Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Βρουστούρης (MPI Hellas): Το Bitcoin θα φθάσει βραχυπρόθεσμα στα 83.896 δολ. και η προοπτική του 1 εκατ. δολαρίων

Βρουστούρης (MPI Hellas): Το Bitcoin θα φθάσει βραχυπρόθεσμα στα 83.896 δολ. και η προοπτική του 1 εκατ. δολαρίων
'Αρθρο του του Παναγιώτη Βρουστούρη της MPI Hellas για την πορεία του bitcoin
Σχετικά Άρθρα
Στο τελευταίο άρθρο για το bitcoin, τον Φεβρουάριο του 2021, τότε που η αξία του ήταν στην περιοχή των 30.000 δολαρίων, διακινδυνεύσαμε την πρόβλεψη, ότι θα μπορούσε να κινηθεί μεσοπρόθεσμα προς τα 100.000 δολάρια, βασιζόμενοι σε μια σειρά μεθόδων αποτίμησης που εφαρμόζονται διεθνώς, προσπαθώντας να μαντέψουν την εξέλιξη της αξίας του.

Σε εκείνο το άρθρο είχαμε αναφερθεί περιληπτικά και σε μια νέα στην εφαρμογή, αλλά σημαντική μέθοδο αποτίμησης, την μέθοδο της Ροής του Αποθέματος (Stock-to-Flow Method).
Σε πολύ μικρό από τότε χρονικό διάστημα, το bitcoin εκτινάχθηκε από τα 30.000 στα 65.000 δολάρια, ακολούθησε μια έντονα πτωτική πορεία προς τα 30.000 δολάρια και στη συνέχεια έντονη μεταβλητότητα γύρω από την περιοχή των 35.000 δολαρίων, η οποία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τολμηρή βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία.

Ανθεκτικότητα στα «χτυπήματα»

Στο διάστημα αυτό συνέβησαν πάρα πολλά, όπως η εμπλοκή επώνυμων με δηλώσεις συνοδευόμενες από τεράστιες αγοραπωλησίες, ανακοινώσεις επικείμενων περιορισμών για διάφορους λόγους όπως οι έκνομες δραστηριότητες και η σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την υψηλή κατανάλωση ενέργειας κατά την εξορυκτική διαδικασία, αλλά και η υιοθέτησή του ως επίσημο νόμισμα από περιθωριακά - πτωχευμένα κράτη. Διαβάσαμε πολλά επίσης, από μοιρασμένους μπορούμε να πούμε σχολιαστές και επενδυτές, αναφορικά με το μέλλον του bitcoin και το που μπορεί να φθάσει η τιμή του, στην περίπτωση που τα κρυπτονομίσματα επιβιώσουν. Εκείνο που μένει πάντως από όλες αυτές τις εξελίξεις είναι η αύξηση των χρηστών στο δίκτυο του bitcoin και η ως εκ τούτου ιδιαίτερα ανθεκτική αντίδρασή του.

Η μέθοδος αποτίμησης

Ας επανέλθουμε όμως στην μέθοδο αποτίμησης της αξίας του bitcoin που συζητείται ιδιαίτερα τελευταία.
Είναι η stock to flow method, που βασίζεται στην σπανιότητα (scarcity), δεχόμενη ότι όσο πιο σπάνιο είναι ένα αγαθό, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του.
Η απλή αυτή υπόθεση που θεωρείται αυτονόητη, εκφράσθηκε για πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη, που είπε ότι «το σπάνιο αξιολογείται πολυτιμότερο του χρήσιμου».
Παραπλήσια ρήση επαναλήφθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον θεωρούμενο ως πατέρα των ψηφιακών νομισμάτων Nick Szabo, που προσπάθησε να δημιουργήσει το πρώτο ψηφιακό νόμισμα, τον ψηφιακό χρυσό όπως το αποκαλούσε, λέγοντας ότι «Precious metals and collectibles have an unforgeable scarcity due to the costliness of their creation», δηλαδή τα πολύτιμα μέταλλα και τα συλλεκτικά αντικείμενα έχουν μια ασυναγώνιστη σπανιότητα λόγω της δαπανηρής δημιουργίας τους.

Η μαθηματική έκφραση

Ας δούμε όμως πως εκφράζεται μαθηματικά η εν λόγω μέθοδος. Γενικά, η σπανιότητα ενός είδους (scarcity) ορίζεται ως το πηλίκο της υπάρχουσας ποσότητάς του προς την παραγόμενη ποσότητα σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, ο χρυσός με υπάρχον απόθεμα 200.000 περίπου τόνους και ετήσια εξόρυξη 3.500 περίπου τόνους, δίνει συντελεστή σπανιότητας 200.000 / 3.500 = 57, που μεταφράζεται ως το σύνολο των ετών που απαιτούνται για την παραγωγή 200.000 τόνων.

Αυτό που παρατηρείται στα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός, είναι ότι όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής σπανιότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η τρέχουσα αξία του αποθέματος.
Έτσι, ο χρυσός που παραδοσιακά θεωρείται από τα βασικότερα αγαθά διατήρησης αξίας, με συνολικά αποθέματα 200.000 τόνους και συντελεστή σπανιότητας 57, έχει τρέχουσα αξία αποθέματος περίπου 10 τρις δολάρια, ενώ το ασήμι με συνολικά αποθέματα 800.000 περίπου τόνους και συντελεστή σπανιότητας 30 έχει τρέχουσα αξία αποθέματος περί τα 550 δις δολάρια.
Δηλαδή, το τετραπλάσιο σε ποσότητα σε σχέση με το χρυσό απόθεμα ασημιού, αλλά με το μισό περίπου συντελεστή σπανιότητας, έχει 18 φορές μικρότερη αξία.

Συντελεστής σπανιότητας

Ας δούμε όμως πως ο συντελεστής σπανιότητας, βάσει της κατά τα ανωτέρω συμπεριφοράς του, μπορεί να σχετίζεται με την άνοδο του bitcoin, δεδομένου ότι το bitcoin έχει ένα ειδικό χαρακτηριστικό από τη δημιουργία του, το halving (υποδιπλασιασμό), βάσει του οποίου κάθε τέσσερα περίπου χρόνια, η εξορυσσόμενη ποσότητα νομισμάτων μειώνεται στο μισό. Με αυτή την αρχή, ο αριθμός τους θα βαίνει σταδιακά μειούμενος μέχρι το έτος 2140 που θα εκδοθεί και το τελευταίο νόμισμα με αριθμό 21.000.000.
Η διαδικασία του υποδιπλασιασμού πάντως, έχει ιδιαίτερη σημασία για την αξία του bitcoin μέχρι το έτος 2032, κατά το οποίο, μέσω του σχεδίου του υποδιπλασιασμού του, θα έχει εκδοθεί πάνω από το 99% του τελικού αριθμού των νομισμάτων.

Σήμερα κυκλοφορούν 18.730.000 περίπου νομίσματα, η δε νέα εξόρυξη στο διάστημα 2020 - 2024, εκτιμάται συνολικά σε 1.312.500 περίπου νομίσματα, βάσει του τελευταίου υποδιπλασιασμού που έγινε τον Μάιο του 2020. Η σχέση αυτή δίνει συντελεστή 3 σπανιότητας 57 = [18.730.000 / (1.312.500 / 4)], ίσο περίπου με το συντελεστή του χρυσού. Αν ο εν λόγω συντελεστής εφαρμοσθεί στη εξίσωση σύνδεσης της αξίας με την τρέχουσα γραμμική παλινδρόμηση της συμπεριφοράς του, (στοιχεία 30.06.2021) που εκφράζεται από τον μαθηματικό τύπο value = exp (-1,56) * sf ^ 3,19 προκύπτει προβλεπόμενη αξία ανά νόμισμα της τάξεως των 83.896 δολαρίων και κεφαλαιοποίηση 1,57 τρις δολάρια περίπου.

exp = εκθετική συνάρτηση (ex)
sf = συντελεστής σπανιότητας
^ = εκθέτης δύναμης.

Είναι μια τιμή που μπορεί θεωρητικά να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα, αν δεν συμβεί κάτι ιδιαίτερα αρνητικό.

Η προοπτική του 1 εκατ.  δολαρίων

Τα συμπεράσματα αυτής της μεθόδου όμως μπορεί να γίνουν εφιαλτικά, με την προοπτική του επόμενου υποδιπλασιασμού του 2024, που η ετήσια παραγωγή των bitcoin θα πέσει σε 164.000 νομίσματα (328.000/2).
Ο εν λόγω υποδιπλασιασμός θα στείλει τον συντελεστή σπανιότητας στο 120, δηλαδή διπλάσιο του σημερινού συντελεστή του χρυσού ο οποίος διαχρονικά παραμένει σχετικά σταθερός, η δε αξία ανά νόμισμα, θεωρητικά και με την παραδοχή ότι η μέχρι τώρα συμπεριφορά δεν θα μεταβληθεί δραματικά, θα εκτοξευθεί πάνω από το 1.000.000 δολάρια και η κεφαλαιοποίηση θα ξεπεράσει το αστρονομικό νούμερο των 20 τρις δολαρίων, καταπίνοντας όλες μαζί τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Το έτος 2032, θα έχει παραχθεί όπως προαναφέρθηκε πάνω από το 99% των νομισμάτων από τα συνολικά 21.000.000, η παραγωγή των οποίων θα κλειδώσει τελικά το έτος 2140. Για το διάστημα μετά το 2032, η εξέλιξη του συντελεστή σπανιότητας, προϊόντος του χρόνου και μέχρι την ολοκλήρωση της παραγωγής, θα τείνει προς το + ∞ (άπειρο) = 21.000.000 / 0, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Μα καλά, θα πει κάποιος, μπορεί να γίνει αυτό; είναι η οικονομία εξισώσεις και θεωρητικές προσομειώσεις μόνο; Ακραίας αβεβαιότητας γεγονός, εξαρτώμενο από πολλαπλούς, σύνθετους και αχαρτογράφητους παράγοντες.
Οι παράγοντες όμως που μάλλον θα καθορίσουν το μέλλον του bitcoin, είναι η αντιμετώπισή του από τις κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών, αλλά και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των νέων κρυπτονομισμάτων, πολλά εκ των οποίων επί του παρόντος έχουν χρηστικές δυνατότητες μεγαλύτερες αυτών του bitcoin.
Η επιβίωσή του bitcoin είναι πιθανή, αν η αντιμετώπιση από τα ισχυρά νομισματικά κατεστημένα παραμείνει σχετικά ουδέτερη όπως σήμερα, δηλαδή ούτε απαγόρευση, ούτε επίσημη θεσμοθέτηση.
Τυχόν απαγόρευσή του που θα το καταστήσει παράνομο, ή θεσμοθέτησή του, που μάλλον θα συνοδευτεί από περιορισμούς επαχθέστερους των παραστατικών νομισμάτων, πιθανότατα θα έχουν αρνητικά για αυτό αποτελέσματα.
Τέλος, το να νομίζουμε ότι η νομισματική αποκεντρικοποίηση που υπόσχεται το bitcoin, θα λύσει όλα τα προβλήματα, περιλαμβανομένης της διαφθοράς και αχρηστίας του παραδοσιακού νομισματικού συστήματος, όπως δεικτικά είπε στο πρόσφατο συνέδριο του Μαϊάμι ο Ron Paul, είναι επισφαλές, για τον απλούστατο λόγο ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας αλλαγής μπορεί να είναι τόσο χαοτικές, οδηγώντας σε βίαιη επαναφορά ενός απόλυτα ελεγχόμενου και κεντρικοποιημένου συστήματος που το σημερινό θα ωχριά μπροστά του.
Προσοχή!
Εδώ δεν μιλάμε μόνο για τεχνολογία και επινόηση, που αναμφισβήτητα είναι επαναστατικές, αλλά κυρίως για ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Ο κ. Παναγιώτης Βρουστούρης είναι Ορκωτός Ελεγκτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MPI HELLAS SA

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης