Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ραγδαία αύξηση covid, εκκλήσεις για επαναφορά μάσκας, τεστ – Όχι Πλεύρη σε νέα μέτρα

Ραγδαία αύξηση covid, εκκλήσεις για επαναφορά μάσκας, τεστ – Όχι Πλεύρη σε νέα μέτρα
Εκτιμήσεις για 30.000 κρούσματα την ημέρα και για τετραπλασιασμό διασωληνωμένων στα τέλη Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα

Για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων covid και των εισαγωγών στα νοσοκομεία (μόνο στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση 600% σε μια ημέρα) κάνουν λόγο οι ειδικοί, ζητώντας μάλιστα να επανέλθουν κάποια περιοριστικά μέτρα – όπως για παράδειγμα η επαναφορά της μάσκας – και να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, ώστε να υπάρχει και μια καλύτερη επιτήρηση της πορείας της επιδημίας.
Αν και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η αύξηση αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, αποδίδοντας την αφενός στην χαλάρωση των μέτρων αφετέρου στη διασπορά των παραλλάξεων Omicron 4 και 5 που διαφεύγουν της προστασίας των εμβολίων ως προς την ήπια λοίμωξη, οι εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως γίνεται λόγος ακόμα και για 30.000 κρούσματα την ημέρα αλλά και για 400 διασωληνωμένους έως τα τέλη του Ιουλίου, δηλαδή τετραπλάσιος αριθμός σε σχέση με σήμερα (στις 28/6 οι διασωληνωμένοι ήταν 95).
Παρά τις επιστημονικές αυτές εκτιμήσεις, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο υπογραμμίζουν πως δεν σχεδιάζεται καμία λήψη μέτρων.
Μάλιστα σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης επισήμανε πως διαφαίνεται μια σταθεροποίηση στον αυξητικό αριθμό των κρουσμάτων, επισημαίνοντας πως αυτό που ενδιαφέρει, είναι πόσες από τις μολύνσεις αυτές γίνονται νοσηλείες, και κυρίως βαριές νοσηλείες.
7666.JPG
Πλεύρης: Όχι σε νέα μέτρα – Πάμε σε λογική συνύπαρξης με τον covid

Διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα παρά την αύξηση των κρουσμάτων covid παρείχε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα πάει σε μια λογική συνύπαρξης με τον κορωνοϊό από το φθινόπωρο.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης είπε ότι όντως διαπιστώνεται μια αύξηση στις μολύνσεις, η οποία φαίνεται να σταθεροποιείται βδομάδα προς βδομάδα, ωστόσο δεν είναι στην κορύφωσή της.
«Είναι ακόμα δυναμική η εξέλιξή της.
Είχαμε ξεκινήσει πριν 2-3 εβδομάδες με αύξηση 100%-120% και χθες ήταν στο 62%» είπε ο κ.Πλεύρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο χθεσινός υψηλός αριθμός οφείλεται και στο ότι έγιναν περίπου 180.000 τεστ.
Δεν μας απασχολούν τα κρούσματα, αλλά οι νοσηλείες
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή «τα κρούσματα ως κρούσματα δε μας απασχολούν».
«Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες.
Ενώ αυξάνονται τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις έχουν σταθεροποιηθεί.
Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid», ανέφερε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε ότι στις απλές κλίνες ναι μεν υπάρχει αύξηση, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου, δήλωσε ότι τα μοντέλα που έχει ο ίδιος στη διάθεσή του, δε δείχνουν τέτοια νούμερα.

Δεν πιέζεται το ΕΣΥ

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης μέτρων μέσα στο καλοκαίρι, έστω σε τοπικό επίπεδο, ο κ.Πλεύρης υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται, καθώς το ΕΣΥ δεν πιέζεται.
«Θεωρούμε ότι από δω και πέρα, ακόμα και μετά στο φθινόπωρο, θα πάμε στη λογική της συνύπαρξης με τον ιό.
Όχι από επιλογή, αλλά επειδή αυτή είναι η πορεία της πανδημίας.
Οι μεταλλάξεις γίνονται πια πολύ μεταδοτικές χωρίς να είναι πιο νοσηρές και πρέπει να πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ένα από αυτά τα μέτρα είναι ο εμβολιασμός.
«Έχουμε κρούσματα σε επίπεδο Νοεμβρίου και οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι γιατί η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 90% στον ευάλωτο πληθυσμό και στο 75% στον ενήλικο πληθυσμό» υποστήριξε ο κ.Πλεύρης.

Σύσταση για δ’ δόση

Ερωτηθείς αν τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, αλλά έχουν λιγότερη προστασία ως προς τη μόλυνση στις τελευταίες παραλλαγές.
«Για τους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες υπάρχει ισχυρή σύσταση να πάνε να το κάνουν.
Αυτός που κινδυνεύει πρέπει να εμβολιαστεί.
Η Επιτροπή έχει πει ότι στην ηλικιακή κατηγορία 30-59 ετών δεν υπάρχει κλινικό όφελος, αλλά μπορεί κάποιος να το κάνει» είπε ο κ.Πλεύρης.

Μαγιορκίνης: Καμία αύξηση στις ΜΕΘ

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι «βρισκόμαστε σε επιφυλακή για την πορεία της πανδημίας», τόνισε ότι «δεν βλέπουμε καμία ιδιαίτερη αύξηση στις ΜΕΘ» ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο.
Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για πισωγύρισμα συνιστώντας στο κόσμο να την χρησιμοποιεί ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και στο χώρο στον οποίο κινείται.

Καπραβέλος: Αύξηση 600% στις εισαγωγές covid – Να επανέλθουν μάσκες, τεστ

Για αύξηση της τάξης του 600% όσον αφορά τις εισαγωγές των περιστατικών covid κάνει λόγο ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ο οποίος υποστήριξε ότι χρειάζεται επανεκτίμηση της κατάστασης, επαναφορά της μάσκας και αύξηση των τεστ.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Καπραβέλος είπε πως την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο Παπανικολάου υπήρξε ραγδαία αύξηση των εισαγωγών για περιστατικά κορωνοϊού σε ποσοστά 600%.
«Η παραλλαγή Omicron παρακάμπτει την ανοσία από τα εμβόλια.
Η ακραία χαλάρωση των μέτρων θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι» είπε ο κ.Καπραβέλος, τονίζοντας ότι τα περιστατικά με βαριά πνευμονία λόγω κορωνοϊού αυξήθηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου σε μία ημέρα από δύο σε δώδεκα λέγοντας ότι η επίπτωση πλέον αρχίζει να φαίνεται σε όλη την Ελλάδα.
«Πρέπει οπωσδήποτε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
Πλέον δεν γίνονται τεστ.
Επόμενο είναι να επεκταθεί η μόλυνση σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Στα νοσοκομεία πάνε πλέον ασθενείς που έχουν μολυνθεί για δεύτερη φορά από τις νέες παραλλαγές του κορωναϊού» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει για να μη δούμε εκτίναξη των κρουσμάτων τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα τεστ ανίχνευσης του ιού και να επανέλθει η μάσκα στους κλειστούς χώρους, στα αεροπλάνα και στα πλοία.

Τζανάκης: Ενδεχομένως και 30.000 κρούσματα ημερησίως – Αποκλιμάκωση τέλη Ιουλίου

Την εκτίμηση πως πιθανότατα να δούμε και 30.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως το κύμα αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
«Δεν ήταν έκπληξη για εμάς αυτά τα νούμερα.
Περιμέναμε το καλοκαιρινό κύμα, στο ύψος που έχει έρθει.
Ενδεχομένως να δούμε και 30.000 κρούσματα τη μέρα.
Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι τις προσεγγίσεις ότι θα φτάσουμε τις 400 νοσηλείες στις ΜΕΘ.
Τα δικά μου μοντέλα δείχνουν ότι τέλος Ιουλίου θα πάμε προς αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
Πρέπει να κρατήσουμε τα πράγματα διαχειρίσιμα, και τα κρούσματα σε χαμηλά νούμερα.
Να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης.

Διαφεύγουν εμβολίων και προηγούμενης νόσησης

«Νομίζω ότι το Σεπτέμβριο θα είναι καλά τα πράγματα.
Στα σχολεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και πιο οργανωμένη, και μπορούμε να παρέμβουμε καλύτερα.
Τώρα όλοι συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς μέτρα προστασίας, και έτσι μαζί με τις Ο4 και Ο5 οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα.
Η παραλλαγή αυτή μας βρίσκει στα κάτω μας από πλευράς ανοσοπροστασίας.
Αυτές οι μεταλλάξεις διαφεύγουν τελείως των εμβολίων, αλλά και της προηγούμενης νόσησης.
Για αυτό το 1/3 σχεδόν των κρουσμάτων είναι επαναλοιμώξεις» τόνισε ο κ.Τζανάκης.

ΕΟΔΥ: Στους 30.206 οι νεκροί, στα 20.084 τα κρούσματα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 20.084.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.664 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 165.417 (4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
2222_3.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.206 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.
To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2223_2.JPG


Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +10%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης