Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Η επιστροφή του αντάρτικου πόλης και οι υπόγειες διαδρομές των τρομοκρατών

Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας:  Η επιστροφή του αντάρτικου πόλης και οι υπόγειες διαδρομές των τρομοκρατών
Ήταν η τρίτη σχετική ενέργεια που καταγράφηκε κατά το τελευταίο διάστημα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου 2024 στην οδό Σταδίου, στην «καρδιά» της Αθήνας, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση φαίνεται να ενισχύει την εκτίμηση ότι επέστρεψε το λεγόμενο «αντάρτικο πόλης».
Ήταν η δεύτερη επίθεση μέσα σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα, μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή.
Την ευθύνη των δύο ενεργειών ανέλαβαν δύο νέες, πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν οι δράστες να είναι από την ίδια «δεξαμενή» λόγω του τρόπου δράσης, όπως και της επιλογής των στόχων.
Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας, είναι πρωτοεμφανιζόμενη.
Το όνομά της παραπέμπει στην παλαιότερη «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία όμως δρούσε με ένοπλες και όχι βομβιστικές επιθέσεις.
Ένα σενάριο που εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική είναι να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη.
Ηταν η τρίτη ενέργεια που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα .
Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας, σε τράπεζα στα Πετράλωνα η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή.
Οι αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υλικό από κάμερες ασφαλείας για το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής των τρομοκρατών.
Επίσης εξετάζονται και τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. πρώτο τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρεται ότι θα γίνει μεγάλη έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι η βόμβα είναι κρεμασμένη στα κάγκελα, χωρίς να δίνεται χρονικό περιθώριο της έκρηξης.
Στην συνέχεια έγινε δεύτερο τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, προκειμένου να δοθεί το χρονικό περιθώριο και η επισήμανση ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στα κάγκελα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μπροστά από το υπό ανακαίνιση υποκατάστημα τράπεζας.
Και αυτό γιατί -πιθανότατα- δεν ήθελαν θύματα.

Ενέργεια υψηλού ρίσκου 

Η ενέργεια, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ φαίνεται πως ήταν υψηλού ρίσκου, με γνώση κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, ο οποίος εξαϋλώθηκε και το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς το υπουργείο Εργασίας.
Επίσης δεν αποκλείεται να υπήρχε προετοιμασία για την επίθεση από τις προηγούμενες μέρες.
Πηγές αναφέρουν ότι ο κατασκευαστής της βόμβας ήταν άτομο με εμπειρία.
Η έκρηξη σχεδόν δεν άφησε υπολείμματα , ενώ μένει να διαπιστωθεί από τις αναλύσεις στο Χημείο του Κράτους το είδος της εκρηκτικής ύλης που εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 3 κιλά.

Επίσης τοποθετήθηκε σε σημείο κοντά στις λαμαρίνες της τράπεζας που γινόταν ανακαίνιση ώστε η όδευση του ωστικού κύματος να είναι προς το απέναντι κτίριο του υπουργείου Εργασίας και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές.
Οι αστυνομικοί ψάχνουν οπτικό υλικό όχι μόνο από τη στιγμή της έκρηξης αλλά και το προηγούμενο διάστημα καθώς θεωρείται ότι οι τρομοκράτες είχαν κάνει προετοιμασία, και κατόπτευση του χώρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης