Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Game changer για τα κρυπτονομίσματα το bitcoin ETF - Οι απαντήσεις σε 5 κρίσιμες ερωτήσεις

tags :
Game changer για τα κρυπτονομίσματα το bitcoin ETF - Οι απαντήσεις σε 5 κρίσιμες ερωτήσεις
Πολλοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν υποβάλει αίτηση για ETFs bitcoin από το 2013
Σχετικά Άρθρα
Το πράσινο φως για τη δημιουργία του πρώτου bitcoin ETF άναψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, που προσπαθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία να λανσάρει ένα τέτοιο προϊόν.
Πολλοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν υποβάλει αίτηση για ETFs bitcoin από το 2013, αλλά η SEC τα απέρριψε με την αιτιολογία ότι θα ήταν ευάλωτα στη χειραγώγηση της αγοράς. Τον Αύγουστο, ωστόσο, ένα δικαστήριο έκρινε ότι η SEC έκανε λάθος που απέρριψε την αίτηση της Grayscale Investments για bitcoin ETF, αναγκάζοντας τον οργανισμό να επανεξετάσει τη στάση του.
Το Reuters απαντά σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το bitcoin ETF

Πως θα λειτουργούν τα ETFs;

Θα είναι εισηγμένα στον Nasdaq, το NYSE και το CBOE. Τα περιουσιακά τους στοιχεία θα περιλαμβάνουν φυσικά bitcoin που θα αγοράζονται από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και θα τηρούνται μέσω θεματοφυλάκων όπως η Coinbase Global.
Τα προϊόντα θα παρακολουθούν έναν δείκτη αναφοράς bitcoin. Ορισμένα παρακολουθούν έναν δείκτη που παρέχεται από την CF Benchmarks, μια θυγατρική του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Kraken, που συγκεντρώνει δεδομένα συναλλαγών από πολλαπλές αγορές Bitcoin-USD που λειτουργούν από μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.
Για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της SEC για χειραγώγηση, ο Nasdaq και η CBOE δημιούργησαν έναν μηχανισμό εποπτείας της αγοράς με την Coinbase, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ.
Οι εκδότες σχεδιάζουν να χρεώνουν τέλη που κυμαίνονται από 0,20% έως 0,8%, πολύ κάτω από τον ευρύτερο μέσο όρο της αγοράς ETF.

Είναι διαφορετικό από την απευθείας αγορά bitcoin;

Ναι. Ένα spot bitcoin ETF επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στην τιμή του bitcoin χωρίς την περιπλοκότητα και τους κινδύνους της άμεσης κατοχής bitcoin. Αυτοί περιλαμβάνουν τη δημιουργία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων και λογαριασμών σε ανταλλακτήρια, ορισμένα από τα οποία έχουν κακό ιστορικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και είναι επιρρεπή σε παραβιάσεις.
Ο κλάδος έχει επίσης βιώσει μια σειρά πτωχεύσεων και σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, ο ιδρυτής του οποίου Sam Bankman-Fried κρίθηκε ένοχος για απάτη.
Άλλα ανταλλακτήρια έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση των αμερικανικών νόμων περί κινητών αξιών, ενώ η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, δήλωσε πρόσφατα ένοχη για παραβίαση των αμερικανικών νόμων περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όλα αυτά συνεχίζουν να κάνουν πολλούς επενδυτές επιφυλακτικούς.
Αντίθετα, τα ETF είναι εισηγμένα σε αυστηρά ρυθμιζόμενα χρηματιστήρια και, ως εκ τούτου, είναι προσβάσιμα μέσω των υφιστάμενων χρηματιστηριακών λογαριασμών των μικροεπενδυτών, οι οποίοι επίσης εποπτεύονται στενά.
Η δομή των ETF ενισχύει επίσης την προσβασιμότητα του bitcoin για τους θεσμικούς επενδυτές, ορισμένοι από τους οποίους απαγορεύεται να επενδύουν απευθείας σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.

Για διαφέρει από τα υπάρχοντα bitcoin futures ETFs;

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2021 ενέκρινε τα bitcoin futures ETF, που παρακολουθούν συμφωνίες αγοράς ή πώλησης bitcoin σε προσυμφωνημένη τιμή. Αλλά αυτά τα προϊόντα δεν παρακολουθούν με ακρίβεια τις κινήσεις των τιμών και το κόστος της μετακύλισης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μπορεί να «φάει» τις αποδόσεις, καθιστώντας τα λιγότερο επιθυμητά για πολλούς επενδυτές.

Δεν υπάρχουν spot bitcoin ETF στον Καναδά και την Ευρώπη;

Ναι. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του κόσμου, όπου εδρεύουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και θεσμικούς επενδυτές του πλανήτη.

Πως θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο ένα bitcoin ETF;

Δεν είναι σαφές. Το ProShares Bitcoin Strategy ETF, το πρώτο bitcoin futures ETF που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2021, είδε μετοχές αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων να διαπραγματεύονται την πρώτη του ημέρα, και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα spot bitcoin ETF θα μπορούσε να καθαρίσει τριπλάσια ποσά την πρώτη του ημέρα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να διογκωθεί σε 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια, εκτιμούν ορισμένοι ειδικοί.
Ενώ το bitcoin έχει κερδίσει 70% από την απόφαση του Grayscale, οι αναλυτές δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές πόσο περαιτέρω θα αυξηθεί, με ορισμένους να λένε ότι τα επιτόκια θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο.

…αλλά δεν πρόκειται μόνο για τα χρήματα

Για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, ένα spot bitcoin ETF είναι μια μεγάλη νίκη, που ενισχύει τη νομιμότητα της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και ωθεί το bitcoin περισσότερο στην επικρατούσα τάση.
Έρχεται επίσης εν μέσω μιας ευρύτερης διελκυστίνδας μεταξύ της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει επιβληθεί στον τομέα. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη μάχη, η βιομηχανία μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης