Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στάχτη έγιναν 1,2 εκατ. στρέμματα - Στον Έβρο το πιο ενεργό πύρινο μέτωπο - Εκκένωση σε οικισμό της Ροδόπης - Βελτιωμένη η εικόνα η Πάρνηθα

Στάχτη έγιναν 1,2 εκατ. στρέμματα - Στον Έβρο το πιο ενεργό πύρινο μέτωπο - Εκκένωση σε οικισμό της Ροδόπης - Βελτιωμένη η εικόνα η Πάρνηθα
Η πυρκαγιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τον απολογισμό της πύρινης λαίλαπας που βάλλει την Ελλάδα. Μέχρι και την Τετάρτη (23/8/2023) από τις φετινές φωτιές έχουν καεί περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα, αριθμός που είναι 3 φορές περισσότερες από τον μέσο όρο 2006 – 2022. Μάλιστα, μόνο κατά την τελευταία τριετία οι φωτιές στην Ελλάδα έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα, ενώ η πυρκαγιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα πρόκειται για αριθμούς που «ξεγυμνώνουν» το «επιτελικό κράτος» και αποδεικνύουν την ελλιπή προετοιμασία αλλά την απουσία σχεδίου.
Όταν προκύπτει πως μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών αναδεικνύεται το… 112, δηλ. οι εκκενώσεις οικισμών, αποδεικνύεται ότι όλο το υπόλοιπο σύστημα… δυσλειτουργεί. Ναι, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα, αλλά κάποιος και με κάποιο τρόπο πρέπει να σβήνει τις φωτιές, ώστε να μην καταστρέφονται περιουσίες, να μην γίνονται τα σπίτια των πολιτών παρανάλωμα του πυρός. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, συνολικά 155 κτίσματα (σπίτια, επιχειρήσεις και εργοστάσια) έχουν υποστεί ολική καταστροφή.
Πάντως, σήμερα έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα, η εικόνα στα πύρινα μέτωπα είναι σαφώς βελτιωμένη με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με μικρές αναζωπυρώσεις. Επί του παρόντος, μόνο η πυρκαγιά στον Έβρο προκαλεί ανησυχία.

Ήχησε ξανά το 112

Πάντως, το μεσημέρι της Παρασκευής (25/8/2023) ήχησε ξανά το 112, αποδεικνύοντας ότι ο πύρινος εφιάλτης δεν έχει τελειώσει.
Ειδικότερα, δόθηκε εντολή για εκκένωση της περιοχής Λεπτοκαρυά.
1_328.JPG

Εντοπίστηκε νέα σορός στις φωτιές της Αλεξανδρούπολης

Συνολικά 19 είναι οι απανθρακωμένες σοροί ανθρώπων που εντοπίστηκαν στον Άβαντα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις αστυνομικές αρχές στην πυρκαγιά που μαίνεται για 6η ημέρα στην Αλεξανδρούπολη.
Μια ακόμη σορός ενός άτυχου ανθρώπου βρέθηκε σε αποσύνθεση στην Λευκίμμη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσης της σορού, η οποία θα μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία.

«Καντηλάκια» σβήνουν οι πυροσβέστες στην Πάρνηθα

Σύμφωνα με το Εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα, το μέτωπο είναι σε εξέλιξη, με την εικόνα –ωστόσο– σαφώς βελτιωμένη. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα «καντηλάκια».
Αναφορικά με την εξέλιξη των μετώπων της φωτιάς επισήμανε ότι πλέον σε ένα σημείο της Πάρνηθας, στην περιοχή της Φυλής, επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε μία νέα αναζωπύρωση. Ωστόσο, βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ όλη τη νύχτα θα υπάρχουν περιπολίες της αστυνομίας για να εντοπιστεί έγκαιρα όποια πιθανή προσπάθεια εμπρησμού.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο», δήλωσε για την Πάρνηθα προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει από αναζωπύρωση στη Φυλή. Όπως είπε η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα είναι καλύτερη πλην της Δαδιάς, στον Έβρο όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Στον Έβρο το πιο ενεργό μέτωπο

Στη Δαδιά και στον Έβρο, γενικότερα, είναι το πιο ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα (Βοιωτία και Πάρνηθα) είναι καλύτερη πλην της Δαδιάς, καθώς «στον Έβρο υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα».
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα και 85 οχήματα ενώ από αέρος, συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Βοιωτία

Την ίδια στιγμή, ενεργό είναι το μέτωπο στη Βοιωτία, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ωστόσο σημειώνεται ότι η φωτιά καίει σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν απειλούνται οικισμοί.

Στάχτη έγιναν 1,2 εκατ. στρέμματα

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις από τις φωτιές φέτος. Σύμφωνα με το Meteo, μέχρι και την Τετάρτη (23/8) από τις φετινές φωτιές έχουν καεί πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα, αριθμός που είναι 3 φορές περισσότερες από τον μέσο όρο 2006 – 2022.
Πιο αναλυτικά:
  • Έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.
  • Η έκταση που έχει καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 - 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
  • Οι μέχρι σήμερα (Τετάρτη, 23.08.2023) καμένες εκτάσεις στη χώρα μας υπολείπονται κατά περίπου 40.000 στρέμματα από την επόμενη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το 2021 με συνολικά 1.300.590 στρέμματα.
  • Είναι πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα).
  • Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα.
  • Τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.
GRC BA 2023 August update
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης