Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγιορκίνης για ευλογιά πιθήκων: Σε πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους τα εμβόλια – Πώς μεταδίδεται

Μαγιορκίνης για ευλογιά πιθήκων: Σε πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους τα εμβόλια – Πώς μεταδίδεται
Προστατευμένες οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών υποστήριξε ο κ.Μαγιορκίνης
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως το εμβόλια κατά της ευλογιάς θα γίνεται σε πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους διατύπωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας πως οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών είναι προστατευμένες από την ευλογιά των πιθήκων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Μαγιορκίνης είπε ότι τα εμβόλια θα προσφέρονται σε πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους.
«Σε αυτούς που είναι στενή επαφή ενός κρούσματος και στους υγειονομικούς που τους περιθάλπουν.
Και θα μπορεί να προσφέρεται και στις επαφές των στενών επαφών» είπε ο κ.Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι με το που κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά τη ευλογιάς, έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας που υπολογίζεται σε πάνω από το 50% και που, όπως είπε, σίγουρα οδηγεί σε πιο ήπια νόσο και βοηθάει στο να ανακοπεί η μετάδοση.

Προστατευμένοι οι άνω των 65

Επιπλέον, ο κ.Μαγιορκίνης επισήμανε ότι οι ευπαθείς ομάδες, άνω των 65 ετών, είναι προστατευμένες, καθώς έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά.
«Από το 1970 μέχρι το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει ατονήσει, γιατί δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα.
Ωστόσο, ο κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν πρέπει να ανησυχεί» είπε ο κ.Μαγιορκίνης, αναφέροντας ότι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε περίπτωση που βγάλουν κάποιο εξάνθημα, να πάνε στο νοσοκομείο.

Πώς μεταδίδεται

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο πώς μεταδίδεται ο ιός αυτός.
Όπως εξήγησε, τα εξανθήματα είναι βασικός τρόπος μετάδοσης σημειώνοντας ότι όταν κάποιος δεν έχει, είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να μεταδώσει.
Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με σταγονίδια, αλλά με τη σωματική επαφή, ενώ ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να κολλήσει από σεντόνια και πετσέτες, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι μπορεί να συμβεί μόνο αν το κρούσμα έχει εξανθήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης