Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μπακογιάννης: Το φθινόπωρο οι μπουλντόζες στον Βοτανικό - Ο Δήμος Αθηναίων έχει λάβει όλα τα μέτρα για τον καύσωνα

Μπακογιάννης: Το φθινόπωρο οι μπουλντόζες στον Βοτανικό - Ο Δήμος Αθηναίων έχει λάβει όλα τα μέτρα για τον καύσωνα
O Δήμαρχος Αθηναίων έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα έργα στο Σύνταγμα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες

Στην καθημερινότητα των Αθηναίων, τα μέτρα για τον καύσωνα, αλλά και τα μικρά και μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη, όπως το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης.
Ο κ. Μπακογιάννης μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, με αφορμή τον καύσωνα που πλήττει αυτές τις μέρες την Αθήνα, έκανε αναφορά στους επτά κλιματιζόμενους χώρους του Δήμου Αθηναίων που παραμένουν ανοιχτοί για όσους χρειαστούν ένα δροσερό «καταφύγιο» μέσα στην πόλη. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του τετραψήφιου αριθμού 1595, στο οποίο μπορεί να καλεί κάθε Αθηναίος δημότης, ο οποίος έχει ανάγκη να τού προσφερθεί βοήθεια στο σπίτι.
«Είναι το τηλέφωνο του Δήμου Αθηναίων. Ένας άνθρωπος μεγαλύτερος σε ηλικία μπορεί να αισθάνεται μία ανάγκη, μια δυσκολία ή μία δυσφορία. Ας καλέσει το 1595, την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι». Θα έρθει κάποιος, θα χτυπήσει την πόρτα του για να τον βοηθήσει. Ας μη ξεχνάμε ότι ο καύσωνας είναι και ζήτημα δημόσιας υγείας, και υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας, ειδικά στην Αθήνα που είναι μόνοι τους, που είναι μοναχικοί. Αυτό δεν το θέλουμε», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.
Αναφερόμενος, παράλληλα, στον κίνδυνο πυρκαγιάς αυτές τις μέρες, υπογράμμισε ότι από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
«Εργαζόμενοι του δήμου βρίσκονται αυτές τις μέρες στους λόφους και τους χώρους πρασίνου. Επίσης, η δημοτική αστυνομία είναι εκεί, οι υδροφόρες μας βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή, το drone της δημοτικής αστυνομίας πετάει πάνω από την πόλη. Κάπως έτσι πέρυσι, εντοπίσαμε μια φωτιά στο Πεδίον του Άρεως πολύ γρήγορα. Χρειάζεται, όμως, εκεί πολύ μεγάλη προσοχή.

«Η Αθήνα έχασε πολύτιμο χρόνο, τρέχουμε για να προλάβουμε»

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα του έργου στην Πανεπιστημίου, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι οι εργασίες ξεκινούν εντατικά τις επόμενες μέρες και θα ολοκληρωθούν το ερχόμενο Πάσχα.
«Μερικές φορές ακούω το εξής: «Μα γιατί τόσα πολλά έργα μαζί; Αυτή τη στιγμή σκεφτείτε τι γίνεται στην Αθήνα: Ένα έργο στο Σύνταγμα, ένα έργο στην Πανεπιστημίου, ένα άλλο στον Εθνικό Κήπο, στον Λυκαβηττό, ασφαλτοστρώσεις στο μισό οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, πλατείες στις γειτονιές. Είναι πάρα πολλά τα οποία συμβαίνουν ταυτόχρονα στην πόλη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία, μεγαλύτερο κι απ’ αυτό που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απάντησή μου σε αυτό είναι ότι η Αθήνα είχε χάσει πάρα πολύ πολύτιμο χρόνο και τώρα τρέχουμε να προλάβουμε, θέτοντας έναν στόχο: Μέσα σε μία θητεία παρά τις κρίσεις, παρά την πανδημία, πάρα όσα ζούμε, να τον πετύχουμε», υπογράμμισε.

Το Θέατρο του Λυκαβηττού θα λειτουργήσει το επόμενο καλοκαίρι

Ακόμη, ο Δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι το υπαίθριο θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2008, θα μπορέσει να υποδεχθεί και πάλι το αθηναϊκό κοινό μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.
Το λέω με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο γιατί είναι ένα θέατρο, το οποίο μας έχει λείψει. Μία ολόκληρη γενιά, τα παιδιά μας, δεν το έχουν γνωρίσει. Κάνουμε όλα τα αναγκαία και το έργο προχωράει, ώστε να μπορέσουμε να το χαρούμε και να το ανακαλύψουν ξανά και οι νέες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.

Έτοιμο στην ώρα του το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Το 2026 θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας του Παναθηναϊκού στο καινούργιο του γήπεδο, τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος στο θέμα της διπλής ανάπλασης.
«Μιλάμε για το καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας. Δεν το λέω μόνο επειδή είμαι Παναθηναϊκός, το λέω επειδή έχω δει τη μελέτη», είπε, ανακοινώνοντας ότι οι μπουλντόζες θα ξεκινήσουν τις πρόδρομες εργασίες μέσα στο φθινόπωρο.
«Το χρονοδιάγραμμά μας, όπως το έχουμε δημοσιοποιήσει, είναι το γήπεδο να έχει ολοκληρωθεί το 2026. Αυτή τη στιγμή δε βλέπω κάτι, το οποίο να μας καθυστερήσει. Προφανώς, δεν επηρεάζεται από τίποτα. Τα χρήματα είναι διασφαλισμένα, οι μελέτες είναι ώριμες, το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα και προχωράμε. […] Όταν ολοκληρωθεί το νέο γήπεδο στο Βοτανικό, τότε θα κατεδαφίσουμε το γήπεδο της Λεωφόρου. Έτσι θα αποκτήσουμε 11 στρέμματα πάρκου, έναν νέο «πνεύμονα» τον οποίο -αντικειμενικά- αυτή η πυκνοδομημένη περιοχή της Αθήνας, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη», σημείωσε.

Η «Πρόσοψη» είναι ένα πρόγραμμα για όλους τους Αθηναίους

Περαιτέρω, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «Πρόσοψη», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο «τρέχει» ήδη από τον Δήμο Αθηναίων και έχει σκοπό να αναβαθμίσει αισθητικά τις προσόψεις των παλιών κτιρίων της Αθήνας.
Όπως είπε, «η λογική είναι ότι η Αθήνα θέλει ένα φρεσκάρισμα. Οι πολυκατοικίες μας έχουν ανάγκη το βάψιμο. Είχε «τρέξει» ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με πολύ μεγάλη επιτυχία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ερχόμαστε λοιπόν εμείς, ο Δήμος Αθηναίων, και δίνουμε ένα οικονομικό κίνητρο που καλύπτει μέχρι και το 60% του συνολικού κόστους. Οι εργασίες αφορούν το βάψιμο, αλλά και μία σειρά από αποκαταστάσεις στην πρόσοψη της πολυκατοικίας. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από το site www.prosopsi.gr. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ήδη πολύ μεγάλη ανταπόκριση, με δεκάδες αιτήσεις σε λίγες εβδομάδες».
Σε ερώτηση εάν θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, ο Δήμαρχος Αθηναίων απάντησε θετικά, επισημαίνοντας πως «συνειδητά έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για όλους. Είναι και για πολυκατοικίες και για μονοκατοικίες και είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία διότι τα χρήματα καταβάλλονται άμεσα. Παλιά κάποιος έπρεπε να υποβάλει έναν ολόκληρο φάκελο, πολλά χαρτιά. Σήμερα μπαίνει απλώς στο site, και μέσα από το μητρώο του ΤΕΕ βρίσκει τον μηχανικό, ο οποίος έρχεται και κάνει τη μελέτη».

Καθαρίστηκαν πάνω από 35.000 τ.μ μουτζούρας στους τοίχους

Ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε την πολύ σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και 2,5 χρόνια από τη δημοτική αρχή να καθαριστούν οι τοίχοι της πόλης από τις μουτζούρες, μέσω της διαδικασίας του anti-graffiti.
«Έχουμε ήδη καθαρίσει πάνω από 35.000 τ.μ σε διάφορα σημεία της πόλης. Η διαφορά φαίνεται. Και το εντυπωσιακό είναι ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις, αυτή η εικόνα, συντηρείται και μετά», ανέφερε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των δημόσιων τοιχογραφιών του Δήμου Αθηναίων, τονίζοντας τη σημασία τους ειδικά στα σχολικά κτίρια, τα οποία όπως είπε «παίρνουν χρώμα και ζωή».

«Το Σύνταγμα παραδίδεται τις επόμενες μέρες»

Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα έργα στο Σύνταγμα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ απαντώντας για την καθυστέρηση της αποπεράτωσης, είπε πως «η αλήθεια είναι ότι το έργο καθυστέρησε και αυτό έγινε διότι, πρώτον, βρήκαμε αρχαία και δεύτερον γιατί δεν είναι μόνο ένα έργο αισθητικό, είναι και ένα έργο υποδομών. Αυτή ήταν μια ευκαιρία να τακτοποιήσουμε επιτέλους τις υποδομές της πλατείας Συντάγματος. Νομίζω, όμως ότι είναι ένα έργο το οποίο θα το χαρούμε όλοι. Είναι ένα έργο το οποίο είναι πολύ φυσικό και με αυτό εννοώ ότι μέχρι πρότινος όταν έβγαινες από την Ερμού έπεφτες μέσα σε μία «χαράδρα» αυτοκινήτων. Τώρα θα έχεις τον αναγκαίο δημόσιο χώρο με δέντρα και πέργκολα. Είναι ένα έργο που έλειπε από την πόλη και το οποίο έχει σχεδιαστεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά για μια σειρά από λόγους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τώρα επιτέλους γίνεται πράξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης