Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινη κόλαση στην Ελλάδα - Φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, Καβάλα - Ένας ακόμη νεκρός - Εκκενώσεις οικισμών

Πύρινη κόλαση στην Ελλάδα - Φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, Καβάλα - Ένας ακόμη νεκρός - Εκκενώσεις οικισμών
Έρχονται ενισχύσεις από Ρουμανία και Κύπρο
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για ακόμα μία φορά η Ελλάδα. Ειδικότερα, σε εξέλιξη είναι φωτιές στην Αλεξανδρούπολη, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στην Καβάλα και στη Ροδόπη. Μάλιστα, στη Βοιωτία έχασε τη ζωή του ένας 80χρονος κτηνοτρόφος στην προσπάθεια του να σώσει το κοπάδι του από τις φλόγες.
Σε όλα τα πύρινα μέτωπα, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη, ενώ συμμετέχουν και εναέρια μέσα. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, ενώ έπειτα από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για ενισχύσεις από την Ε.Ε. Ήδη ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία και η Κύπρος και το βράδυ αναμένονται 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ η Κύπρος στέλνει δύο αεροσκάφη air tractor τα οποία αναμένονται το απόγευμα.

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Την εικόνα που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα παρουσίασε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.
Πιο αναλυτικά:
Στην Αλεξανδρούπολη το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο μαίνεται βόρεια του οικισμού Νίψα, στους οικισμούς Δορίσκο και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα.
Στην αγροτική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό «στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα ζήτησε βοήθεια από άντρες της πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άντρα, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε κτηνοτροφική μονάδα. Διαπιστώθηκε ότι βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Οι πυροσβέστες έσπευσαν άμεσα στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν έναν άνδρα περίπου 80 ετών. Η αίτια θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση».
Όσον αφορά την Εύβοια, η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτη Ηλία Ψαχνών και Αρτάκης. «Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. 19 Γάλλοι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.
Στη Ροδόπη επιχειρούν 15 πυροσβέστες, 6 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

Δραματική κατάσταση στον Έβρο: 75.000 στρέμματα έγιναν ήδη στάχτη

Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι χθες, Κυριακή (20/8) η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου. Καθώς εξελίσσεται η πυρκαγιά εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ίσως είναι ήδη μεγαλύτερη των 75.000 στρεμμάτων.
Αναλυτικότερα, η αρχική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στην περιοχή Μελίας Έβρου διενεργήθηκε από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει τον σχετικό χάρτη, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.
Συγκεκριμένα από τη χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (2023-08-20), όπου υπάρχουν ενεργές εστίες και καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνούς η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 55.724,7 στρέμματα.


Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη μαίνεται για τρίτη ημέρα, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι φωτιά είναι δύσκολο να ελεγχθεί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Aπό το πρωί της Πέμπτης και παρά τις πτήσεις των εναέριων μέσω, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα εξαιτίας των αναζωπυρώσεων. Στο πύρινο μέτωπο της Αλεξανδρούπολης η μεγαλη αναζωπύρωση σε Δορίσκο – Μοναστηράκι, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχει οδηγήσει τις φλόγες στο παλαιό οδικό δίκτυο της Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης – Φερών.


Νέο μέτωπο ξέσπασε στο δάσος της Δαδιάς

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8/2023) ξέσπασε ένα μέτωπο φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, αυτή τη φορά μέσα στο δάσος της Δαδιάς.
Ειδικότερα, το νέο μέτωπο της φωτιάς ξέσπασε στην περιοχή μικρή Κυπρίνα στην Δαδιά Έβρου, κοντά στις εστίες που πλήττουν την Αλεξανδρούπολη από το περασμένο Σάββατο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημητρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές στην Αλεξανδρούπολη.

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για φωτιές και στην Εύβοια.
Συγκεκριμένα, η μία πυρκαγιά ξεκίνησε πίσω από το Πανεπιστήμιο Ψαχνών και η άλλη στη θέση Καλκαντρί, ενώ σύμφωνα με την Πυροβεστική, τώρα το μέτωπο βρίσκεται μεταξύ Προφητή Ηλία και Αρτάκης, κινούμενο προς την Αρτάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο, νέα μηνύματα από το «112» εστάλησαν στους κατοίκους των Νότιων Ψαχνών να απομακρυνθούν προς Ψαχνά και της Βόρειας Αρτάκης να μετακινηθούν προς Αρτάκη.

Η φωτιά στη Βοιωτία

Γύρω στις 09.00 σήμερα το πρωί, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική πως ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία.
Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι επιμένουν στο Σαράντη με αποτέλεσμα να παραμένει εκτός ελέγχου παρά το γεγονός ότι οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής μαζί με μηχανήματα προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

Την ίδια στιγμή οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο κυρίως από περιοχές που είναι τροχόσπιτα και ποιμνιοστάσια.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς, Φάνη Σπανό, «οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο έχουμε προλάβει και έχουμε εγκαταστήσει σε καίρια σημεία τις επίγειες δυνάμεις ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς δύο ελικόπτερα.
Η ένταση της φωτιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ωστόσο ελπίζουμε να καταφέρουμε να σταματήσουμε την καταστροφική της πορεία».
Σημειώνεται πως έχει διακοπεί  η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό από Δομβραίνα προς Πρόδρομο – Παραλία Σαράντη, λόγω της πυρκαγιάς στη Βοιωτία, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας.
Η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται μόνο από Σαράντηπρος Πρόδρομο – Δομβραίνα – Θήβα.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Διαλεκτό Καβάλας

Εν τω μεταξύ, φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 15:00 της Δευτέρας στην Καβάλα, με την Πυροσβεστική να σπεύδει άμεσα στο σημείο με επίγειες και εναέριες δυνάμεις για την κατάσβεσή της.
Η φωτιά ξέσπασε και καίει δασική έκταση στην περιοχή Διαλεκτό της Καβάλας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις φλόγες έχουν παραδοθεί ελαιώνες και καλλιέργειες. Επί τόπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα ενώ ρίψεις νερού κάνει 1 αεροσκάφος.


Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν και ένα όχημα υπέστη ζημιές στη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Διαλεκτό της Καβάλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους πυροσβέστες έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια. Και οι δυο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Εκκένωση οικισμού στη Ροδόπη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει αγροτική και δασική έκταση στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Νεκρός 80χρονος στη Βοιωτία

Ένας νεκρός στον Πρόδρομο Βοιωτίας λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Αστυνομία πρόκειται για ηλικιωμένο βοσκό (περίπου 80 ετών) ο οποίος αφού έλαβε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώσει τα ζώα, αλλά έχασε τη ζωή του. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ο βοσκός είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο όπου βρήκαν νεκρό τον ηλικωμένο βοσκό χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στο σημείο η πυρκαγιά. Υπήρχαν όμως πυκνοί καπνοί. Πιθανολογείται οτι αυτό συνέβαλε στο να χάσει τη ζωή του. Τα αίτια του θανάτου θα εξακριβωθούν από την νεκροτομή.

Εκκένωση κάμπινγκ στη Βοιωτία

Η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά από την πλευρά της δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκκενώθηκε κάμπινγκ στην περιοχή, όπου υπήρχαν φιάλες υγραερίου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, και ενώ ακούστηκαν κάποιες εκρήξεις, η πυρκαγιά ελέγχεται στο σημείο.

Ισχυροί άνεμοι που ξεπερνούν τα 70 χλμ. την ώρα

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι σε Βοιωτία και Αλεξανδρούποή ξεπερνούν τα 70 χλμ./ώρα.
Οι άνεμοι φτάνουν τα 5 – 6 μποφόρ στις μέσες εντάσεις τους, αναφέρει μεταξύ άλλων το meteo, εξηγώντας τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα πολύ υψηλής ανάλυσης για τα μέτωπα κάθε φωτιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας και στην Αλεξανδρούπολη.
Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς τις επόμενες ώρες και μέχρι αργά το βράδυ, τονίζει το meteo στην ανάλυσή του και επισημαίνει ότι και στις 2 περιοχές οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν βόρειοι/βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρ και ριπές που θα ξεπερνούν τα 70 χλμ/ω.

Κάηκαν καλλιέργειες, κυψέλες και μικρόσωμα ζώα

Σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτιμώνται οι εκτάσεις που έκαψε ήδη στο πέρασμά της η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα -αγροτών και κτηνοτρόφων- αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.
Αυτό δηλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής, διευκρινίζοντας ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά – Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και σε εκτάσεις προς την περιοχή των Φερών – καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.
Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις προαναφερόμενες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.
Χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή την πυρκαγιά ο κ. Πανταζής σημείωσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ και διευκρίνισε ότι αποζημίωσης θα λάβουν και όσοι έχουν πληγεί σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού. Σημείωσε δε πως τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν από λεπτό σε λεπτό ή μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη.

Στο «κόκκινο» και αύριο (22/8) Αττική, Εύβοια και Βοιωτία

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για:
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
Foties.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης