Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνάντηση Μενδώνη με την Maja Gojkovic, ενόψει υπογραφής δύο συμφωνιών με τη Σερβία - Τι βρέθηκε στο επίκεντρο

Συνάντηση Μενδώνη με την Maja Gojkovic, ενόψει υπογραφής δύο συμφωνιών με τη Σερβία - Τι βρέθηκε στο επίκεντρο
Προσεχώς οι δύο συμφωνίες με την Σερβία για Πολιτιστική Συνεργασία και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση
Με την Maja Gojkovic, αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Σερβίας, συναντήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της οποίας επιβεβαιώθηκε το γόνιμο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η συνάντηση έγινε ενώ επίκειται στον τομέα Πολιτισμού με τη Σερβία το προσεχές διάστημα η υπογραφή δύο συμφωνιών για την Πολιτιστική Συνεργασία 2024-2028, καθώς και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση. Η παράνομη εμπορία έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, ως προϊόντα λαθρανασκαφής ή κλοπής, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, από κοινού, οι δύο χώρες.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η συμφωνία για την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, παράλληλα με το υπάρχον διεθνές πλαίσιο, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμησή του, επιταχύνοντας και τις διαδικασίες επιστροφής των έργων.
Η Maja Gojkovic επανέλαβε την πρόσκλησή της προς την Ελληνίδα Υπουργό για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι το προσεχές διάστημα,υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος A. Vucic στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, εξέφρασε την υποστήριξή του για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Από την πλευρά της, η κα Μενδώνη ευχαρίστησε τη Σερβία για την επίσημη, σταθερή και ξεκάθαρη στήριξή της προς το ελληνικό αίτημα, το οποίο, όπως εξήγησε, άπτεται της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το ίδιο το μνημείο, σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, απαιτεί την επανένωσή του.
H κα Μενδώνη, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της έκθεσης «Κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη, πρότεινε την πραγματοποίηση σεμιναρίου με τη συμμετοχή Διευθυντών Μουσείων της Σερβίας και της Ελλάδας, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, θέτοντας παράλληλα τη βάση για την απευθείας συνεργασία μεταξύ των μουσείων των δύο χωρών.
Η Maja Gojkovic αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση.
Επίσης, ευχαρίστησε την Σέρβα Υπουργό για την συμμετοχή της χώρας της στο σεμινάριο το οποίο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στις 8-9 Φεβρουαρίου τ.έ. από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το ICOM για τον σχεδιασμό της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, η Maja Gojkovic ξεναγήθηκε από την κα Μενδώνη και τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, στην περιοδική έκθεση «Αστυγραφία, Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» και παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, την παράσταση «Underground» του Σέρβου σκηνοθέτη Nikita Milivojevic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης