Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γενναίο «κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας προωθούν στο υπουργείο Οικονομικών - Καθολικό το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων;

Γενναίο «κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας προωθούν στο υπουργείο Οικονομικών - Καθολικό το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων;
Aναλυτικά το πακέτο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ
Ηπιότερα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις και για τιμολόγια που δεν έχουν εκδοθεί θα προβλέπει πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή και με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί, εν όψει εκλογών, να αποκαταστήσει τις διαρρηγμένες σχέσεις που έχει με τους φορολογούμενους.
Εντωμεταξύ, θέμα καθολικής συγκέντρωσης των αποδείξεων και όχι μόνο από μισθωτούς και συνταξιούχους μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει μικρότερη ποινή φόρου 10% γι’ αυτούς που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την μέγιστη αξία που ζητά η εφορία. Να σημειωθεί ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους.
Με άλλη διάταξη που θα εισαχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο θα αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία του νέου φόρου υπεραξίας, που τέθηκε από φέτος ισχύ και αποτέλεσε ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» στις μεταβιβάσεις των ακινήτων ( σ.σ. όσες ακόμη γίνονται…)
Σε μια περίοδο που η κρίση στην αγορά έχει «παγώσει» κάθε είδους συναλλαγή σε αυτό τον τομέα και με την οικοδομή να πνέει τα λοίσθια το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να εξορθολογίσει τον φόρο που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν στην εφορία όσοι ιδιόκτητες προχωρούν σε πώληση των ακινήτων τους.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθούν υπόψη τα εξής δύο δεδομένα:
* Να τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αλλάξουν άρδην οι συντελεστές απομείωσης της υπεραξίας που φορολογείται με βάση τον πληθωρισμό. Ο νόμος εφαρμογής του φόρου προβλέπει ότι η υπεραξία «λαμβάνεται αποπληθωρισμένη». Η μείωση όμως, με τα σημερινά δεδομένα, γίνεται με συντελεστές που δεν ξεπερνούν το 30% (για σπίτια 30ετίας και άνω) και άρα δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό, ούτε καν όμως και την απαξίωση του ακινήτου λόγω παλαιότητος.
* Να απαλλάσσονται του φόρου υπεραξίας τα πολύ παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 30 ετών αφού σε αυτές τις πωλήσεις ο πληθωρισμός έχει «καταπιεί» το υπερκέρδος.
*Να μην επιβάλλεται φόρος υπεραξίας σε σπίτια που αναγέρθηκαν με αυτεπιστασία ( αυτός δηλαδή που έχτισε μόνος του και δεν υπήρξαν εργολάβος).

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ
Σε ότι αφορά τα νέα πρόστιμα της εφορίας αυτά πιθανότητα θα ξεκινούν από τα 100 ή τα 200 ευρώ αντί των 1.000 ευρώ που προβλέπει σήμερα ο νόμος.
Οι αλλαγές στη φορολογία μαζί με το νέο «ποινολόγιο» ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Ανδρέα Μακρυπίδη, Φίλιππου Σαχινίδη, Χρήστου Πρωτόπαπα, Πάρη Κουκουλόπουλου) στην οποία
μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γ. γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Τα πρόστιμα θεωρούνται εξοντωτικά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέβαλαν ένα «πακέτο» προτάσεων από το θέμα των αποδείξεων, της φορολόγησης των αγροτών, των παρακρατούμενων φόρων μέχρι και τον φόρο υπεραξίας.
Για τον τελευταίο «σκληρό» για τα σημερινά δεδομένα φόρο, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την αντικατάσταση των υφιστάμενων διατάξεων από φόρο 7% επί της τιμής πώλησης που θα επιβαρύνει τον πωλητή για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν πριν την 1-1-2013.
Αναλυτικότερα, το πακέτο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ προβλέπει:

* Πρόστιμα. Να αντικατασταθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 1.000 και 2.500 ευρώ από πρόστιμο 100 ευρώ προκειμένου για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης. Στις πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις με το πρόστιμο αυτό να κλείνει η ποινή του φορολογούμενου. Στις χρεωστικές δηλώσεις , να επιβάλλονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής ( 10% έως 30%) και ο προβλεπόμενος μηνιαίος τόκος. Στις τροποποιητικές να μην επιβάλλεται πρόστιμο αν δεν οφείλεται φόρος , όταν αυτός είναι σε ποσοστό μικρότερο του 10% του αρχικού ποσού ή εάν πρόκειται για ποσό κάτω των 300 ευρώ, ανεξαρτήτως ποσοστού. Παράλληλα να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει διπλασιασμό του φόρου σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και για μία ημέρα.
* Αγρότες. Ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για ακαθάριστο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, προκαταβολή φόρου στο 27,5% κάθε χρόνο ( και όχι μόνο για τον πρώτο χρόνο).
* Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Συντελεστής φόρου 7% που θα επιβαρύνει τον πωλητή, για τα ακίνητα τα οποία έχουν αποκτηθεί πριν την 1-1-2013. Για τα ακίνητα που αποκτώνται από 1-1-2013 και μετά να λειτουργεί ο φόρος υπεραξίας, όπου θα υπάρχουν πλέον τιμές σε κάθε περίπτωση. Οι δηλώσεις και η καταβολή του φόρου να γίνεται με τη μεταβίβαση.
* Αποδείξεις. Η ποινή για μη συγκέντρωση του οριζόμενου ποσού, να καθοριστεί στο 10% ίσως και λιγότερο και να καταργηθεί η ποινή του 22%. Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων να αφορά όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο τους μισθωτούς.
* Εκχώρηση στο Δημόσιο η εισπραχθέντων ενοικίων ακινήτων. Να κατατεθεί ρύθμιση - όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή- με την οποία θα επανέρχεται η διάταξη για εκχώρηση στο Δημόσιο μη εισπραχθέντων μισθωμάτων.
* Παρακρατούμενοι φόροι. Να κατατεθεί διευκρινιστική διάταξη με την οποία να ορίζεται ρητά σε ποιες περιπτώσεις διενεργείται παρακράτηση φόρου.
* Υπεραξία μεταβίβασης επιχειρήσεων , μεριδίων και εν γένει τίτλων μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Οι δηλώσεις και η καταβολή του φόρου να γίνεται και όχι στο επόμενο έτος ε την δήλωση εισοδήματος.
*Συγκεντρωτικές καταστάσεις. Να υποβάλλονται κάθε τρίμηνο και οι καταστάσεις πελατών και προμηθευτών από όλους τους υπόχρεους.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης