχίσουν να ισχύουν. Για τους ανεμβολίαστους δεν είμαστε ακόμη σε αυτήν την κουβέντα, θα παραμείνουν τα μέτρα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης είπε πως «δεν υπάρχει σενάριο επιστροφής τους την 1η Απριλίου. Δύο είναι τα σενάρια: ή θα αποτελεί τυπικό προσόν ο εμβολιασμός και επομένως δεν θα μπορεί να παραμείνει στο ΕΣΥ ή θα επεκταθεί η αναστολή σύμβασης για όσο κρατήσει η πανδημία». «Η εισήγηση η δική μου, ασχέτως με την πανδημία, είναι ο εμβολιασμός να αποτελεί τυπικό προσόν και επομένως όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα παραμείνει στο ΕΣΥ», επεσήμανε ο υπ. Υγείας.

Τόνισε ακόμη ότι επανεξετάζονται συνολικά οι σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ και σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς. «Θέλουμε να ανοίξουμε θεσμοθετημένα την δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν υπηρεσία part time σε νοσοκομεία, όπου υπάρχουν κενά και όπου υπάρχουν προκηρύξεις και συμβάσεις που δεν καλύπτονται».

Θα χρειαστεί 3η δόση για όσους εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Johnson & Johnson;

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.
«Επικρατεί μια διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι διανύουμε μια νέα φάση covid μετά την χαλάρωση σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση», τόνισε η κα Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η εμφάνιση ενός επιδημικού κύματος, συνέχισε.

Novavax και Johnson & Johnson

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Novavax που προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ σημείωσε πως άλλα εμβόλια της ίδιας τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθούν για την αναμνηστική δόση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση με m- RNA σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οι δύο δόσεις παρέχουν επαρκή προστασία. Όπως διευκρίνισε το Johnson & Johnson υστερεί μετά την πρώτη δόση, ενώ προσφέρει ικανοποιητική ανοσία μετά τις δύο δόσεις.
Αναφορικά με την τέταρτη δόση, η επιτροπή εμβολιασμών έχει αποφασίσει για τη χορήγηση της σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα
Όπως είπε, στα παιδιά και εφήβους στις κατηγορίες ανοσοκατεσταλμένων έχει εγκριθεί η τρίτη δόση. Η επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις και θα προβεί στη σύσταση τέταρτης δόσης.

Πώς επιτυγχάνεται η ανοσία

«Οι γνώσεις για τη φυσική ανοσία και την ανοσία από εμβόλια εμπλουτίζονται με μελέτες και διατυπώνονται αναθεωρήσεις» τόνισε στη συνέχεια και επανέλαβε ότι τα φυσικά αντισώματα μειώνονται με την παροδο του χρόνου τόσο από φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια. Η υβριδική ανοσία είναι η πλέον αποτελεσματική .
Εάν ένα άτομο κάνει τις δύο βασικές δόσεις εμβολίου και στη συνέχεια νοσήσει θα χρειαστεί μία αναμνηστική δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που δείχνει ότι η διστακτικότητα για τα εμβόλια του κορωνοϊού έχει επιδράσει συνολικά στη μείωση του εμβολιασμού των παιδιών.
O στόχος του ΠΟΥ είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος για νέες παραλλαγές. Πολλοί ωστόσο αμφισβητούν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ζαούτης: Η Όμικρον θα φέρει το τέλος της έντονης φάσης της πανδημίας

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει πιθανώς το τέλος της έντονης φάσης της πανδημίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης, προειδοποιώντας πάντως ότι τα πάντα θα μπορούσαν να αλλάξουν με την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης, αν και -όπως τόνισε- θεωρείται δύσκολο να μην καλύπτουν τα εμβόλια ένα νέο στέλεχος ως προς τη σοβαρή νόσο.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι υπάρχει ένα επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό που θα λειτουργήσει και απέναντι σε νέα στελέχη. Είπε επίσης ότι στο επίκεντρο της συζήτησης δεν βρίσκεται πια αν ο ιός κυκλοφορεί και εάν τον κολλάμε, αλλά οι νοσηλείες, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι.

«Καμπανάκι» από Καπραβέλο

«Καμπανάκι» κινδύνου για την πιθανότητα να προκύψει νέο πανδημικό κύμα, «χτύπησε» από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή η πανδημία παρουσιάζει σημάδια ύφεσης ωστόσο συστήνει να μην υπάρξει χαλάρωση.

«Βρισκόμαστε σε ύφεση αλλά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. Όταν λέμε ύφεση δεν σημαίνει χαλάρωση, η ύφεση είναι πριν από την καταιγίδα. Ρίχνουμε λάδι στη φωτιά κατά τη διάρκεια της ύφεσης και μετά πάμε να μαζέψουμε την φωτιά όταν αυτή γίνεται ανεξέλεγκτη», είπε. Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος αναμένει να υπάρξει νέο κύμα απάντησε «προφανώς», σημειώνοντας πως υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί και ένα καινούργιο στέλεχος του ιού.

Η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Σε 18.094 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σήμερα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 460 ασθενείς.
Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.094 , εκ των οποίων 56 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.317.014 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 288 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.417 θάνατοι.

Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης