Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

JP Morgan: Ποιους κινδύνους ενέχει η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ με το Bitcoin

JP Morgan: Ποιους κινδύνους ενέχει η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ με το Bitcoin
Οι προκλήσεις που βλέπει η JPMorgan για την υιοθέτηση του Bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ ως νόμιμου χρήματος
Σχετικά Άρθρα

Η διακήρυξη του Ελ Σαλβαδόρ να καταστήσει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση τόσο για τη χώρα όσο και για το κρυπτονομίσμα, σύμφωνα με ανάλυση της JPMorgan.
Οι όγκοι συναλλαγών Bitcoin συνήθως ξεπερνούν τα 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους ενθυλακώνεται σε μεγάλες ανταλλαγές, σύμφωνα με την τράπεζα.
Ένα μεγάλο μέρος του Bitcoin είναι «κλειδωμένο» σε μη ρευστές μονάδες, με περισσότερο από το 90% να μην αλλάζει χέρια για περισσότερο από ένα χρόνο.
Η πρωτοβουλία του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, να καταστήσει νόμιμο χρήμα Bitcoin στη χώρα προκάλεσε μια σειρά συζητήσεων σχετικά με το αν είναι επωφελές και ποιος είναι ο αντίκτυπός του.
Ο Bukele, 39 ετών, δήλωσε ότι το Bitcoin θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χαμηλού επιτοκίου διείσδυσης της χώρας και στη μείωση του κόστους μεταφοράς χρημάτων.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - το οποίο συζητά επί του παρόντος το πρόγραμμα δανεισμού του με το Ελ Σαλβαδόρ - συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αμφισβήτησαν αυτήν τη λογική.
Ακόμα και πολλοί υποστηρικτές του Bitcoin λένε ότι, ενώ είναι ένα επιχείρημα υπέρ της καλής αποθήκευσης αξίας, η χρησιμότητά του ως μηχανισμού πληρωμών είναι περιορισμένη.
«Το Bitcoin είναι το χειρότερο σύστημα πληρωμών που εφευρέθηκε ποτέ. Είναι απαίσιο », δήλωσε ο William Quigley, συνιδρυτής του Stablecoin Tether και πρωτοπόρος σε διάφορες πτυχές του χώρου κρυπτονομισμάτων.
000_1.jpg

Άλλες προκλήσεις που βλέπει η JPMorgan για την υιοθέτηση του Bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ ως νόμιμου χρήματος περιλαμβάνουν:

  • Πρόσφατες έρευνες δείχνουν εκτεταμένο σκεπτικισμό και απροθυμία να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin ως μέσο ανταλλαγής
  • Εκτός από την επίσημη δολαριοποίηση, η υψηλή μεταβλητότητα του Bitcoin είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση σε ένα δινομισματικό σύστημα
  • Μια επίμονη ανισορροπία στη ζήτηση για μετατροπές Bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο πληρωμών.
Στα βήματα του Ελ Σαλβαδόρ η Παραγουάη


Η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να αποδεχθεί το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα τον Ιούνιο φαίνεται πως επηρεάζει βουλευτές και γερουσιαστές σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο να εκπονούν τη δική τους στρατηγική περί κρυπτονομισμάτων.
Η Παραγουάη είναι η επόμενη χώρα που πρόκειται να εισάγει νέα νομοθεσία που εστιάζει στα ψηφιακά νομίσματα.
Ο βουλευτής της Παραγουάης Carlitos Rejala και ο γερουσιαστής Fernando Silva Facetti σκοπεύουν να παρουσιάσουν ένα νομοσχέδιο για το Bitcoin στο Κογκρέσο την Τετάρτη 14 Ιουλίου, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα μιας συνεκτικής στρατηγικής για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.
«Είμαι εδώ για να ενώσω την Παραγουάη», είπε ο Rejala προσθέτοντας ότι σχεδιάζουν μια «μεγάλη έκπληξη για την Παραγουάη και τον κόσμο».
Παρόλο που Rejala δεν διευκρίνισε τι θα αφορά το νομοσχέδιο, αρκετοί βουλευτές στη χώρα θέλουν να ακολουθήσουν το προβάδισμα του Ελ Σαλβαδόρ.
Στις 6 Ιουνίου, ο Rejala ενημέρωσε τους περισσότερους από 50.000 ακόλουθους του στο Twitter ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα συνδέονταν με «ένα σημαντικό έργο για την καινοτομία της Παραγουάης στον κόσμο».
Με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις του Rejala, το επικείμενο νομοσχέδιο θα εισαγάγει μέτρα για να καταστήσει την Παραγουάη ένα κορυφαίο κέντρο για ξένους επενδυτές ψηφιακών νομισμάτων, επιχειρήσεις και ίσως ακόμη και «ορυχεία» Bitcoin.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει διατάξεις για την αποδοχή του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος.
Σύμφωνα με την Cointelgraph, η Λατινική Αμερική αναμένεται να αναδειχθεί το επίκεντρο για την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων λόγω των τοπικών οικονομικών και δημοσιονομικών πιέσεων, ειδικά σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και το Μεξικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης