Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πυροσβεστική: Στις 44 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Πυροσβεστική: Στις 44 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών
Σχετικά Άρθρα
Στις 44 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (από 18:00 27/6 έως 18:00 28/6), από τις οποίες οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη έντεκα (11).
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», καταλήγει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Συναγερμός για το Σαββατοκύριακο: Αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι έντασης 100 χλμ την ώρα - Οι περιοχές σε κίνδυνο

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο Σαββατοκύριακο έρχεται για τη χώρα, από άποψη καιρικών συνθηκών, με σαρωτικούς ανέμους που θα φτάνουν έως και τα 100 χλμ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν σε αρκετές περιοχές.
Σύμφωνα με το meteo.ge θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, που θα δημιουργήσουν δυστυχώς ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, οι ριπές των ανέμων στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29 Ιουνίου τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια και σε περιοχές που γειτνιάζουν με έντονη τοπογραφία, τα 100 km/h, όπως ευδιάκριτα αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.
xartis.jpg

Αναφορικά με τη θερμοκρασία,  το Σάββατο θα είναι η πιο δροσερή ημέρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Μετά από σχεδόν 20 ημέρες το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει στην Αθήνα τους 34 βαθμούς.
Το κύριο γνώρισμα του καιρού θα είναι τα «γεμάτα» 8 μποφόρ στο Αιγαίο.
Με αίθριο καιρό η Κυριακή και η Δευτέρα και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, το μελτέμι δεν θα έχει την ένταση του Σαββάτου, όμως τουλάχιστον ως το μεσημέρι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα φτάνει τα 7 με 8 μποφόρ.
Η Τρίτη θα είναι η πιο ζεστή ημέρα της νέας εβδομάδας, στην Αθήνα ενδεικτικά στους 37 με 38 βαθμούς.

Ποιες περιοχές είναι στα «κόκκινα» για εκδήλωση πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Βασίλης Κικίλιας: «Να είναι σε ετοιμότητα οι πολίτες»

Να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να συνεργάζονται με τις Αρχές ενόψει των επόμενων ημερών με την υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές, κάλεσε τους πολίτες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πριν την έναρξη της Συντονιστικής Σύσκεψης με τους αρμόδιους φορείς ενόψει του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.
«Από σήμερα, αργά το βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι και το μεσημέρι-απόγευμα της Κυριακής, φαίνεται ότι η μισή χώρα βρίσκεται στο πορτοκαλί σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών εξαιτίας θυελλωδών ανέμων 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ», τόνισε.
Όπως είπε, στο πορτοκαλί θα είναι η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, όλα τα νησιά των Κυκλάδων, όλη η Εύβοια, η Βοιωτία μέχρι και την Λιβαδειά, η Αττική, ο Νομός Κορίνθου, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Λακωνία, τα Κύθηρα και όλη η Κρήτη.
«Παρακαλώ θερμά όλοι οι συμπολίτες μας να συνεργαστούν μαζί με την κρατική μηχανή, που είναι σε εγρήγορση και σε απόλυτη ετοιμότητα. Και να βοηθήσουμε έτσι ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, σε ό,τι έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες και την πρόκληση πυρκαγιών», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης