Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνάντηση Μενδώνη με τον υφυπουργό Δημοσίων Σχέσεων της Κίνας - Στο επίκεντρο και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Συνάντηση Μενδώνη με τον υφυπουργό Δημοσίων Σχέσεων της Κίνας - Στο επίκεντρο και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
"Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν μακραίωνες ρίζες, αλλά και σύγχρονη δυναμική", ανέφερε η Λ. Μενδώνη
Τον Υφυπουργό Δημοσίων Σχέσεων της Κίνας, Zhang Jianchun, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, υποδέχτηκε στο Μουσείο Ακρόπολης η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η σταθερή συνεργασία ανάμεσα στα δυο υπουργεία, η οποία απέδωσε την ελληνοκινεζική πρωτοβουλία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, το Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού αλλά και τις πολυάριθμες ανταλλαγές εκθέσεων.
Μάλιστα, η κα Μενδώνη ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό Zhang Jianchun για την πλήρη και συνεχή υποστήριξη που παρέχει η Κίνα στο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία έχει εκφραστεί από τα πλέον επίσημα χείλη του Προέδρου της Κίνας, Xi Jinping.

Ελληνικές εκθέσεις στην Κίνα και το μουσείο στον Πειραιά

Από το τρέχον έτος μέχρι το 2027, προγραμματίζονται έξι ελληνικές εκθέσεις που θα περιοδεύσουν σε 11 μουσεία σε ολόκληρη την Κίνα.
Μεταξύ αυτών είναι και "Οι Έλληνες" που σημειώνουν ήδη μεγάλη επιτυχία στην πόλη Changsa της επαρχίας Hunan.
Εμβληματικής σημασίας των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, οι εργασίες για την κατασκευή του οποίου εκκινούν σύντομα στο λιμάνι του Πειραιά, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025-26.
Το μουσείο θα φιλοξενεί ειδική αίθουσα με ενάλιες αρχαιότητες προερχόμενες από την Κίνα.
Όπως δήλωσε η κα Μενδώνη, "οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν μακραίωνες ρίζες αλλά και σύγχρονη δυναμική".

Στο Πεκίνο

Συζητήθηκε, επίσης, η πρωτοβουλία για την διοργάνωση Παγκοσμίου Συνεδρίου Κλασικών Σπουδών, στο Πεκίνο, το προσεχές φθινόπωρο, ιδέα που προέκυψε κατά τη συνάντηση της Λίνας Μενδώνη και του Κινέζου Υπουργού Δημοσίων Σχέσεων, Li Shulei, κατά την επίσκεψη της Ελληνίδας Υπουργού στο Πεκίνο, τον περασμένο Οκτώβριο.
Η έναρξη του Συνεδρίου πιθανότατα θα συμπέσει με τα εγκαίνια της έκθεσης "Οι Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου", στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, τον προσεχή Οκτώβριο.

Ίδρυση Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Ο κ. Zhang επανέλαβε στην Ελληνίδα Υπουργό την πρόθεση της Κίνας να προχωρήσει στην ίδρυση Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, κατά το πρότυπο άλλων ξένων σχολών που εδράζονται στην Ελλάδα.
Το θέμα από την κα Μενδώνη έχει παραπεμφθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτιμού.
Τέλος, έγινε επισκόπηση του μεταφραστικού προγράμματος κινεζικών και ελληνικών έργων, κατ' εφαρμογή του σχετικού διμερούς μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης