Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Έρχεται και νέο σκάνδαλο στα κρυπτονομίσματα - θα συγκλονίσει σχεδόν όλη την αγορά

Έρχεται και νέο σκάνδαλο στα κρυπτονομίσματα - θα συγκλονίσει σχεδόν όλη την αγορά
Το νέο σκάνδαλο στα κρυπτονομίσματα θα εμφανιστεί με τη μορφή της κατάρρευσης των λεγόμενων wash trades
Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους μήνες έχει πληγεί από πολυάριθμα σκάνδαλα, τα οποία έχουν αυξήσει έντονα τον σκεπτικισμό και τη δυσπιστία του κοινού και έχουν ενθαρρύνει περισσότερες εκκλήσεις για την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών.
Μια κοινή πτυχή όλων αυτών των σκανδάλων κρυπτογράφησης είναι ότι τα μεγάλα ονόματα και οι παίκτες του τομέα διασκορπίζονται από το χάος.
Κανείς δεν έχει ανοσία. 
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, όταν κατέρρευσαν τα αδελφά κρυπτονομίσματα Luna και UST ή TerraUSD. 
Τα δύο tokens κατέρρευσαν αφού το UST έχασε τη σύνδεσή του με το δολάριο, το θεμέλιο που το χαρακτήριζε ως stablecoin.
Τέτοια κρυπτονομίσματα συνδέονται με πιο σταθερά περιουσιακά στοιχεία, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή ο χρυσός.
Αλλά το UST ήταν ένα αλγοριθμικό stablecoin, το οποίο δεν υποστηριζόταν από τα αποθέματα δολαρίου, αλλά από το αδελφό του περιουσιακό στοιχείο, το Luna. 

Ντόμινο

Αυτή η καταστροφή προκάλεσε μια πιστωτική κρίση που αποδείχθηκε καταστροφική για πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του hedge fund Three Arrows Capital ή 3AC, το οποίο βρέθηκε σε αδυναμία να τιμήσει τις πληρωμές του προς τους δανειστές κρυπτογράφησης Celsius Network και Voyager Digital. 
Η 3AC υποχρεώθηκε σε εκκαθάριση.
Η Celsius και η Voyager κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης κατά το κεφάλαιο 11.
Η αποεπένδυση του νομίσματος UST της Terra και η κατάρρευση της Celsius και της 3AC οδήγησαν σε μαζικές απώλειες τους επενδυτές: 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση του UST και 33 δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση των Celsius και 3AC, σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας blockchain Chainalysis.

Παράγοντες: Διασταυρούμενη έκθεση και έλλειψη διαφάνειας

Η κρίση αυτή αποκάλυψε κυρίως τους δεσμούς και την έκθεση των εταιρειών κρυπτογράφησης μεταξύ τους, όπως οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Το άλλο μάθημα ήταν η έλλειψη διαφάνειας των συγκεντρωτικών εταιρειών κρυπτογράφησης, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον ανεξέλεγκτες.
Αυτή η αδιαφάνεια δημιούργησε μια άλλη κατάσταση που θα προκαλούσε την ολονύκτια κατάρρευση της FTX λίγους μήνες αργότερα. 
Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και η αδελφή του εταιρεία, η Alameda Research, ένα hedge fund που λειτουργεί επίσης ως πλατφόρμα συναλλαγών, έγιναν οι εταιρείες μέσω των οποίων ο ιδρυτής τους, Sam Bankman-Fried, εκμεταλλεύτηκε την κρίση εμπιστοσύνης στον κλάδο της κρυπτογράφησης.
Εδραίωσε την εξουσία και έγινε ο νέος ισχυρός άνδρας του χώρου της κρυπτογράφησης. 
Ο Bankman-Fried χρησιμοποίησε τις δύο εταιρείες για να σώσει άλλες προβληματικές επιχειρήσεις, αλλά όπως θα γινόταν σαφές αργότερα, ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες ήταν αμφισβητήσιμες, όπως αυτή με τον δανειστή BlockFi. 
Λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, η αυτοκρατορία των Bankman-Fried χρεοκόπησε.
Οι ρυθμιστικές αρχές κατηγόρησαν τον πρώην trader για εξαπάτηση και συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση πελατών και επενδυτών της FTX.
Θα χρειαστεί χρόνος για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, αλλά τα κεφάλαια των πελατών της FTX φαίνεται ότι αναμείχθηκαν με αυτά της Alameda και χρησιμοποιήθηκαν παράνομα σε συναλλαγές υψηλού κινδύνου.
Ο Bankman-Fried δήλωσε αθώος. 
Σύμφωνα με την Chainalysis, η πτώση προκάλεσε απώλειες ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πελάτες της FTX, αλλά ο αριθμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη τις πιθανές απώλειες για τους ανθρώπους που κατέθεσαν τα κεφάλαιά τους στο χρηματιστήριο.
Η πιθανότητα να τα ανακτήσουν αυτοί οι επενδυτές είναι ασαφής.

Πόσα νέα σκάνδαλα;

Καθώς ξεκινά το 2023, το ερώτημα είναι αν και σε αυτό το νέο έτος ο κλάδος της κρυπτογράφησης θα σημαδευτεί από σκάνδαλα. 
Για τον δισεκατομμυριούχο και επενδυτή κρυπτονομισμάτων Mark Cuban, το ερώτημα είναι το πότε, όχι το αν. 
Αυτό το νέο σκάνδαλο, λέει, θα εμφανιστεί με τη μορφή της κατάρρευσης των λεγόμενων wash trades, σύμφωνα με τον ίδιο, στα κεντρικά χρηματιστήρια.
"Νομίζω ότι η επόμενη πιθανή κατάρρευση είναι η ανακάλυψη και η κατάργηση των wash trades στα κεντρικά χρηματιστήρια", δήλωσε ο ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks στο TheStreet.
"Υποτίθεται ότι υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές και ρευστότητα για μάρκες που έχουν πολύ μικρή χρήση.
Δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν να είναι τόσο ρευστά".
Ο ίδιος προειδοποίησε: "Δεν έχω να προσφέρω λεπτομέρειες για να υποστηρίξω την εικασία μου".

Τι είναι το wash trade

Το wash trade, μια παράνομη πρακτική, συνίσταται στη δημιουργία τεχνητού ενδιαφέροντος γύρω από ένα χρηματοοικονομικό προϊόν - ένα κρυπτογραφικό token ή νόμισμα σε αυτή την περίπτωση - για να αποκομίσει κέρδος. 
Αυτή η μορφή σχεδίου "pump-and-dump" είναι ευρέως διαδεδομένη στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.
Βασικά, ένας απατεώνας/έμπορος αγοράζει και πωλεί τις ίδιες μάρκες, δημιουργώντας τεχνητούς όγκους συναλλαγών γύρω από το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα.
Ο απατεώνας ενθαρρύνει τα θετικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το token, δίνοντας σε άλλους εμπόρους την εντύπωση ότι το token είναι δημοφιλές και έχει μεγάλη ζήτηση. 
Με τη σειρά του, αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το token, ανεβάζοντας την τιμή του.
Στη συνέχεια, οι απατεώνες ρευστοποιούν τις θέσεις τους στην κορύφωση της ζήτησης.
"Wash Trading είναι η διενέργεια, ή η υποτιθέμενη διενέργεια, συναλλαγών για να δοθεί η εντύπωση ότι έχουν πραγματοποιηθεί αγορές και πωλήσεις, χωρίς να αναλαμβάνεται κίνδυνος αγοράς ή να αλλάζει η θέση του εμπόρου στην αγορά", αναφέρει η U.S. Commodity Futures Trading Commission.

Το Bitcoin δεν είναι απρόσβλητο από τις συναλλαγές Wash Trades

Ενώ πολλές συναλλαγές "wash trades" έχουν συμβεί στην παραδοσιακή χρηματοοικονομική, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την πρακτική αυτή, επειδή σχεδόν 13.000 κρυπτονομίσματα είναι εισηγμένα, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων CoinGecko.
Οι απατεώνες πρέπει να κάνουν το ένα ή το άλλο token να ξεχωρίζει από αυτό το πακέτο, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε wash trade.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Forbes το 2022 σε 157 κεντρικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, περισσότεροι από τους μισούς όγκους ανταλλαγών που αφορούν το bitcoin είναι ψεύτικοι.
"Περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού αναφερόμενου όγκου συναλλαγών είναι πιθανό να είναι ψεύτικος ή μη οικονομικός", κατέληξε το περιοδικό, προσθέτοντας ότι "εκτιμά ότι ο παγκόσμιος ημερήσιος όγκος συναλλαγών bitcoin για τον κλάδο ήταν 128 δισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Ιουνίου.
Αυτό είναι 51% λιγότερο από τα 262 δισεκατομμύρια δολάρια που θα έπαιρνε κανείς αν έπαιρνε το άθροισμα του αυτοαναφερόμενου όγκου από πολλαπλές πηγές".
Σκεφτείτε τα στοιχεία από τις διάφορες εταιρείες παροχής στοιχείων σχετικά με τον όγκο συναλλαγών bitcoin.
Κατά τον τελευταίο έλεγχο, η CoinMarketCap τοποθετεί τον τελευταίο 24ωρο όγκο συναλλαγών του bitcoin στα 15,8 δισ. δολάρια, η CoinGecko στα 17,6 δισ. δολάρια, η Nomics στα 26,14 δισ. δολάρια και η Messari στα 3,52 δισ. δολάρια.
Αυτά τα διαφορετικά στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και οι πιο αξιόπιστες εταιρείες ερευνών αδυνατούν να έχουν τα ίδια στοιχεία για το bitcoin, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα από άποψη αγοραίας αξίας.
Αυτό υποδηλώνει ότι η λέξη-κλειδί είναι η αδιαφάνεια και εγείρει ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν τον όγκο συναλλαγών των λιγότερο δημοφιλών και λιγότερο εκτεθειμένων κρυπτονομισμάτων.
Και αυτό το ερώτημα με τη σειρά του εγείρει εκείνο της φερεγγυότητας ορισμένων κεντρικών ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με το CoinGecko, λειτουργούν περισσότερα από 560 ανταλλακτήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης