Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγιορκίνης: Συχνότερα τα περιστατικά στρεπτόκκοκου φέτος, όχι βαρύτερα τα συμπτώματα – Ποιοι να προσέχουν

Μαγιορκίνης: Συχνότερα τα περιστατικά στρεπτόκκοκου φέτος, όχι βαρύτερα τα συμπτώματα – Ποιοι να προσέχουν
"Σε μικρό ποσοστό υπάρχει πιθανότητα να γίνει διεισδυτική λοίμωξη, δηλαδή να περάσει το μικρόβιο στο αίμα και εκεί αρχίζουν τα πολύ βαριά συμπτώματα, όπου πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο", εξήγησε ο Γκ. Μαγιορκίνης
Σχετικά Άρθρα
«Τα περιστατικά φέτος είναι συχνότερα, αλλά τα συμπτώματα δεν είναι βαρύτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», ανέφερε για τον στρεπτόκοκκο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη σκιά των 7 θετικών παιδιών στη Νάουσα από το περιβάλλον του 7χρονου που κατέληξε.
Αν και σημείωσε ότι «δεν έχουμε ακριβή απάντηση», βασική υπόθεση των γιατρών  είναι ότι έχουμε περισσότερα περιστατικά «αντισταθμιστικά» επειδή τις προηγούμενες χρονιές είχαμε λιγότερα.
Ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «φέτος φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη συχνότητα» και πρόσθεσε πως αυτό το γνωρίζουμε κυρίως από την Αγγλία, όπου επιτηρείται στενά και έχουν μετρήσει περίπου 7 θανάτους σε παιδιά. «Οι 7 θάνατοι ανά 10.000.000 πληθυσμού είναι περίπου ότι βλέπουμε και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, όπως είπε, «αυτό δεν σημαίνει ότι περνάνε τον στρεπτόκοκκο βαρύτερα επειδή δεν τον πέρασαν τις προηγούμενες χρονιές».

Το βακτήριο – Η πιθανότητα να γίνει διεισδυτική λοίμωξη

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο, βακτήριο για την ακρίβεια. Δεν είναι σαν τον SARS-Cov-2, που είναι ιός. Αυτό σημαίνει ότι είναι αυτόνομο, δηλαδή μπορεί να πολλαπλασιάζεται μόνο του και μπορεί να βρίσκεται σε επιφάνειες ή στο δέρμα μας χωρίς να εισέρχεται στον οργανισμό. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, όλοι κάποια στιγμή το έχουμε περάσει. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα. Γι΄ αυτό το λόγο οι γιατροί δίνουν αντιβίωση. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την οστρακιά και καμιά φορά δημιουργεί και κάποια προβλήματα στο δέρμα».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «σε μικρό ποσοστό, υπάρχει πιθανότητα να γίνει διεισδυτική λοίμωξη, δηλαδή να περάσει το μικρόβιο στο αίμα και εκεί αρχίζουν τα πολύ βαριά συμπτώματα, όπου πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο».

Συμπτώματα

Ανέφερε ότι «το βασικό στοιχείο της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης είναι ο πυρετός. Υψηλός πυρετός. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι πρησμένες αμυγδαλές, πυώδης αμυγδαλίτιδα».
Όπως είπε, «ένα παιδί που έχει πρησμένες αμυγδαλές, έχει υψηλό πυρετό, θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει παιδίατρος και να δει αν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση».
Εξήγησε ότι «η αντιβίωση που παίρνουν είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γι΄ αυτό τον λόγο δεν έχουμε κάποια ανησυχία ότι δεν θα πιάσει η αντιβίωση. Δεν έχουμε δει ποτέ αντοχή στον συγκεκριμένο στρεπτόκοκκο».

Ποιοι να προσέχουν

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, αυτοί που θα πρέπει περισσότερο να προσέχουν «είναι οι άνθρωποι που έχουν κάποιου είδους ανοσοκαταστολή, οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί και υπάρχουν και κάποιες γενετικές προδιαθέσεις τις οποίες οι περισσότεροι δεν τις γνωρίζουμε».
«Συνήθως κάποιοι που έχουν πολύ έντονη γενετική προδιάθεση έχουν πολλές λοιμώξεις όταν είναι σε μικρή ηλικία», διευκρίνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης