Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Γιατί το Bitcoin έχασε το 50% της αξίας του από τα υψηλά του Νοεμβρίου - Απώλεια άνω του 1 τρισ. για τα κρυπτονομίσματα

Γιατί το Bitcoin έχασε το 50% της αξίας του από τα υψηλά του Νοεμβρίου - Απώλεια άνω του 1 τρισ. για τα κρυπτονομίσματα

Η πτώση του Bitcoin από τα υψηλά έχει εξαϋλώσει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία και πάνω από 1 τρισ. δολ. έχουν χαθεί από τη συνολική αγορά της κρυπτογράφησης

Σχετικά Άρθρα

Το Bitcoin διεύρυνε τις απώλειές του το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 και έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% από το υψηλό ρεκόρ του τον Νοέμβριο, ενώ η πτώση του έδωσε περαιτέρω ώθηση στην κατάρρευση των τιμών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ρευστοποίηση θέσεων

«Οι θέσεις που ρευστοποιήθηκαν προκάλεσαν ένα επιπλέον κύμα πωλήσεων, καθώς περιουσιακά στοιχεία που είχαν διακρατηθεί ως εγγύηση ρευστοποιήθηκαν αναγκαστικά για να πληρωθούν οι θέσεις που δεν ήταν καλυμμένες», δήλωσε ο Hayden Hughes, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Impact στη Σιγκαπούρη.

Οι απώλειες στην αγορά της κρυπτογάφησης

Η πτώση του Bitcoin από τα υψηλά έχει... εξαϋλώσει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία και πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έχουν χαθεί από τη συνολική αγορά των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων.
Αν και 'εχπυν καταγραφεί πολύ μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις τόσο για το Bitcoin όσο και για τη συνολική αγορά, αυτό σηματοδοτεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση εκπεφρασμένη σε δολάριο και για τα δύο, σύμφωνα με την Bespoke Investment Group.

Το κύμα της πτώσης

Το Bitcoin έπεσε έως και 34.042,78 δολ. το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, πτώση 7,2%, πριν ανακτήσει μεγαλύτερο μέρος από τις εν λόγω απώλειες.
Τα άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν επίσης, με το Ethereum να υποχωρεί 12%.
Το Solana και ο Cardano σημείωσαν πτώση τουλάχιστον 17%, σύμφωνα με την Coinbase.
«Θα περίμενα ότι θα χρειαζόταν λίγος χρόνος για να προσεγγίσουμε την χαμηλότερη τιμή  και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, πριν περιμένω κάθε είδους ανοδική αντίδραση», δηλωσε ο Hughes.
 
Το ζήτημα του πληθωρισμού

Με τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed)  να περιορίσει τον πληθωρισμό να κλονίζει τόσο τα κρυπτονομίσματα όσο και τις μετοχές, ένα κυρίαρχο θέμα έχει αναδειχθεί στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων: τα κρυπτονομίσματα έχουν κινηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι μετοχές και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.
Τα σήματα κινδύνου ενισχύθηκαν την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 .
Το Bloomberg News ανέφερε ότι η κυβέρνηση Biden  δημοσιοποίησε μια αρχική στρατηγική σε επίπεδο κυβέρνησης για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία  και θα ζητήσει από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που θέτουν.

Η ερμηνεία

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 σχεδόν 150 δισ. δολάρια απώλεσε η αγορά κρυπτονομισμάτων ενόσω οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται σε ασφαλέστερα καταφύγια υπό τον κίνδυνο της αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του Bitcoin, του μεγαλύτερου crypto παγκοσμίως, υποχώρησε κατά 15% και έφθασε έως τα 36.000 δολάρια.
Αντίστοιχα, το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, κατρακύλησε κατά σχεδόν 20% και βρέθηκε στα 2.500 δολάρια.

Οι επιδόσεις των αγορών κατ τα ασφαλή καταφύγια

Και όλα αυτά, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στη Wall Street έχασε 7,6% και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 5,7%.
Τι φταίει γι’ αυτό; Η πολιτική της Federal Reserve, η οποία υπό τον φόβο του υψηλού πληθωρισμού, σπεύδει να αυξήσει τα επιτόκια και να αποσύρει την άφθονη ρευστότητα από τις αγορές.
Αποτέλεσμα είναι οι «εθισμένοι» εδώ και δύο χρόνια επενδυτές, να κλείνουν τις θέσεις τους σε υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις, όπως είναι τα cryptos, και να στρέφονται σε ασφαλέστερες επιλογές.

Επιτόκια

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αλλαγή των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο, με την κεντρική τράπεζα να προχωράει σε 3 ή 4 γύρους αυξήσεων μέσα στο 2022.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αξία του Bitcoin έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δηλαδή τα 69.000 δολάρια.
Σε αυτό έχει συμβάλλει και η ολοένα μεγαλύτερη διάθεση των εποπτικών αρχών να ελέγξουν την αγορά.
Μόλις χθες, για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε την απαγόρευση του mining, δηλαδή της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, όπως και τη χρήση των crypto στις πληρωμές.
Bitcoin falls below $38,000 for the first time in six months | Crypto News  | Al Jazeera

Τι περιλαμβάνει η έκθεση της Fed για το ψηφιακό δολάριο – Ξεκίνησε η δημόσιο διαβούλευση

Η Federal Reserve δημοσιοποίησε την Πέμπτη 20 ιανουαρίου 2022 την πολυαναμενόμενη μελέτη της για το ψηφιακό δολάριο, διερευνώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του πολυσυζητημένου ζητήματος και θέτοντας το θέμα σε δημόσια διαβούλευση.
Ως «το πρώτο βήμα σε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των ενδιαφερομένων σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας», η αναφορά των 40 σελίδων αποφεύγει τυχόν συμπεράσματα σχετικά με ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας ή CBDC.
Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτή αρχικά αναμενόταν το καλοκαίρι του 2021 αλλά είχε καθυστερήσει σημαντικά.

Τι θα αλλάξει

Αν και δεν λαμβάνει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, επικεντρώνεται σημαντικά στα οφέλη ενός ψηφιακού νομίσματος, όπως η επιτάχυνση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε μια εποχή που οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο είναι ήδη εξαιρετικά ψηφιοποιημένες.
Μερικά από τα αρνητικά ζητήματα που εξετάζει η έκθεση είναι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η προστασία της ιδιωτικής ζωής.
«Ένα CBDC θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, αλλάζοντας τους ρόλους και τις ευθύνες του ιδιωτικού τομέα και της κεντρικής τράπεζας», αναφέρει η έκθεση.

Ο σκεπτικισμός όσον αφορά τα οφέλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έχει υπάρξει αρκετά φειδωλός όλο αυτό το διάστημα σε ό,τι αφορά δημόσια σχόλιά του για τα CBDC.
Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ιδέας είναι η νέα αντιπρόεδρος της Fed Λαέλ Μπρέιναρντ.
Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το ψηφιακό δολάριο, λέγοντας ότι τα οφέλη δεν είναι προφανή.

Τα 22 σημεία της διαβούλευσης

Το έγγραφο παραθέτει μια λίστα ελέγχου 22 διαφορετικών σημείων, τα οποία θέτει σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει 120 ημέρες.
Αξιωματούχοι της Fed λένε ότι η έκθεση είναι το πρώτο βήμα σε μια εκτεταμένη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί.
«Ανυπομονούμε να συζητήσουμε με το κοινό, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων καθώς εξετάζουμε τα θετικά και τα αρνητικά ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Powell.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Στην αναφορά τονίζεται ότι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη είναι η ταχύτητα ενός συστήματος ελεγχόμενου από τη Fed σε περίπτωση, για παράδειγμα, μιας ανάγκης όπως η έναρξη της πανδημίας Covid για ταχεία καταβολή πληρωμών τόνωσης στους ανθρώπους.

H υπηρεσία Fed Now

Ωστόσο, η Fed βρίσκεται ήδη στη μέση της ανάπτυξης αυτού που διαφημίζει ως «υπηρεσία πληρωμών και διακανονισμού όλο το εικοσιτετράωρο» που ονομάζεται Fed Now και αναμένεται να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το 2023.
Οι υποστηρικτές του ψηφιακού δολαρίου, ωστόσο, ανησυχούν ότι η καθυστέρηση της Fed στην εφαρμογή ενός νομίσματος κεντρικής τράπεζας θα την αφήσει πίσω από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές, ειδικά την Κίνα, η οποία έχει ήδη προχωρήσει με το δικό της προϊόν.
Υπήρξαν τοποθετήσεις ότι το προβάδισμα της Κίνας θα μπορούσε τελικά να απειλήσει την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Η απόφαση του Κογκρέσου

Ωστόσο, ο Powell και άλλοι αξιωματούχοι της Fed δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για την ταχύτητα του έργου, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει σωστά.
«Η εισαγωγή ενός CBDC θα αντιπροσώπευε μια εξαιρετικά σημαντική καινοτομία  στο εγχώριο σύστημα πληρωμών», αναφέρει η έκθεση.
«Συνεπώς, η ευρεία διαβούλευση με το ευρύ κοινό και τους βασικούς ενδιαφερόμενους είναι απαραίτητη.
Αυτό το πλαίσιο είναι το πρώτο βήμα σε μια τέτοια συζήτηση».
Η Fed είπε επίσης ότι δεν θα προχωρήσει χωρίς σαφή εντολή από το Κογκρέσο, κατά προτίμηση με τη μορφή «συγκεκριμένου εξουσιοδοτητικού διατάγματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης