Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Οι μεγάλες απάτες με τα ψηφιακά πορτοφόλια - Θύματα έμποροι και καταναλωτές

Οι μεγάλες απάτες με τα ψηφιακά πορτοφόλια - Θύματα έμποροι και καταναλωτές

Το 2018, ένα στα δέκα δολάρια στις ΗΠΑ πληρώνονταν ψηφιακά ενώ το 2022 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις θα αγγίξουν το 17% των παγκοσμίων πωλήσεων

Σχετικά Άρθρα

Υψηλότατο κίνδυνο διατρέχουν όσοι πληρώνουν χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία.
Η νέα τάση του digital wallet εγκυμονεί κινδύνους οι οποίοι αυξάνονται, αν η πληρωμή απαιτεί να γίνει μέσω πολλών εφαρμογών.
Οι εταιρείες με τα ψηφιακά πορτοφόλια εγγυώνται ασφάλεια για να πιάσουν πελάτες, ωστόσο οι ψηφιακές διαρρήξεις αυξάνονται, χωρίς ο χρήστης να είναι σε θέση να καταλάβει τι έχει συμβεί.
Τα παρατεταμένα μέτρα για την πανδημία ενίσχυσαν την χρήση της τεχνολογίας με την ελληνική κυβέρνηση σήμερα σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης όπως στο Βέλγιο και τη Γερμανία να προωθεί την χρήση των ψηφιακών πληρωμών όπως το Samos - Evia Pass.
Δύο ψηφιακά εισιτήρια που για να τα αποκτήσει ο χρήστης καλείται να περάσει με επιτυχία πολλαπλά επίπεδα στα οποία εγκυμονεί ο κίνδυνος του λάθους και της προσωρινής ακύρωσης της λειτουργίας.
Τα δύο αυτά εισιτήρια στόχο έχουν να είναι απλά και προσιτά προς όλους του πολίτες.

Κίνδυνος από παντού

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι οι ψηφιακές διαρρήκτες ή ψηφιακοί απατεώνες σπάνε τους κωδικούς ασφαλείας ενώ, ο χρήστης της τεχνολογίας αυτής δεν μπορεί να το αντιληφθεί όπως γίνεται με τα ransomware, αφού αυτή η μέθοδος της διάρρηξης βγάζει ειδοποίηση. Οι δράστες με άλλα λόγια δρουν αθόρυβα.
Η ψηφιακή ασφάλεια είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας, οι προμηθευτές και οι πελάτες τους. Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και δεν σταματά, παρά αυξάνεται.

Δεν υπάρχει ασφάλεια και δεν μπαίνει φρένο στο όνομα τους κέρδους

Με όλο και περισσότερους χρήστες να ωθούνται σε ψηφιακές πληρωμές, οι πιθανότητες των cybers κινδύνων αυξάνονται και οι ευκαιρίες για ψηφιακές απάτες, υποκλοπές προσωπικών πληροφοριών, αυξάνονται. Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες εισβολής και χτυπημάτων malware.
Ο κόσμος έχει μετατραπεί σε ένα online shopping με το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο να μετρά τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2018, ένα στα δέκα δολάρια στις ΗΠΑ πληρώνονταν ψηφιακά ενώ το 2022 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις θα αγγίξουν το 17% των παγκοσμίων πωλήσεων.
Οι ψηφιακές πληρωμές είναι σήμερα ο πρώτος στόχος των απατεώνων, καθώς δεν απαιτείται να έχουν στα χέρια τους κάρτες πληρωμών, παρά μόνο πληροφορίες οι οποίες έχουν αποθηκευτεί ψηφιακά. Επίσης ο έμπορος που πουλά δεν μπορεί να ξέρει ποιος είναι  αυτό που αγοράζει.

Θα χαθούν δισεκατομμύρια

Στο πλαίσιο αυτό οι έμποροι που χρησιμοποιούν το ψηφιακό πορτοφόλι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα χάσουν από τα ταμεία τους περί τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2023. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις οι απάτες σε ψηφιακές πληρωμές θα κοστίσουν το 1,8% των παγκοσμίων εσόδων. Για κάθε ένα δολάρια απάτης, το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο θα έχει έξτρα απώλειες 2,94 δολάρια. Τα έξτρα κόστη για μία επιχείρηση προκύπτουν από τις επιστροφές χρημάτων, από τις έρευνες για τον εντοπισμό της απάτης, από τις δικαστικές αγωγές και τα έξτρα χρήματα που θα πρέπει να ξοδέψουν για την ασφάλεια των συστημάτων τους. Και δεν είναι μόνο αυτό, είναι η απώλεια φήμης και πελατείας που θα έχουν από ένα τέτοιο συμβάν.

Διπλάσιοι και τριπλάσιοι χρόνοι

Από την πλευρά τους οι πελάτες που έχουν πέσει θύματα απάτης χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από ότι στο παρελθόν που συναλλάσσονταν με φυσική παρουσία για την ακύρωση των καρτών τους και άλλες διαδικασίες που απαιτείται για τις πιστοποιήσεις.

Ο μεγάλος κίνδυνος των πολλών εφαρμογών

Οι πολύπλοκες δε, διαδικασίες και τα πολλά επίπεδα / πεδία που απαιτείται να συμπληρώνονται αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο υποκλοπών λόγω των λαθών που γίνονται, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα και όταν εκπνεύσει ο χρόνος αναμονής του χρήση για την υποβολή σωστών στοιχείων.
Τέλος εκτός των ανωτέρω, οι χρήστες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα υπερβολικών χρεώσεων για χρήση άλλων υπηρεσιών για να ολοκληρωθεί η αγορά τους που όμως είναι απάτη.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης