Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκληραίνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης - τρόικας για τα μέτρα του 2014 - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews για το χρηματοδοτικό κενό

Σκληραίνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης - τρόικας για τα μέτρα του 2014 - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews για το χρηματοδοτικό κενό
Οι δανειστές απαξίωσαν πλήρως τα μέτρα που απέστειλε η ελληνική πλευρά και θα «ξεκλείδωναν» τη δόση των 3,1 δισ.
Ως μέτρα «μίας χρήσης» και με περιορισμένο αντίκρισμα στην δημοσιονομική προσαρμογή, χαρακτήρισε η τρόικα το πακέτο των προτάσεων της κυβέρνησης για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού «κενού» ζητώντας την άμεση αναθεώρησης αυτής της «συνταγής».
Δεκαπέντε μέρες πριν ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για την Αθήνα και ενώ έχουν αργήσει οι δανειστές απαξίωσαν πλήρως τα μέτρα που απέστειλε η ελληνική πλευρά που θεωρητικά θα «ξεκλείδωναν» τη δόση των 3,1 δισ. ευρώ αλλά και αυτή του πρώτου τριμήνου του 2014 ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα απέρριψε τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, υποστηρίζοντας ότι αυτά δεν είναι αρκετά για να «θρέψουν» τα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα η τρόικα εμμένει ότι η υστέρηση εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι 78% έναντι 82% που «απαντά» η ελληνική πλευρά.
Παρόμοιους προβληματισμούς εξέφραζαν οι πιστωτές και για τις προτάσεις κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» του 2014. Το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει ένα πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται είτε «μία χρήσης» μέτρα είτε άλλα τα οποία είναι μακροπρόθεσμης απόδοσης.
Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Οι ξένοι επιμένουν στην σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από φέτος έως το 2016.
Η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια που προβλέπουν ακόμα και την εφάπαξ μείωση των εισφορών με δεδομένο ότι το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα είναι μικρότερο για τον προϋπολογισμό (500 εκατ. ευρώ).
Τον «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση εντείνει η νέα «βόμβα» που εξαπέλυσε η τρόικα και αποκάλυψε χθες το www.bankingnews.gr, με την οποία «ανεβάζει» στα 14 δις. από 10,9 δις. ευρώ το χρηματοδοτικό «κενό» της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2015 εντάσσοντας μέσα σε αυτό και τις αστοχίες από τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι αντιρρήσεις της τρόικας για θέματα που υποτίθεται ότι έχουν κλείσει από τον Δεκέμβριο έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης η οποία έχει φτάσει να αναρωτιέται αν οι δανειστές λαμβάνουν υπόψη την καλύτερη εικόνα που εμφανίζει σε δημοσιονομικό πεδίο ο προϋπολογισμός. Η αδιάλλακτη στάση των ξένων αποτυπώνεται και στον παιγνίδι που παίζεται με τις ημερομηνίες επιστροφής τους στην Αθήνα.
Εάν επανέλθουν αμέσως μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, θα συμπέσουν χρονικά με την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 29- 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της εξέτασης του ρόλου της τρόικας. Έτσι, υπάρχει ως σκέψη, οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης