Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Αλλάζει τη σύσταση για το bitcoin ο Taleb του «Μαύρου Κύκνου» - Απέτυχε να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ένα ελεύθερο νόμισμα

Αλλάζει τη σύσταση για το bitcoin ο Taleb του «Μαύρου Κύκνου» - Απέτυχε να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ένα ελεύθερο νόμισμα

Λίγα περιουσιακά στοιχεία στην οικονομική ιστορία ήταν πιο εύθραυστα από το bitcoin

Μπορεί μέχρι πρότινος να ήταν υπέρμαχος του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, αλλά πλέον ο Nassim Nicholas Taleb έχει αντιστρέψει τη στάση του σχετικά με το bitcoin.

Ο συγγραφέας του "The Black Swan" (Μαύρος Κύκνος) δήλωσε ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση το ανώτατο όριο της αγοράς δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ένα νόμισμα δίχως κάποιον κυβερνήτη, ή να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και ως επένδυση ασφαλούς καταφυγίου.
«Λίγα περιουσιακά στοιχεία στην οικονομική ιστορία ήταν πιο εύθραυστα από το bitcoin», είπε.

Θετικός στο Bitcoin ο Taleb… στο παρελθόν

Ο Taleb είχε μιλήσει στο παρελθόν πιο ευνοϊκά για το bitcoin, ιδίως σχετικά με τη δυνατότητά του να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακάμψουν τους ελέγχους κεφαλαίου σε αγορές που βασίζονται σε αυτούς για να διαχειριστούν τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες.
Το ονόμασε «το πρώτο οργανικό νόμισμα» στο πρόλογο του «The Bitcoin Standard» το 2018 και «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» κατά του κυβερνητικού ελέγχου επί του νομίσματος.
Ωστόσο, πλέον έχει αλλάξει στάση, αναφέροντας ότι το bitcoin αξίζει «ακριβώς μηδέν» εν μέρει επειδή απαιτεί ένα συνεχές ποσό για να διατηρήσει την αξία του.
Αντίθετα, «ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς κόστος συντήρησης, δεν υποβαθμίζονται σε ιστορικό ορίζοντα και δεν απαιτούν συντήρηση για να ανανεώσουν τις φυσικές τους ιδιότητες με την πάροδο του χρόνου», είπε.

Η μεταβλητότητα ως βασικό χαρακτηριστικό

Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και ήταν πάντα εξαιρετικά ευμετάβλητο, αν και κατά τη πανδημία Covid-19 είναι η πρώτη φορά που αντιμετώπισε τόσο μεγάλη αστάθεια ενόψει μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο Taleb σημείωσε ότι το Μάρτιο του 2020 ότι το bitcoin έπεσε περισσότερο από το χρηματιστήριο και ανέκαμψε «μετά από τη μαζική έγχυση ρευστότητας».
Αυτή είναι «επαρκής απόδειξη ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ αποστάσεως ως αντιστάθμιση έναντι του συστημικού κινδύνου», είπε.
Όπως επισήμανε, το bitcoin τείνει να ανταποκρίνεται στη ρευστότητα και ότι δεν είναι σαφές τι θα συνέβαινε εάν το Διαδίκτυο αντιμετώπιζε ακόμη και μια περιφερειακή διακοπή λειτουργίας, ειδικά εάν συμβεί αυτό κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κατάρρευσης.
Ο Taleb σημείωσε ότι το bitcoin "έχει διατηρήσει εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητα" μεταξύ 60% και 100% "καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του".
«Είναι πράγματι επιθυμητό να έχουμε τουλάχιστον ένα πραγματικό νόμισμα χωρίς επίδραση από κάποια κεντρική τράπεζα», έγραψε.
"Αλλά το νέο νόμισμα πρέπει απλώς να είναι πιο ελκυστικό ως απόθεμα αξίας παρακολουθώντας ένα σταθμισμένο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών με ελάχιστο σφάλμα".
Οι άνθρωποι συνδυάζουν επίσης την επιτυχία του bitcoin ως ψηφιακού νομίσματος με την επιτυχία του bitcoin ως κερδοσκοπικής επένδυσης.
Για να είναι ένα νόμισμα θα απαιτούσε κάποια σταθερότητα και χρηστικότητα, είπε ο Taleb.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης