Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνεχίζεται η μάχη, πολλά τα ανοιχτά μέτωπα έως την Κυριακή - Αντιδρά η τρόικα στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013

Συνεχίζεται η μάχη, πολλά τα ανοιχτά μέτωπα έως την Κυριακή - Αντιδρά η τρόικα στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013
Αύριο επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών
Νέα μάχη, με πολλά ανοιχτά μέτωπα, αναμένεται να δώσει εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση από αύριο, καθώς επιστρέφει η τρόικα κι ενώ το Eurogroup πιέζει για επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή.
Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Ταυτόχρονα, οι ξένοι φέρεται, την ίδια ώρα, να θέτουν και ζήτημα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, για παράδειγμα, τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών αφενός εμμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ αφετέρου εγείρουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η τρόικα επιμένει πως πρώτα πρέπε να πιστοποιηθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) - όσο δηλαδή προβλέπει ο προϋπολογισμός - και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση.
Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Όμως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης