Κοινωνία

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα «ξυπνήσει», ο ρόλος της NASA - Διθύραμβοι και προειδοποίηση από CNN

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα «ξυπνήσει», ο ρόλος της NASA - Διθύραμβοι και προειδοποίηση από CNN
Η NASA δοκίμασε στη Σαντορίνη υποβρύχια που μια μέρα, όπως ελπίζει, θα εξερευνούν εξωγήινους ωκεανούς σε φεγγάρια του Δία και του Κρόνου
Όπου κι αν κοιτάξετε στη Σαντορίνη, καταλαβαίνεται ότι βρίσκεστε σε ένα ηφαίστειο.
Τα σεληνιακά τοπία, οι μαύρες και κόκκινες παραλίες, τα βότσαλα από στερεοποιημένη λάβα.
Η συγκλονιστική ομορφιά του ελληνικού νησιού είναι αποτέλεσμα της βίαιης ηφαιστειακής ιστορίας της περιοχής.
Η Σαντορίνη είναι φυσικά διάσημη για την εκπληκτική καλντέρα της σε σχήμα ημισελήνου, η μισή από την οποία είναι βυθισμένη - καθιστώντας την τη μοναδική στον κόσμο.
Δημιουργήθηκε από μία από τις μεγαλύτερες γνωστές εκρήξεις πριν από περίπου 3.600 χρόνια.
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κατέστρεψε την αρχαία πόλη της Σαντορίνης, το Ακρωτήρι, και επέφερε θανάσιμο πλήγμα στον ναυτικό Μινωικό πολιτισμό, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο νησί εκείνη την εποχή.
Σήμερα, η Σαντορίνη -γνωστή και ως Θήρα- είναι η σημαντικότερη ρομαντική γωνιά της Ελλάδας με πολυτελείς βίλες και θέρετρα που προσφέρουν περιποιημένες αποδράσεις για τους A-listers και ονειρικά σκηνικά για πολυτελείς γάμους και φωτογραφήσεις.
Οι απότομοι ηφαιστειακοί βράχοι του νησιού, περίπου 1.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργούν έναν εντυπωσιακό γεωλογικό καμβά με τα ασβεστωμένα σπίτια να ισορροπούν στην άκρη.
Δεν είναι περίεργο που είναι μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες τοποθεσίες στον πλανήτη.
Κάθε βράδυ, το νησί σταματάει για τα παγκοσμίου φήμης ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης.
Το γαλανόλευκο θολωτό χωριό της Οίας γεμίζει ασφυκτικά καθώς πλησιάζει η χρυσή ώρα.
Καθώς ο ήλιος αρχίζει να δύει πίσω από τους βράχους της καλντέρας, ο ουρανός μεταμορφώνεται σε μια ζωντανή απεικόνιση κόκκινων, πορτοκαλί και ροζ αποχρώσεων.
Χιλιάδες άνθρωποι αγκομαχούν καθώς οι τελευταίες ακτίνες εξαφανίζονται στη θάλασσα.
Λίγοι συνειδητοποιούν ότι κάτω από το υπνωτιστικό καλειδοσκόπιο των χρωμάτων βρίσκεται ένα ενεργό ηφαίστειο...., αναφέρει το CNN.

Τα μυστικά του βυθού

Η Σαντορίνη αποτελεί μέρος του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, ενός από τα σημαντικότερα ηφαιστειακά πεδία στην Ευρώπη, το οποίο έχει πάνω από 100 εκρήξεις τα τελευταία 400.000 χρόνια.
Το πιο ενεργό υποθαλάσσιο και δυνητικά επικίνδυνο ηφαίστειο της Ανατολικής Μεσογείου, ο Κολούμπος, βρίσκεται πέντε μίλια βορειοανατολικά της Σαντορίνης και αποτελεί μέρος του ίδιου ηφαιστειακού συστήματος.
Βυθισμένο στο Αιγαίο Πέλαγος, ο Κολούμπος είναι ήσυχος εδώ και σχεδόν 400 χρόνια - αλλά δεν κοιμάται.
Την τελευταία φορά που ξέσπασε, το 1650, σκότωσε 70 ανθρώπους και προκάλεσε τσουνάμι ύψους 40 μέτρων.
Καταγράφηκαν ισχυροί σεισμοί και μετασεισμοί, μαζί με τοξικά αέρια και καπνούς.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η έκρηξη του Κολούμπου θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο όλεθρο.
Μερικές από τις μεγαλύτερες ωκεανογραφικές αποστολές του κόσμου το έχουν επισκεφθεί και η παρακολούθηση έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά ερευνητικά σκάφη, το πλοίο βαθιάς γεώτρησης JOIDES Resolution, ταξίδεψε στη Σαντορίνη για την πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023.
Το τρομερό πλοίο έφερε "ένα ολόκληρο πλωτό εργαστήριο στην περιοχή", λέει ο ηφαιστειολόγος και συν-επικεφαλής της αποστολής Tim Druitt.
Ικανό να τρυπήσει σε βάθος άνω των 8.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι ερευνητές συνέλεξαν ιζήματα που δεν είχαν φτάσει μέχρι σήμερα, για να προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν την ιστορία της ηφαιστειότητας στην περιοχή.
Τα αποτελέσματα - οι πρώτες εκθέσεις αναμένονται αργότερα φέτος - θα βοηθήσουν τους επιστήμονες όχι μόνο να προβλέψουν μελλοντικές εκρήξεις, αλλά και να αποκαλύψουν τη συμπεριφορά άλλων ενεργών ηφαιστείων σε όλο τον κόσμο που αποτελούν απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κοντά τους.
Μελετώνται επίσης οι σχέσεις μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων.
Η Εύη Νομικού, γεωλόγος ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχει σε κάθε αποστολή στη γενέτειρά της, τη Σαντορίνη, τα τελευταία 20 χρόνια.
"Συνθέτουμε σταδιακά ένα γεωπαζλ που δείχνει ποια μέρη ήταν αρχικά ξηρά, ποια μέρη ήταν νερό", λέει η ίδια.
"Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις εκρήξεις του παρελθόντος και τις επιπτώσεις τους, θα έχουμε έναν οδικό χάρτη για την καλύτερη αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων".

Ένας εξωγήινος ωκεανός

Η αποστολή JOIDES Resolution δεν είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη της περιοχής.
Ο Νομικού λέει ότι οι μακροχρόνια μελετημένες ακραίες συνθήκες που βρέθηκαν στο Κολούμπο οδήγησαν τη NASA να χρηματοδοτήσει μια πρωτοποριακή αποστολή το 2019.
"Στον πυθμένα του κρατήρα του υπάρχει ένας εξωγήινος ωκεανός με μορφές ζωής που μπορούν να βρεθούν σε άλλους πλανήτες".
Το εχθρικό περιβάλλον, με τους ενεργούς υδροθερμικούς αεραγωγούς που εκτοξεύουν καυτό νερό και ορυκτά, λειτούργησε ως ιδανικό πεδίο δοκιμών για νέες τεχνολογίες αιχμής με τη χρήση αυτόνομων υποβρύχιων οχημάτων.
Η NASA δοκίμασε υποβρύχια που μια μέρα, όπως ελπίζει, θα εξερευνούν εξωγήινους ωκεανούς σε φεγγάρια του Δία και του Κρόνου.
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε επίσης έναν θάλαμο μάγματος κάτω από τον Κολούμπο που δεν είχε εντοπιστεί προηγουμένως.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο θάλαμος μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για την κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας σε αυτή την περιοχή.

Ένα ηφαίστειο που σιγοβράζει

Χάρη στην παγκόσμια φήμη της, η Σαντορίνη έχει δει μερικές από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα.
Το Hilton και το Nobu είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν φτάσει στο νησί τα τελευταία χρόνια, ενώ οι τιμές των ακινήτων είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι γεωλόγοι - οι οποίοι παρακολουθούν στενά τον Κολούμπο - προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να ξαναγίνει μια μεγάλη έκρηξη.
Ωστόσο, ο "χρόνος" στα χρόνια της γεωλογίας μπορεί να είναι εξαιρετικά αργός.
Σε τέτοιο βαθμό που ένας μεσίτης στο νησί, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, λέει ότι "η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν μπαίνει ποτέ στη συζήτηση" όταν πουλάει ένα ακίνητο.
Όταν εκρήγνυται, ο Κολούμπος είναι ικανό να παράγει μια στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων μιλίων και είναι επίσης ικανό να προκαλέσει τσουνάμι.
Η αυξημένη δραστηριότητα πριν από περίπου 10 χρόνια προκάλεσε ανησυχίες, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει.
"Αν αρχίσουμε να βλέπουμε αυξημένη δραστηριότητα στον Κολούμπο, τότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση", λέει ο Druitt.
"Τα καλά νέα είναι ότι τα ηφαίστεια δίνουν προειδοποιήσεις".
Εν τω μεταξύ, το 2020, ο Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας παρουσίασε ένα σχέδιο 185 σελίδων για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιθανής ενεργοποίησης της ηφαιστειακής ομάδας της Σαντορίνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης