Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Ευθείες παραβάσεις του κώδικα πολιτικής δικονομίας από Funds με την επίσπευση ματαιωθέντων πλειστηριασμών

Ευθείες παραβάσεις του κώδικα πολιτικής δικονομίας από Funds με την επίσπευση ματαιωθέντων πλειστηριασμών
Μετά την ουσιαστική κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τον συντριπτικό περιορισμό της δυνατότητας αναστολής της εκτέλεσης  σε περιπτώσεις πλειστηριασμών, προς εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών funds, παρατηρείται εσχάτως και το φαινόμενο της παραβίασης των άρθρων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας εκπροσωπούν όπως είναι γνωστό αλλοδαπά κερδοσκοπικά σχήματα ειδικού σκοπού. Σκοπό των εταιρειών αυτών αποτελεί η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων που έχουν αναλάβει το συντομότερο δυνατό με την επιβολή κατασχέσεων και την διενέργεια πλειστηριασμών. 
Μετά την ουσιαστική κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τον συντριπτικό περιορισμό της δυνατότητας αναστολής της εκτέλεσης  σε περιπτώσεις πλειστηριασμών, προς εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών funds, παρατηρείται εσχάτως και το φαινόμενο της παραβίασης των άρθρων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εκ μέρους των τελευταίων με σκοπό την επίσπευση ματαιωθέντων πλειστηριασμών.
Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί δηλαδή το φαινόμενο της παράτυπης επίσπευσης ματαιωθέντων κατά το παρελθόν πλειστηριασμών που είχαν επισπεύσει τραπεζικά ιδρύματα σε βάρος δανειοληπτών πριν την εκχώρηση των απαιτήσεων. 
Τα κερδοσκοπικά funds δηλαδή, μέσω των εταιρειών διαχείρισης που τα εκπροσωπούν, χωρίς να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, ενεργοποιούν εκ νέου τους  πλειστηριασμούς αυτούς, πολλές φορές δίχως να κοινοποιήσουν νέα επιταγή προς πληρωμή προς τους δανειολήπτες και χωρίς να συγκοινοποιήσουν στους τελευταίους τα δήθεν νομιμοποιητικά 
τους έγγραφα κατά ευθεία παράβαση του άρθρου 925 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Στην πράξη απλώς προβαίνουν σε κατάθεση των «νομιμοποιητικών» εγγράφων στους συμβολαιογράφους και με την πρόφαση της δήλωσης συνέχισης του πλειστηριασμού ορίζουν νέα ημερομηνία αυτού με επίσπευσή τους.
Έχει παρατηρηθεί επίσης το φαινόμενο παρατυπιών τόσο ως προς τον ορισμό νέας ημερομηνίας πλειστηριασμού σε συντομότατο χρονικό διάστημα από την δήλωση συνέχισης όσο και το φαινόμενο της  παράβασης των άρθρων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας των σχετικών με την αυτόματη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Με αυτές τις πρακτικές οι εταιρείες διαχείρισης όχι απλά ορίζουν συντομότατες νέες ημερομηνίες πλειστηριασμού αλλά και με μειωμένες τιμές πρώτης προσφοράς για τα υπό πλειστηριασμό ακίνητα με επίκληση διατάξεων που δεν εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη διαδικασία και ιδίως του άρθρου 966 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Για μία ακόμη φορά απευθύνουμε έκκληση στους δανειολήπτες για εγρήγορση και άμεση επικοινωνία τους με εξειδικευμένους νομικούς. Κάθε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελεί και μία διαφορετική νομική περίπτωση που επιβάλλει την προβολή των κατάλληλων νομικών ισχυρισμών ενώπιον των Δικαστηρίων.
logo_Lekkakou_transparent_M_27_1.png
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης