Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ποιο stablecoin οδεύει ολοταχώς προς απαγόρευση από τις αρχές λόγω απάτης

Ποιο stablecoin οδεύει ολοταχώς προς απαγόρευση από τις αρχές λόγω απάτης
Η Fitch έκανε λόγο για απειλή μόλυνσης των αγορών
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπα με την κατηγορία της απάτης είναι στελέχη της εταιρείας και οι ιδρυτές του Tether, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Μάλιστα, ο αντίκτυπος αυτής της αποκάλυψης ήταν τέτοιος, που το Bitcoin έχασε 1.000 δολ.
Σημειώνεται πως το Tether είχε στοχοποιηθεί εδώ και καιρό από τις αρχές, αλλά και από τους αναλυτές της αγοράς.
Η Fitch έκανε λόγο για απειλή μόλυνσης των αγορών, που θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρές πιέσεις για την επιβολή ενός ακόμα πιο αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου σε σχέση με τον νεοφυή τομέα των «σταθερών νομισμάτων».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή κάποιο νόμισμα όπως το δολάριο ή το ευρώ.
Μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτά και ως σταθερά νομίσματα.
Έχουν ονομαστεί έτσι, καθώς είναι ρυθμισμένα ώστε η τιμή τους να έχει σταθερή αξία.

Η περίπτωση Tether

Ο προαναφερόμενος κίνδυνος μόλυνσης σχετίζεται με τα collateral των stablecoins που επιβεβαιώνουν το μέγεθος, τη ρευστότητα και τον κίνδυνο που διατρέχει αυτός που διακρατά τα συγκεκριμένα ψηφιακά assets.
Λιγότεροι κίνδυνοι δημιουργούνται από νομίσματα που υποστηρίζονται πλήρως από ασφαλή, ρευστά περιουσιακά στοιχεία.
Για παράδειγμα, το USD Coin, το δεύτερο μεγαλύτερο stablecoin, υποστηρίζεται από δολάρια ΗΠΑ σε σχέση 1: 1, με τα fiat νομίσματα να διατηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ωστόσο, τα stablecoins που χρησιμοποιούν κλασματικά αποθεματικά ή υιοθετούν κατανομή περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου ρίσκου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Για παράδειγμα, ηTether, ο μεγαλύτερος εκδότης stablecoin, αποκάλυψε ότι από τις 31 Μαρτίου 2021 κατείχε μόνο 26,2% σε μετρητά σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα που είχε εκδώσει.
Τα υπόλοιπα αποθεματικά της ήταν δεσμευμένες καταθέσεις και κρατικά χρεόγραφα, με το το 49,6% από αυτά να είναι εμπορικά ομόλογα (CP).
Με άλλα λόγια, η Tether κατείχε στις 31 Μαρτίου 2021 εμπορικά ομόλογα 20,3 δισεκ. δολ., ενώ τα ενοποιημένα περιουσιακά της στοιχεία ανήλθαν σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια και ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με το Tether σε δολάρια ΗΠΑ έφτασαν στις 28 Ιουνίου τα 62,8 δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με τη Fitch, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι συμμετοχές σε εταιρικά ομόλογα μπορεί να είναι μεγαλύτερες από εκείνες των περισσότερων funds τόσο στη Wall Street όσο και στις αναδυόμενες αγορές.
Μια ξαφνική μαζική εξαγορά Τether θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα των πιστωτικών αγορών εάν συνδυαστεί με sell off στα εταιρικά ομόλογα.
Υπενθυμίζεται ότι, σε μια ανάλογη περίπτωση, ένα πλήρως εξασφαλισμένο coin, το Iron, τον Ιούνιο μηδένισε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης