Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός από Έλληνες ειδικούς - Έρχεται νέο κύμα Covid λόγω της μετάλλαξης Κένταυρος - «Να επιστρέψει η μάσκα»

Συναγερμός από Έλληνες ειδικούς - Έρχεται νέο κύμα Covid λόγω της μετάλλαξης Κένταυρος - «Να επιστρέψει η μάσκα»
Την ίδια ώρα, ο κ. Καπραβέλος μίλησε ανοικτά για επιστροφή των μέτρων προστασίας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας ενώ όπως πρόσθεσε είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
Σχετικά Άρθρα

Ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρος» αφήνουν ειδικοί κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για νέο κύμα covid.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα (8-14/8/2022) ανήλθαν σε 73.710 , με 258 συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους και τη μακάβρια λίστα διαρκώς να μεγαλώνει και 118 να είναι διασωληνωμένοι.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε πως προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας, λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό»
Η μετάλλαξη Κένταυρος, όπως σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.
Για τις επόμενες ημέρες ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις.
Την ίδια ώρα, ο κ. Καπραβέλος μίλησε ανοικτά για επιστροφή των μέτρων προστασίας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας ενώ όπως πρόσθεσε είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τι αναφέρουν οι Έλληνες ειδικοί για το φθινόπωρο που έρχεται.

Αναλυτικά:

Σαρηγιάννης για άνοιγμα των σχολείων

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε πως συζητείται να υπάρχουν λιγότερα μέτρα σε ισχύ, χωρίς υποχρεωτικά σελφ τεστ και μάσκες μόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού.
Ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο τονίζοντας ότι είναι υπέρ της χρήσης μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό τόνισε ότι θα «πιάνουν» την Όμικρον 4-5, ενώ για την «Κένταυρος», αν επιβεβαιωθεί το σενάριο επικράτησής της, είπε οτι θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.

Καπραβέλος: «Ο χειμώνας που έρχεται πρέπει να βάλουμε ξανά με προσοχή τα υγειονομικά πρωτόκολλα»


Φόβους πως το 7ο κύμα κορωνοϊού αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του φθινοπώρου εξέφρασε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Mega.
Ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας, σημειώνοντας πως ο σκληρός δείκτης θανάτων και κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός.
«Τον χειμώνα που έρχεται πρέπει να βάλουμε ξανά με προσοχή τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τόνισε.
Ερωτώμενος για τα σχολεία και τη χρήση μάσκας, απάντησε πως το κυριότερο μέσο προστασίας είναι οι μάσκες και ύστερα τα εμβόλια, όπου σημείωσε πως παρατηρείται μια καθυστέρηση στις ευπαθείς ομάδες.
Τόνισε την αναγκαιότητα της 4ης δόσης η οποία προσφέρει προστασία άνω του 95% στις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ωστόσο πως οι νεότερες ηλικίες καλό είναι να αναμένουν την επικαιροποίηση της Επιτροπής Εμβολιασμού.
«Δεν πιεζόμαστε, δεν υπήρξε ανησυχητική πίεση στις ΜΕΘ το καλοκαίρι που μας πέρασε» είπε αναφορικά με την κατάσταση στις εντατικές, ωστόσο τόνισε πως είναι λάθος να μετρά κανείς τη δυναμική της πανδημίας με την πίεση στα νοσοκομεία.
«Ο σκληρός δείκτης, αυτός που πρέπει να αποτραπεί είναι οι θάνατοι» συμπλήρωσε.
«Είναι χρήσιμο να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις μάσκες και κατά την άποψή μου να διατίθενται δωρεάν σε αεροπλάνα και πλοία» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενόψει χειμώνα.
Τόνισε πως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους το χειμώνα πρέπει να γίνει υποχρεωτική και να μην αφορά την ατομική ευθύνη του καθενός.

Θωμαΐδης: Νέο κύμα πανδημίας τον Οκτώβριο

Την ίδια ώρα και ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί στην επαρχία και στα νησιά. Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας σημείωσε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε ύφεση:
«Έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Aυτό συνέβη και στην Όμικρον».
Σύμφωνα με τον ίδιο «ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο» λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας». Και όπως τόνισε, «το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων». Όπως σχολίασε, αυτό δεν είναι ένα απίθανο σενάριο.
Αναφερόμενος στα εμβόλια ο κ. Θωμαϊδης επισήμανε ότι οι υπάρχουσες λύσεις μας καλύπτουν από το να μη νοσήσουμε βαριά τονίζοντας ότι «με την έλευση των νέων εμβολίων με τα στελέχη Όμικρον τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσηση».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης