Τελευταία Νέα
old

ΤΑΙΠΕΔ - Στη μάχη των αποκρατικοποιήσεων τράπεζες και ΑΧΕ - Θα ανοίγει βιβλίο προσφορών, θα εκδίδονται και warrants

ΤΑΙΠΕΔ - Στη μάχη των αποκρατικοποιήσεων τράπεζες και ΑΧΕ - Θα ανοίγει βιβλίο προσφορών, θα εκδίδονται και warrants
Το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να εκδίδει warrants κατά τα πρότυπα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες
Στο παιχνίδι βάζει η κυβέρνηση τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις τράπεζες για να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις.
Το νομοσχέδιο-σκούπα για τους πλειστηριασμούς προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να αναθέτει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ΑΧΕΠΕΥ την αναζήτηση αγοραστών για κρατικές εισηγμένες εταιρείες μέσω βιβλίου προσφορών, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να εκδίδει warrants κατά τα πρότυπα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες, αλλά και να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις που υποβάλλουν άλλοι μέτοχοι δημοσίων εταιρειών.
Επιπλέον με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα πέφτουν στον κουβά του δημοσίου χρέους - και όχι του προϋπολογισμού - τα έσοδα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου μεγάλων εισηγμένων εταιρειών που τελούν υπό αποκρατικοποίηση.
Η πρόβλεψη αυτή ουσιαστικά φωτογραφίζει την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ οι οποίες μετά την εξόφληση οφειλών από τους ΟΤΑ και την πώληση του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, θα βρεθούν με τεράστια κεφάλαια στα ταμεία τους, τα οποία θα κληθούν να τα «γυρίσουν» στο δημόσιο αλλά και στους ιδιώτες μετόχους τους.
Με άλλη ρύθμιση για το ΤΑΙΠΕΔ αυξάνεται στο 1 εκατ. ευρώ από 500 χιλ. ευρώ το ύψος των συμβάσεων που θα πρέπει να περνούν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σε ότι αφορά στη ΛΑΡΚΟ αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κ.α κατά της ΛΑΡΚΟ, ενώ απαλλάσσονται από ποινικές, αστικές, διοικητικές και λοιπές ευθύνες τα μέλη του Δ.Σ της ΛΑΡΚΟ.

M.X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης