Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ήττα της Δύσης - Ρωσία και Κίνα «ξεκλείδωσαν» το σύστημα συναλλαγών SWIFT μέσω cryptos και παρακάμπτουν τις κυρώσεις

Ήττα της Δύσης - Ρωσία και Κίνα «ξεκλείδωσαν» το σύστημα συναλλαγών  SWIFT μέσω cryptos και παρακάμπτουν τις κυρώσεις
Στη Σύνοδο Κορυφής για τα Ψηφιακά Περιουσιακά Στοιχεία που διοργάνωσαν οι Financial Times στις 6 Μαΐου, τα μέλη των μέσων ενημέρωσης ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τις προσπάθειες του SWIFT να αποτρέψει τη Ρωσία και την Κίνα από το να αποφύγουν τις κυρώσεις και να μεταβούν σε ένα διαφορετικό σύστημα πληρωμών
Κίνα και η Ρωσία έχουν υιοθετήσει πολλές καινοτόμες πρακτικές όσον αφορά την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν να στραγγαλίσουν τις δύο μεγάλες οικονομίες και κυρίως τον «πυρήνα» των τραπεζικών συναλλαγών.
Η Εταιρεία Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοοικονομικών Τηλεπικοινωνιών (SWIFT), το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων υπό τον έλεγχο  της Δύσης, έχει εφαρμόσει διάφορα μέτρα ελέγχου για τις τράπεζες, ώστε να εντοπίζουν όσους χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα προκειμένου να βοηθήσουν τη Ρωσία και την Κίνα να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με στέλεχος της SWIFT.
«Υπάρχουν διάφοροι έλεγχοι που είναι ενσωματωμένοι στο σύστημα και μέθοδοι τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι τράπεζες για να διαχειριστούν και να επιτρέψουν την κίνηση που συμβαίνει μέσω του δικτύου SWIFT», δήλωσε ο επικεφαλής καινοτομίας της SWIFT, Tom Zschach, στους Asia Times.
«Είναι μια αρκετά ώριμη υποδομή αυτή που βρίσκεται σε λειτουργία.
Όλα καθοδηγούνται από τις τράπεζές μας, γύρω από τις συμφωνίες που έχουν σε ισχύ για συναλλαγές με οποιονδήποτε από τους αντισυμβαλλομένους σε όλο τον κόσμο», είπε.
«Είναι αρκετά ισχυρή. Υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και βοηθά στην υποστήριξη των πραγμάτων, ακόμη και στο μέλλον, με ορισμένες από τις ιδέες που βλέπουμε να εφαρμόζονται γύρω από την αυτόματη συμμόρφωση».
Επί του παρόντος, το SWIFT προσφέρει το Πρόγραμμα Ασφάλειας Πελατών (CSP) και το Πλαίσιο Ελέγχων Ασφάλειας Πελατών (CSCF) για να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παρακολουθούν ύποπτες συναλλαγές ή συναλλαγές που παρακάμπτουν τις κυρώσεις.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το σύστημα διεθνών πληρωμών

Ο Zschach δήλωσε ότι η κύρια ευθύνη του είναι να προωθήσει την καινοτομία σε ολόκληρο το SWIFT και να συνεργαστεί με την κοινότητα και τους συνεργάτες της SWIFT για την αποτροπή του κατακερματισμού των διεθνών αγορών πληρωμών εν μέσω της ανόδου των κρυπτονομισμάτων.
Ωστόσο, στη Σύνοδο Κορυφής για τα Ψηφιακά Περιουσιακά Στοιχεία που διοργάνωσαν οι Financial Times στις 6 Μαΐου, τα μέλη των μέσων ενημέρωσης ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τις προσπάθειες του SWIFT να αποτρέψει τη Ρωσία και την Κίνα από το να αποφύγουν τις κυρώσεις και να μεταβούν σε ένα διαφορετικό σύστημα πληρωμών.
Ο Zschach δεν κατονόμασε συγκεκριμένα τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά τόνισε τον αυξανόμενο ρόλο του συσύματος SWIFT στις γεωπολιτικές εξελίξεις σε έναν κόσμο που αλλάζει.
«Η γεωπολιτική επηρεάζει πολλούς διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών», είπε.
«Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε «ψηφιακά νησιά» και να αρχίσουμε να δημιουργούμε διαφορετικά δίκτυα που δεν είναι συνδεδεμένα.
Αλλά κανείς δεν κερδίζει από τον κατακερματισμό».
«Στις ΗΠΑ, υπάρχει μια υποχώρηση από την παγκοσμιοποίηση...
Τώρα, το σύστημα  SWIFT παίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ότι ο κόσμος παραμένει συνδεδεμένος και ότι δεν θα χάσουμε την εμπιστοσύνη και την ικανότητα κλιμάκωσης των εργασιών».
Τα σχόλιά του ήρθαν μετά από δημοσίευμα του Reuters τον Μάρτιο ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, το ether και τα stable coins όπως το Tether (USDT) για να παρακάμψει αποτελεσματικά τις δυτικές κυρώσεις στο εμπόριο πετρελαίου, ύψους 192 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με την Κίνα και την Ινδία.
Τα σταθερά κρυπτονομίσματα ή stable coins είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain ενώ η αξία του συνδέεται με το δολάριομε το δολάριο.
Επιτρέπουν τον διακανονισμό «T+0» όπου η εκκαθάριση γίνεται αυτόματα ή την ίδια ημέρα για διασυνοριακές συναλλαγές, ενώ μια παραδοσιακή τραπεζική μεταφορά μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε εργάσιμες ημέρες.
Τα παραδοσιακά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin έχουν περιορισμένη προσφορά και υψηλή μεταβλητότητα, καθώς δημιουργούνται μέσω χρονοβόρων και συνθετων δραστηριοτήτων «εξόρυξης» που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια.
Τα stable coins έχουν απεριόριστη προσφορά, εφόσον υποστηρίζονται από το δολαριακό σύστημα.

Οι δυνατότητες παράκαμψης

Το εμπόριο κρυπτονομισμάτων, το οποίο δεν περιλαμβάνει το σύστημα SWIFT, δημιουργεί ένα περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, κυβερνοέγκλημα και αποφυγή κυρώσεων. Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και οι σχετικές τράπεζες είναι υπεύθυνες για την «ταυτοποίηση του πελάτη» (KYC).
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συχνά επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες και χρηματιστήρια στη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα για ύποπτες δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων.

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι συνθετες συναλλαγές με Κίνα 

Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και ο Καναδάς συμφώνησαν να απομακρύνουν με τιμωρητικό τρόπο επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT.
Η Κίνα είχε κάποτε διευθετήσει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία σε γουάν, αλλά οι ΗΠΑ απέτρεψαν αυτή την παράκαμψη με δευτερογενείς κυρώσεις.
Η Ρωσία και η Κίνα στη συνέχεια διευθέτησαν τις συναλλαγές τους με πιο περίπλοκους, τρόπους.
Για παράδειγμα, οι Ρώσοι αγόρασαν κινεζικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και πλήρωσαν με χρυσό, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμους λίθους, τα οποία πωλήθηκαν στη Μέση Ανατολή για δολάρια. Το Χονγκ Κονγκ είναι τόσο όσον αφορά τα logistics όσο και οικονομικός κόμβος για τέτοιες επιχειρήσεις.
Πέρυσι, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ περιόρισε αυτές τις δραστηριότητες επιβάλλοντας κυρώσεις σε μια ομάδα εταιρειών του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας και απείλησε να επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένες μικρές κινεζικές τράπεζες.
Η Wall Street Journal ανέφερε τον Απρίλιο του περασμένου έτους ότι οι μεσάζοντες σε ύποπτες συναλλαγές και οι λαθρέμποροι έχουν στραφεί στη χρήση του Tether για την αγορά όπλων και εξοπλισμού για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.
Ορισμένοι που αναφέρθηκαν στο άρθρο εκτίμησαν αυτό το «σκιώδες εμπόριο» το οποίο υθπολογίζεται στο θηριώδες ποσόν των 10 δισ. δολ. το μήνα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ρωσία φέρεται να άνοιξε δύο... ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη για την υποστήριξη του εξωτερικού εμπορίου.
«Θα μπορούσαν τα κρυπτονομίσματα να προσφέρουν τελικά μια «λύση» στην επιβολή κυρώσεων και στις απαγορεύσεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας;» σχολίασαν ερευνητές του Ινστιτούτου Brookings με έδρα την Ουάσινγκτον σε μια μελέτη πέρυσι.
«Οι τεχνικές συγκέντρωσης χρημάτων από όσους επιδιώκουν να αποφύγουν τις κυρώσεις και τις απαγορεύσεις θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν πιο εξελιγμένες».
Η έκθεση ανέφερε ότι τα σταθερά κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν επίσης να γίνουν ένας τρόπος για τους τρομοκράτες να ξεπλένουν χρήματα.

Αναπτυξη της αγοράς για τα κρυπτονομίσματα στην Ασία

Στις 23 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη χρήση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τεχνολογίας blockchain και συναφών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Steve Lee, συνιδρυτής της Neoclassic Capital, δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής για τα Ψηφιακά Περιουσιακά Στοιχεία ότι πολλές ασιατικές χώρες κατασκευάζουν με μεγάλη ταχύτητα νέα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.
«Η Ιαπωνία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα από το 2017.
Στόχος της είναι τώρα να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή στα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα από 55% σε 20%», δήλωσε ο Lee. «Στη Νότια Κορέα, τα ιδρύματα ενδέχεται να είναι σε θέση να ξεκινήσουν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μέχρι το τέλος του έτους».
«Η Σιγκαπούρη χαλαρώνει τους κανονισμούς της για να προσελκύσει παγκόσμιους παίκτες κρυπτονομισμάτων, όπως η Robinhood Crypto (μια πλατφόρμα συναλλαγών bitcoin με έδρα τις ΗΠΑ)», πρόσθεσε.
Παραμένει ασαφές εάν αυτά τα ασιατικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα γίνουν νέες πλατφόρμες για ρωσικές και κινεζικές εταιρείες ώστε να παρακάμπτουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Σε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η Αρχή Χρηματοοικονομικών Κανόνων του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε τις δημοσιεύσεις πολιτικής της για τη ρύθμιση των stablecoins, των εταιρειών κρυπτονομισμάτων και των ανταλλακτηρίων. Θα οριστικοποιήσει τους κανόνες το 2026.
Η πολυεθνική δικηγορική εταιρεία Pinsent Masons δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν αρχίσει να αναφέρουν οι ίδιοι ύποπτες παραβιάσεις κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τρεις από τις 50 αναφορές προέρχονταν από εταιρείες κρυπτονομισμάτων, ενώ άλλες προέρχονταν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης