Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις: Με ψηφιακό ρούβλι οι διεθνείς συναλλαγές έως το 2023 – Πώς θωρακίστηκε το τραπεζικό σύστημα

Ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις: Με ψηφιακό ρούβλι οι διεθνείς συναλλαγές έως το 2023 – Πώς θωρακίστηκε το τραπεζικό σύστημα

Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας  Elvira Nabiullina δήλωσε ότι πραγματικές συναλλαγές με το ψηφιακό ρούβλι θα είναι δυνατές μέχρι το επόμενο έτος

Σχετικά Άρθρα
Μπορεί να το ρούβλι να μην το δείχνει εξαιτίας του ότι έχει ανακτήσει την ισοτιμία του με το δολάριο, ωστόσο οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας είναι φυσικό να προκαλούν έντονη ανησυχία στην κεντρική τράπεζα.
Ως αντίμετρο στο πλαίσιο αυτών των κυρώσεων, η Ρωσία εξετάζει σοβαρά το σενάριο να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί πιλοτικά το ψηφιακό ρούβλι παράλληλα με τα σχέδια για τη χρήση του στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των διεθνών πληρωμών.

Το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας

Η Τράπεζα της Ρωσίας είπε ότι το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) θα παρουσιαστεί το 2023.
Σύμφωνα με μια αναφορά του Reuters, η διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Elvira Nabiullina, δήλωσε βέβαιη ότι πραγματικές συναλλαγές με το ψηφιακό ρούβλι θα είναι δυνατές μέχρι το επόμενο έτος.

Η πιλοτική εφαρμογή

Η Ρωσία υλοποιεί το σχέδιο για το ψηφιακό ρούβλι εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Η Τράπεζα της Ρωσίας παρουσίασε ένα πρωτότυπο του ψηφιακού ρουβλίου τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όπου 12 εμπορικές τράπεζες έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην πιλοτική φάση.
Δύο από τις 12 τράπεζες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ψηφιακές μεταφορές σε ρούβλια χρησιμοποιώντας εφαρμογές mobile banking τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Η Nabiullina πρόσθεσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των χωρών που δέχονται τις τραπεζικές κάρτες NIR.
Η Ρωσία υιοθέτησε κάρτες MIR αφότου η Visa και η Mastercard ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία.
Russia Ruble Value in US Dollars, April 20, 2022
Η Binance σταματά τη λειτουργία της

Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες στη Ρωσία για να συμμορφωθεί με τις νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κολοσσός της αγοράς των κρυπτονομισμάτων εξέδωσε μια αναίκωνωση επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες του θα είναι διαθέσιμες μόνο σε «Ρώσους υπηκόους ή φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στη Ρωσία ή νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα στη Ρωσία, που έχουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης που υπερβαίνουν την αξία των 10.000 ευρώ».
Special Report: How crypto giant Binance built ties to a Russian FSB-linked  agency | Reuters
Προστασία του τραπεζικού συστήματος

Σε μια αποκαλυπτική μαρτυρία ενώπιον του κοινοβουλίου της Δούμας, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας (CBR) δήλωσε ότι έπρεπε να επιστρατεύσει κάθε εργαλείο που είχε στη φαρέτρα της μόνο και μόνο για να αποτρέψει μια πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας επηρέασαν την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τόνωσαν τη ζήτηση για ξένα νομίσματα και προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, εκροές μετρητών από τις τράπεζες και αύξηση της ζήτησης για αγαθά», δήλωσε η Nabiullina, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Tass.

Απόσυρση των καταθέσεων

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της CBR στο κοινοβούλιο, η Nabiullina αποκάλυψε στα μέλη της Δούμας μια εικόνα για το πόσο ζοφερή ήταν η κατάσταση που αντιμετώπιζε.
Οι καταθέτες απέσυραν 2,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, καταβροχθίζοντας τα τραπεζικά κέρδη ενός έτους και το ένα τρίτο του συσσωρευμένου κεφαλαίου τους.
Χωρίς την επιβολή αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων, θα υπήρχε «μια σειρά από χρεοκοπίες και ένα φαινόμενο ντόμινο» σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστήριξε.
«Ξεκίνησαν ξανά οι διακοπές αποπληρωμής των δανείων.
Επί του παρόντος, η ζήτηση για αυτά είναι συγκρίσιμη με τον πρώτο μήνα [του] lockdown του 2020».
A sanctions counter measure: gas payments to Russia in rubles | Bruegel
Moratoria στα δάνεια

Έχουν επίσης χορηγηθεί πολυάριθμα moratoria που διευκολύνουν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για τις τράπεζες, με τους λογιστές να επιτρέπεται ουσιαστικά να παγώνουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς τους σε τεχνητά υψηλά επίπεδα πριν από την κρίση.

Αντασφαλίσεις και παροχή εγγυήσεων

«Η σημερινή κλίμακα της χαλάρωσης της νομισματκής πολιτικής είναι άνευ προηγουμένου», παραδέχτηκε, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά τα μέτρα χαλάρωσης δεν θα ήταν ανάλογα με την κλίμακα των προβλημάτων που αντιμετωπίζονταν.
Δεδομένου ότι οι ξένοι αντασφαλιστές ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους με ρωσικές εταιρείες, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να αυξήσει το εγγυημένο κεφάλαιο στη ρωσική Εθνική Αντασφαλιστική εταιρεία 10 φορές για να διασφαλίσει ότι υπήρχαν αρκετά αποθέματα για την κάλυψη των ασφαλισμένων ζημιών.
The European Union should sanction Sberbank and other Russian banks |  Bruegel
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης