Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λιοπύρι «καίει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα... «βράσουν» στους 44 βαθμούς Κελσίου, στην κορύφωση του καύσωνα

Λιοπύρι «καίει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα... «βράσουν» στους 44 βαθμούς Κελσίου, στην κορύφωση του καύσωνα
Ειδικοί συνιστούν στους πολίτες την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, τη λήψη νερού και την προσοχή!
Στους 44 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να σκαρφαλώσει, την Πέμπτη 13/6, ο υδράργυρος στη χώρα, ενώ αυξημένα θα είναι και τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στους δρόμους να είναι από αφόρητη έως και επικίνδυνη.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις των τελευταίων ημερών, η Πέμπτη θα είναι η πιο δύσκολη καθώς σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων τριών ημερών.
Ενδεικτικό παράδειγμα ο χάρτης του meteo, με τις θερμοκρασίες που αναμένονται σήμερα στις 3 το μεσημέρι.
Η Εύβοια αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια με τους 44 βαθμούς Κελσίου, και ακολουθούν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με μέγιστη θερμοκρασία τους 42 βαθμούς.
Capture1_14.JPG
Κινδυνεύουμε όλοι από τη θερμική εξάντληση

Για το επικίνδυνο κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης που δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση στους εξωτερικούς χώρους, μίλησαν στο Mega οι ιατροί κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Πρέπει να μην υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας και ειδικά την περίοδο του καύσωνα, από την άποψη ότι έχουμε όλοι κίνδυνο θερμικής εξάντλησης, θερμικού σοκ, που μπορεί να περιλαμβάνει αστάθεια βάδισης, αύξηση θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκές κράμπες, ελαττωμένη συνείδηση.
Εξαρτάται από τον οργανισμό και άλλες καταστάσεις πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος, γι’ αυτό συστήνουμε να έχετε πάντα νερό μαζί σας και να μένετε ενυδατωμένοι…
Στις αστικές περιοχές έχουμε τον συνδυασμό καύσωνα και αφρικάνικης σκόνης δηλαδή μία ατμόσφαιρα με αιωρούμενα μικροσωματίδια που μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα», επισήμανε η κ. Ψαλτοπούλου.

«Δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία»

Ο κ. Βασιλακόπουλος με τη σειρά του μίλησε για τις στιγμές που βρισκόμαστε στην παραλία.
«Αν είμαι στη θάλασσα και είμαι μέσα στο νερό ή φοράω καπέλο και είμαι στο νερό, δροσίζομαι και δεν υπάρχει πρόβλημα.
Η επαφή με το νερό προφανώς και δεν μας προκαλεί θερμική καταπόνηση.
Δεν πιάνει το νερό πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Μας δροσίζει αλλά μόνο όσο είμαστε μέσα.
Μεγάλη προσοχή, δεν βάζουμε το κεφάλι μας στην θάλασσα, πρέπει να φοράμε καπέλο και αμέσως μόλις βγούμε να φύγουμε και να πάμε σπίτι μας, δεν θα κάτσουμε να κάνουμε ηλιοθεραπεία.
Δεν είναι κατόρθωμα το να πάω στις 12 η ώρα στη θάλασσα και να παίξω ρακέτες ή να κάνω ηλιοθεραπεία.
Και για τις νεανικές ηλικίες ισχύει αυτό», τόνισε.

Καλύτερη εικόνα από την Παρασκευή 14/6

Βελτίωση του καιρού αναμένεται προς τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά-βορειοδυτικά την Παρασκευή, ωστόσο οι συνθήκες θα συνεχίσουν να ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.
Αναλυτικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς ενώ στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.

Περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο 15/6

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση το Σάββατο και θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς, ενώ στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 36 βαθμούς Κελσίου.
Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα νότια Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης