Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η Κίνα έχασε τη μάχη της εξόρυξης του Bitcoin λόγω της καταστολής – Επιστρέφουν τα σκήπτρα στις ΗΠΑ

Η Κίνα έχασε τη μάχη της εξόρυξης του Bitcoin λόγω της καταστολής – Επιστρέφουν τα σκήπτρα στις ΗΠΑ

Η Κίνα αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα το επίκεντρο αυτής της βιομηχανίας, με τις προηγούμενες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το 65% έως 75% της παγκόσμιας εξόρυξης bitcoin πραγματοποιούνταν στη χώρα

Σχετικά Άρθρα

Η εξόρυξη Bitcoin έχει ανακάμψει πλήρως μετά από την καταστολή από το κινεζικό κράτος της βιομηχανίας των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων που οδήγησε περισσότερους από τους μισούς εξορύκτες του κόσμου σχεδόν εν μία νυκτί εκτός σύνδεσης, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του CNBC το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021.
Πώς μετριέται όμως η ανάκτηση, είναι μια εύλογη απορία.
Οι άνθρωποι της αγοράς εξετάζουν το hashrate, μια μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπολογιστική ισχύ όλων των εξορυκτών στο δίκτυο bitcoin.

Έχασε έδαφος

Η Κίνα αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα το επίκεντρο αυτής της βιομηχανίας, μετις προηγούμενες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το 65% έως 75% της παγκόσμιας εξόρυξης bitcoin πραγματοποιούνταν στη χώρα.
Όταν το Μάιο το Πεκίνο ουσιαστικά εξόρισε τους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων της χώρας, περισσότερο από το 50% του hashrate του bitcoin χάθηκε από το παγκόσμιο δίκτυο.
Τα πρόσφατα όμως δεδομένα από το Blockchain.com δείχνουν ότι το δίκτυο έχει περιορίσει πλήρως αυτές τις απώλειες.
Το hashrate του δικτύου αυξήθηκε κατά περίπου 113% σε πέντε μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου 2021.

Καλός οιωνός για την τιμή

«Το Bitcoin άντεξε την επίθεση ενός κράτους -της Κίνας- που στην πραγματικότητα απαγόρευε την εξόρυξη και το δίκτυο το απέκρουσε», δήλωσε στο CNBC Kevin Zhang της εταιρείας ψηφιακών νομισμάτων Foundry, η οποία βοήθησε να φέρει εξοπλισμό εξόρυξης άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Αμερική.
Η ανοδική δυναμική στο hashrate μπορεί επίσης να θεωρηθεί καλός οιωνός για την τιμή του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στον κόσμο, η οποία μειώθηκε κατά 30% τον τελευταίο μήνα.

Το σήμα της Κίνας

Η απαγόρευση της Κίνας ήταν ένα ξεκάθαρο σήμα για αγορά του bitcoin, όπως ακριβώς συνέβη με την Google και το Facebook, εκτιμά ο μηχανικός εξόρυξης Βitcoin Brandon Arvanaghi, ο οποίος τώρα διευθύνει τη Meow, μια εταιρεία που δίνει τη δυνατότητα στα εταιρικά χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν σε αγορές cryptos.
Επίσης, Αλλά για τον Arvanaghi, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όλης αυτής της δοκιμασίας είναι το γεγονός ότι η εξόρυξη Bitcoin επιβίωσε από τη μεγαλύτερη δοκιμασία ακραίων καταστάσεων.
«Το δίκτυο Βitcoin άντεξε μια επίθεση από μια μεγάλη υπερδύναμη και εμφανίστηκε ισχυρότερο από ποτέ έξι μήνες αργότερα.
Πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ξανά: «Αλλά τι γίνεται αν τα κράτη το απαγορεύσουν;», σημείωσε.

Ταχεία ανάκαμψη του Bitcoin

Όταν το μισό δίκτυο Βitcoin χάθηκε αυτήν την άνοιξη, πολλοί ειδικοί εκτίμησαν ότι οι εξορύκτες θα επέστρεφαν διαδικτυακά στη Βόρεια Αμερική.
Έγιναν επίσης πολλές προβλέψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά του δικτύου στο προηγούμενο υψηλό του.
Κανείς όμως από όσους μίλησε το CNBC δεν πίστευε ότι το δίκτυο θα ανακάμψει μέχρι το τέλος του έτους.
Ο εξορύκτης και μηχανικός Βitcoin του Τέξας, Marshall Long δήλωσε ότι ήταν έκπληκτος από τον ρυθμό ανάκαμψής του.

Η νέα Μέκκα

Η ταχεία ανάκαμψη του δικτύου bitcoin προέκυψε επειδή οι ΗΠΑ έθεσαν τις βάσεις για να γίνουν μια νέα Μέκκα για εξόρυξη.
Οι εταιρείες στις ΗΠΑ ενίσχυσαν αθόρυβα την ικανότητα φιλοξενίας τους εδώ και χρόνια, στοιχηματίζοντας ( και σωστά....) ότι, εάν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή, οι εξορύκτες θα δημιουργούσαν καταστήματα στις ΗΠΑ όταν ήταν η κατάλληλη στιγμή.
Όταν το Bitcoin κατέρρευσε στα τέλη του 2017 και η ευρύτερη αγορά εισήλθε σε έναν πολυετή χειμώνα... δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για το κρυπτονόμισμα.
Οι επιχειρήσεις εξόρυξης των ΗΠΑ είδαν το άνοιγμα και άδραξαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το οικοσύστημα εξόρυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πανδημία

Αν και η παγκόσμια πανδημία έκλεισε μεγάλα τμήματα της οικονομίας, τα κεφάλαια που προήλθαν από τις κρατικές ενισχύσεις αποδείχθηκαν ευεργετικά για τις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης.
«Οι άνθρωποι έψαχναν μέρη για να τοποθετήσουν τα μετρητά τους. Η όρεξη για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.
Πολλά από αυτά πιθανότατα βρήκαν τον δρόμο τους σε δραστηριότητες εξόρυξης Βitcoin σε μέρη εκτός Κίνας», εξηγεί ο Arvanaghi.

ΟΙ πρακτικές των εξορυκτών

Τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον ο νούμερο ένα προορισμός για τους εξορύκτες bitcoin, επισκιάζοντας την Κίνα για πρώτη φορά.
Αλλά η εικόνα μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Σύμφωνα με πηγές, πολλοί εξορύκτες που δεν είχαν τους πόρους για να μετεγκατασταθούν παρέμειναν στην Κίνα, μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους υπόγεια.
Κάποιοι πήγαν «πίσω από τον μετρητή», αντλώντας ενέργεια απευθείας από πηγές όπως τα υδροφράγματα στη νότια επαρχία Σιτσουάν.
Άλλοι χώρισαν τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες σε πολύ μικρότερες φάρμες σε ολόκληρη τη χώρα που οι αρχές ήταν λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουν.

Το δίδαγμα από την αντοχή

Όποια και αν είναι η αιτία πίσω από την ταχύτερη της αναμενόμενης ανάκαμψης του Βitcoin, ο εξορύκτης bitcoin Alejandro de la Torre – ο οποίος έχει περάσει χρόνια κάνοντας κρυπτογράφηση σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και πιο πρόσφατα στο Ώστιν του Τέξας – λέει στο CNBC ότι το μεγαλύτερο μάθημα εδώ είναι η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας εξορυκτικής βιομηχανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης