Αντιμέτωπο με ένα δύσκολο περιβάλλον βρίσκεται -για ακόμα μία φορά- το Bitcoin, καθώς η Fed έστειλε μήνυμα ότι τα υψηλά επιτόκια δεν πρόκειται να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν. Παρά την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, στα επίπεδα του 3,75%-4%, η μεγαλύτερη ανησυχία για την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, καθώς οι προσδοκίες για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων περιορίζονται.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αποσύρουν σημαντικά κεφάλαια από τα αμερικανικά spot Bitcoin ETFs, με τις εκροές να φτάνουν συνολικά τα 602,2 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο ημέρες. Ειδικότερα, οι εκροές ανήλθαν σε 450,4 εκατ. δολάρια στις 15 Σεπτεμβρίου και σε 151,8 εκατ. δολάρια την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τη Farside Investors. Δύο ημέρες δεν αρκούν για να διαμορφωθεί μια τάση και η πρώτη συνεδρίαση προηγήθηκε της ανακοίνωσης της Fed. Ωστόσο, καθιστούν πρόωρο το συμπέρασμα ότι η αγορά έχει ήδη απορροφήσει πλήρως την απόφαση.
Τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιλογή που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα προσφέρουν εισόδημα με πολύ μικρότερη αβεβαιότητα ως προς την τιμή τους σε σχέση με το Bitcoin. Το Bitcoin δεν αποδίδει τόκο από μόνο του. Οι επενδυτές που το αγοράζουν πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τη μεταβλητότητα για αυτό που πιστεύουν ότι μπορεί να τους προσφέρει σε βάθος χρόνου.
Το ίδιο ισχύει και για τους θεσμικούς επενδυτές. Ένας fund manager μπορεί να πιστεύει στο Bitcoin και παρ' όλα αυτά να μειώσει την έκθεση του, επειδή το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί ή επειδή οι πελάτες του επιθυμούν μικρότερο ρίσκο. Η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών δεν μπορεί να θεωρείται μόνιμη δέσμευση για αγορές. Οι ίδιες επενδυτικές επιτροπές που εγκρίνουν μια τοποθέτηση μπορούν στη συνέχεια να την περιορίσουν.
Το πρόβλημα του πληθωρισμού
Η πηγή του πληθωρισμού χρειάζεται επίσης μεγαλύτερη προσοχή. Η σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ιράν έχει αυξήσει το ενεργειακό κόστος σε μια οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει επίμονο πληθωρισμό. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου. Μπορούν όμως να περιορίσουν τις δαπάνες και να μειώσουν την πιθανότητα μια αρχική αύξηση στις τιμές των καυσίμων να μετατραπεί σε πιο μόνιμες πληθωριστικές πιέσεις.
Θα ήταν, ωστόσο, υπερβολικά εύκολο να περιγραφεί το πρόβλημα αποκλειστικά ως ενεργειακό. Η Fed κάνει λόγο για ανθεκτικές εγχώριες δαπάνες και ισχυρές επενδύσεις. Η διάμεση πρόβλεψή της τοποθετεί τον βασικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια, στο 3,4% για φέτος. Υπάρχει αρκετός υποκείμενος πληθωρισμός ώστε να είναι δύσκολο να θεωρηθεί δεδομένη μια πρόωρη αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής.
Ένα ενεργειακό σοκ δεν αποδυναμώνει από μόνο του το επιχείρημα υπέρ της χρήσης του blockchain για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση συναλλαγών. Ούτε αλλάζει τους κανόνες προσφοράς του Bitcoin. Η διατήρηση όμως του επενδυτικού επιχειρήματος είναι διαφορετική από τη διατήρηση της ζήτησης. Ένα νοικοκυριό που πληρώνει περισσότερα για καύσιμα έχει λιγότερα χρήματα διαθέσιμα για επενδύσεις. Ένα fund που αντιμετωπίζει εξαγορές από πελάτες μπορεί να πουλήσει ένα περιουσιακό στοιχείο στο οποίο εξακολουθεί να πιστεύει. Η σπανιότητα του Bitcoin δεν μπορεί να αποτρέψει καμία από αυτές τις αποφάσεις.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Η πίεση επεκτείνεται και πέρα από τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 10 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η επόμενη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίου. Αυτό καθιστά αναγκαία την παρακολούθηση της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες οικονομίες, χωρίς όμως να θεωρείται ότι οι αποφάσεις τους είναι συντονισμένες ή ότι όλες θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία.
Εάν περισσότερες κεντρικές τράπεζες προχωρήσουν σε σύσφιξη, η αγορά κρυπτονομισμάτων θα αντιμετωπίσει έναν ευρύτερο περιορισμό στη χρηματοδότηση και στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. Τα κεφάλαια μπορούν να μετακινούνται μεταξύ χωρών, αλλά λιγότερες αγορές θα προσφέρουν φθηνό δανεισμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών