Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 20,6% μειώθηκε η ανασφάλιστη εργασία τον Νοέμβριο

Στο 20,6% μειώθηκε η ανασφάλιστη εργασία τον Νοέμβριο
Στα 7,6 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους
Πτώση καταγράφεται στο ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από το καλοκαίρι και μετά, σύμφωνα με στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Ειδικότερα, τον Νοέμβριο φέτος το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας διαμορφώθηκε στο 20,6%, όταν τον Φεβρουάριο είχε ανέλθει σε 40,5%.
Η μείωση των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των ελέγχων και της επιβολής νέων ιδιαίτερα υψηλών προστίμων.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου φέτος πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 5.198 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 477 βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,18%).
Σε σύνολο 27.425 εργαζομένων βρέθηκαν 742 (2,71%) ήταν αδήλωτοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν άνδρες (56,2%) και λιγότερες οι γυναίκες (43,8%).
Επίσης, από τους 742 αδήλωτους εργαζόμενους η πλειοψηφία ήταν Έλληνες (73,99%) σε σχέση με τους αλλοδαπούς (26,01%).
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήλθαν σε 7.633.763 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία φθάνει από τις 15 Σεπτεμβρίου, στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.
«Όταν πριν λίγους μήνες ξεκινούσαμε μια νέα και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόσο οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια για την οριστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, λίγοι πίστεψαν στις προθέσεις μας και ακόμη λιγότεροι στην επιτυχία του σχεδίου μας», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «δεν σταματάμε εδώ. Η ανομία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Την αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Πρώτη Ενημέρωση 12:13, 23 Δεκεμβρίου 2013
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης