Τελευταία Νέα
old

Ακριβότερο κατά 43% το φυσικό αέριο στην Ελλάδα – Παραδοχές… σοκ από τον Almunia

Ακριβότερο κατά 43% το φυσικό αέριο στην Ελλάδα – Παραδοχές… σοκ από τον Almunia
Τι απαντά στον Νίκο Χουντή ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Ακριβότερο κατά 43% στοιχίζει στον Έλληνα καταναλωτή το φυσικό αέριο, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. για το β’ 6μηνο του 2012.
Ειδικότερα, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Joaquin Almunia, παρέθεσε τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία ο Έλληνας πληρώνει 10,17 cents ανά κιλοβατώρα, όταν ο Γερμανός καταβάλλει 6,48 cents, ο Γάλλος 6,82 cents και ο Βούλγαρος 5,56 cents.
Μάλιστα, η Ελλάδα κραδαίνει τις κορυφαίες θέσεις στην σχετική λίστα, όσον αφορά τόσο τους οικιακούς καταναλωτές όσο και τις βιομηχανίες..
 «Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 για την ΕΕ-27 ανέρχονταν σε 4,04 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,64 – 7,00 cEUR/kWh) για τους βιομηχανικούς καταναλωτές (εκτός ΦΠΑ) και 7,10 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,74 – 12,68 cEUR/kWh) για τα νοικοκυριά . Αντίθετα, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι τιμές για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν κατά 5,79 cEUR/kWh και κατά 10,17 cEUR/kWh, αντίστοιχα, υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ» διαμηνύει χαρακτηριστικά, ο J. Almunia.
Όσον αφορά τις τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση, με την Σουηδία και την Δανία να κρατούν την πρωτιά.
Επιχειρώντας να αποδώσει τα αίτια των διαφοροποιήσεων στις τιμές πώλησης του «σε επίπεδο χονδρικής, μεταξύ των σημαντικών παραγόντων διαφοροποίησης περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι δυνατότητες επιλογής διαφορετικών οδών εφοδιασμού και προμηθευτών. Σε επίπεδο λιανικής, η φορολογία αποτελεί σημαντικό στοιχείο

Η ερώτηση του Νίκου Χουντή:
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εταιρεία Gazprom τίθεται υπό διεξοδική έρευνα σχετικά με δραστηριότητές της στην αγορά φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα, αναφορικά με την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Σε τι συνίσταται η έρευνα που διεξάγει για την εταιρεία Gazprom; Ποιες είναι οι πρακτικές της εταιρείας που ενδέχεται να παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού;
2) Μπορεί να με ενημερώσει για τη μέση χονδρική και λιανική τιμή του φυσικού αερίου σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα; Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και, αν ναι, πώς τις εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
 
Η απάντηση του Joaquin Almunia:
Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε κινήσει επίσημη διαδικασία για να διερευνηθεί μήπως η Gazprom παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.
Η Επιτροπή διερευνά κατά πόσον η Gazprom επέβαλε εδαφικούς περιορισμούς στις συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου για να υπονομεύσει την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου. Η Επιτροπή διερευνά, επίσης, κατά πόσον η Gazprom επιβάλλει αθέμιτες τιμές στους πελάτες της. Επιπλέον, η Gazprom ενδεχομένως να παρεμπόδισε τη δημιουργία ανταγωνισμού, παρακωλύοντας τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Η ΓΔ Ενέργειας δημοσιεύει τριμηνιαίες εκθέσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας , με αναλύσεις εμπειρογνωμόνων για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της χονδρικής και λιανικής για τις τιμές του φυσικού αερίου.
Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές τιμών μεταξύ της ΕΕ-28 σε επίπεδα χονδρικής και λιανικής. Σε επίπεδο χονδρικής, μεταξύ των σημαντικών παραγόντων διαφοροποίησης περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι δυνατότητες επιλογής διαφορετικών οδών εφοδιασμού και προμηθευτών.
Σε επίπεδο λιανικής, η φορολογία αποτελεί σημαντικό στοιχείο. Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 για την ΕΕ-27 ανέρχονταν σε 4,04 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,64 – 7,00 cEUR/kWh) για τους βιομηχανικούς καταναλωτές (εκτός ΦΠΑ) και 7,10 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,74 – 12,68 cEUR/kWh) για τα νοικοκυριά .
Αντίθετα, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι τιμές για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν κατά 5,79 cEUR/kWh και κατά 10,17 cEUR/kWh, αντίστοιχα, υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης