Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Αμφισβήτηση οφειλής της πλατφόρμας, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και συμφωνία ρύθμισης κατά 86% λιγότερο

Αμφισβήτηση οφειλής της πλατφόρμας, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και συμφωνία ρύθμισης κατά 86% λιγότερο
Άρθρο της δικηγόρου Κωνσταντίνας Λεκκάκου, «Lekkakou & Associates - Law Firm»

Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι διμερείς διαπραγματεύσεις και τα ένδικα μέσα, είναι πλέον γνωστό πως αποτελούν τα βοηθήματα των δανειοληπτών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις εταιρείες διαχείρισης και τα funds, που δρουν εναντίον του.
Ο συνδυασμός όλων, έχει τη δυνατότητα να αποφέρει μία ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για τους οφειλέτες, όπως συνέβη σε δανειολήπτη – εντολέα των δικηγορικών γραφείων «Lekkakou & Associates – Law Firm».
Lekakou_konstantina_04a_25_1_1_2.jpg

Η ξενοδοχειακή επιχείρηση του οφειλέτη μας, αρχικά προσέφυγε στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης οφειλών, κατά τις διατάξεις του Ν.4738/2020. Ωστόσο, το ύψος οφειλής που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα, έναντι του βασικού πιστωτή (fund), ξεπερνούσε τα 4.000.000€, καθιστώντας αδύνατη την αποπληρωμή του.
Παρά το αναπάντεχο αποτέλεσμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ποτέ δεν σταμάτησε η παράλληλη προσπάθεια της συνολικής ρύθμισης των οφειλών, μέσω των διμερών διαπραγματεύσεων με τον βασικό πιστωτή.
Κατά τη διαπραγμάτευση, το ποσό των 4.000.000€ αμφισβητήθηκε από πλευράς μας δικαίως, βάσει αναλυτικώς εκτιθέμενων οικονομικών στοιχείων και μεσολαβούντων καταβολών. 
Η προσπάθεια ρύθμισης, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και των διμερών διαπραγματεύσεων, συνδυάστηκε μάλιστα και με ένδικα μέσα, καθώς, η πιστώτρια εταιρεία προέβη σε επίσπευση πλειστηριασμού, με τον οφειλέτη – εντολέα μας να προχωρά σε ανακοπή.
Το Δικαστήριο έκρινε ως όλως καταχρηστική τη συμπεριφορά της Τράπεζας, η οποία, ενώ επικοινωνούσε προς ρύθμιση, προχωρούσε παράλληλα τις διαδικασίες για αναγκαστική εκποίηση του συνόλου της περιουσίας της επιχείρησης και, για τον λόγο αυτό, ακύρωσε τις πράξεις εκτέλεσης, κάνοντας δεκτή την ανακοπή.
Εν τέλει, οι διμερείς διαπραγματεύσεις απέδωσαν «καρπούς», επιτυγχάνοντας τη ρύθμιση της επίδικης οφειλής στο ποσό των 550.000€, αντί της, αναρτηθείσας στην πλατφόρμα, οφειλής των 4.000.000€, μειωμένη δηλαδή κατά 86,25%.
Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί τρανό παράδειγμα, ότι τα αναρτημένα στην πλατφόρμα στοιχεία και οφειλές, δύναται να αναμορφωθούν, με τον συνδυασμό όλων των εξωδικαστικών, αλλά και των δικαστικών «εργαλείων», φέροντας, ως αποτέλεσμα, μία βιώσιμη ρύθμιση, που θα μπορεί να ανταπεξέλθει ο οφειλέτης.

*Απόσπασμα του υπό έκδοση βιβλίου με τίτλο «ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ στην αναγκαστική εκτέλεση» με υπότιτλο «Περί Πλειστηριασμών - Από τη θεωρία στην πράξη» ISBN 978-618-00-3736-4

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης