Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παγώνη για στρεπτόκοκκο: Αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα – Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να κάνει επιπλοκές

Παγώνη για στρεπτόκοκκο: Αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα – Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να κάνει επιπλοκές
"Μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί", ανέφερε η Μ. Παγώνη
Σχετικά Άρθρα
«Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά, όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ , Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου στην Ελλάδα, μετά τον θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τον 9χρονο ξάδελφο του παιδιού που νοσηλεύεται σε απλή κλίνη με παρόμοια συμπτώματα και πιθανόν να νοσεί επίσης από στρεπτόκκοκο στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
Η κα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ για τον στρεπτόκοκκο, συνέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης, εξηγώντας ότι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στα παιδιά μέχρι 8 – 10 ετών και στους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.
Όπως ανέφερε, με αφορμή και την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS) που είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας και τον έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS (διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο) στην Ελλάδα για το 2023, «έχουμε περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά».
Εξήγησε ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις, σημειώνοντας τη σημασία να πρώτα 24ωρα τα συμπτώματα να εκτιμηθούν στο παιδί.
«Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή» , υπογράμμισε η κα Παγώνη.

Συμπτώματα και μετάδοση

Σύμφωνα με την κα Παγώνη, «ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα αμέσως να έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση».
Πρόσθεσε ότι «γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία».
Σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης, η κα Παγώνη είπε ότι «μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί», συμπληρώνοντας πως ωστόσο δεν γίνεται τόσο γρήγορα, όπως με άλλα βακτήρια.
«Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα» , κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης