Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία λόγω έκτου πανδημικού κύματος - Πάνω από 15 χιλ. νέα κρούσματα, 22 ακόμη θάνατοι - Τι συστήνουν οι ειδικοί

Ανησυχία λόγω έκτου πανδημικού κύματος - Πάνω από 15 χιλ. νέα κρούσματα, 22 ακόμη θάνατοι - Τι συστήνουν οι ειδικοί
Έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 4/7 από τον ΕΟΔΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία του έκτου πανδημικού κύματος που σαρώνει τη χώρα λόγω Omicron 4 και 5, βρίσκονται οι ειδικοί, συστήνοντας τη χρήση μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και όπου υπάρχει συνωστισμός.
Καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα, αλλά και επαναμολύνσεις, με τους επιστήμονες να αναμένουν την κορύφωση του έκτου κύματος της πανδημίας σε 10-15 ημέρες. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 2/7 ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 15.839, ενώ ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων ήταν 3.128.
Πάντως, η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε νέα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας παρά τα αυξημένα κρούσματα, έχει ξεκαθαριστεί δια στόματος του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τους θερινούς μήνες παρά τα αυξημένα περιστατικά δεν θα υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να οδηγηθούμε στη λήψη μέτρων.
Όπως δήλωσε προ ημερών ο κ. Πλεύρης,«έχουμε μπει σε μια λογική να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό, υπό την έννοια ότι πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, αλλά προφανώς βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης αν χρειαστεί από το Σεπτέμβριο και μετά, θα πράξουμε ανάλογα».
Στο μεταξύ, έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 4/7 από τον ΕΟΔΥ.
Η ενημέρωση θα γίνει στα γραφεία του ΕΟΔΥ από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ στις 10:30 το πρωί.
Θα πάρουν μέρος ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης και ο Α' Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Πλεύρης: Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού το καλοκαίρι δεν θα πιέσει το ΕΣΥ

Τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση των κρουσμάτων στο πλαίσιο του νέου κύματος της πανδημίας στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη.
Ο κ. Πλεύρης παραβρέθηκε σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου με θέμα «Προκλήσεις και διδάγματα για το Sars-CoV-2» και αναφέρθηκε στις κλινικές COVID σημειώνοντας ότι η αποδέσμευση τους γίνεται σταδιακά.
Όπως ανέφερε, «από τις 600 κλίνες COVID ΜΕΘ που είχαμε, από τη στιγμή που έχουμε κάτω από 100 διασωληνωμένους, οι 200-250 έχουν δοθεί για άλλα περιστατικά».
Σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς το προσωπικό στα νοσοκομεία δεν σταματάει να πιέζεται, γιατί όταν πέφτει ο COVID ανεβαίνουν τα non Covid περιστατικά και τα χειρουργεία που είχαν μείνει πίσω.
Κάνοντας αναφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου εμβολίου, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι οι εταιρείες αυτή τη στιγμή προσπαθούν για ένα μονοδοσικό εμβόλιο, για το οποίο επιθυμία είναι να έχει τα χαρακτηριστικά της κοινής γρίπης δηλαδή να γίνεται μία φορά το χρόνο. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο, ευελπιστούμε ότι θα είμαστε το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Λινού: Είναι δύσκολη η κατάσταση – Μας ανησυχεί ότι τα συμπτώματα των νέων μορφών είναι σοβαρότερα

«Είναι δύσκολη κατάσταση, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αριθμοί των κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με μικρό αριθμό τεστ, εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι οι αριθμοί περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους, που είναι υπερβολικά υψηλοί», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Η κα Λινού μιλώντας στο mega πρόσθεσε πως «το ίδιο ισχύει και για τον γενικό δείκτη θετικότητας, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεσε κάτω από το 10 ούτε μία μέρα, ωστόσο είχαμε λίγα τεστ».
Σημείωσε δε, πως «εκείνο που αρχίζει και μας ανησυχεί είναι ότι τα συμπτώματα των νέων μορφών, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα».

Μάσκα και εμβόλιο

Σύμφωνα με την κα Λινού, «η μάσκα παραμένει το ισχυρότερο μέτρο ασφαλείας».
Η ίδια εξέφρασε τη διαφωνία της με τη στάση της πολιτείας σημειώνοντας πως «υπάρχουν πολλά εκκολαπτήρια κορωνοϊού στα ΜΜΜ. Στο αεροπλάνο και στο πλοίο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης γιατί παραμένουμε περισσότερη ώρα σε αυτά τα μέσα, παρά στο λεωφορείο και στο μετρό».
Σχετικά με το θέμα της τέταρτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι «είναι ένα ερωτηματικό, αλλά προσφέρει κάτι. Εάν δεν έχεις άλλο τρόπο να προστατευθείς, καλό είναι να το κάνεις. Δεν είναι επαρκής η επιστημονική πληροφόρηση, ωστόσο εξαρτάται από το πώς ζει κανείς. Εάν κάποιος είναι ένας τύπος πολύ κοινωνικός καλό θα είναι να εμβολιαστεί, γιατί έρχεται σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους, περισσότερες ώρες».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μέχρι να υπάρξει εμβόλιο που να καλύπτει τις μεταλλάξεις Omicron 4 και Omicron 5 θα περάσουν 4-5 μήνες. Μπορούμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να συνεκτιμήσουμε τον τρόπο ζωής μας».

Εξαδάκτυλος: Χρειάζεται μάσκα

«Εμείς (σ.σ. οι επιστήμονες) τονίζουμε διαρκώς τις συστάσεις για χρήση μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Παραμένουν ως ιατρική συμβουλή που ζητάμε από τον κόσμο να τηρεί ανεξαρτήτως προστίμου. Διότι ως γιατρούς μας ξεπερνά το να είναι αναγκαίο το πρόστιμο για να ακολουθηθούν οι συμβουλές μας και αντιλαμβάνεστε όλοι το γιατί», ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Open τόνισε ότι «χρειάζεται μάσκα το λέμε και το λέμε διαρκώς. Εκείνο που δεν λέμε είναι επιβάλετε πρόστιμα».
Σημείωσε δε, πως «σε αυτή τη φάση που είμαστε αυτούς τους αριθμούς μπορούμε να τους δούμε να μετατρέπονται θετικά, δηλαδή να τιθασεύονται και να αναστρέφονται σιγά σιγά εάν χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα όπως τη χρησιμοποιούσαμε το Πάσχα. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε θέλω να πιστεύω αυτοβούλως».

Η εικόνα της πανδημίας

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 15.839, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 2/7/
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.708.210 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη).
Ακόμη, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.128, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 177.679 (4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

eody1_19.JPG

Στους 30.276 οι νεκροί στην Ελλάδα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.276 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
eody2_15.JPG
Στους 95 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (63.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη, ενώ τo 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 37 (38.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 58 (61.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.734 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 302 (ημερήσια μεταβολή -7.36%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 267 ασθενείς.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 18.967 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα, το ένα είναι εισαγόμενο, ενω η πλειοψηφία τους καταγράφεται στην Αττική (8.768).
Αναλυτικά, η κατανομή των 18.966 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:
eody3_11.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης