Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα 5 μετεκλογικά «γραμμάτια» της κυβέρνησης στην τρόικα - Ποια μέτρα θα εξεταστούν το καλοκαίρι και θα περιληφθούν στο νέο μνημόνιο

Τα 5 μετεκλογικά «γραμμάτια» της κυβέρνησης στην τρόικα - Ποια μέτρα θα εξεταστούν το καλοκαίρι και θα περιληφθούν στο νέο μνημόνιο
Σε εκκρεμότητα πρόστιμα και φόρος υπεραξίας
Πέντε μέτρα - «γραμμάτια» που έβαλε η τρόικα στη χθεσινή συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 10,65 δις. ευρώ «στοιχειώνουν» μετεκλογικά την κυβέρνηση.
Πρόκειται για τις πέντε πιο δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η ελληνική πλευρά στην επόμενη αξιολόγηση των δανειστών που θα γίνει τον Ιούλιο και οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η Αθήνα με τους δανειστές.
Μόνο τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» του 2015, το οποίο οι ξένοι το έχουν υπολογίσει σε 3,4 δις. ευρώ , μπορεί από μόνο του να κάνει βαρύ το κλίμα των διαπραγματεύσεων μέσα στο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση της τριμερούς είναι το νέο «πακέτο» λιτότητας να φθάσει στα 4,2 δις. ευρώ το 2016 και για το 2017 να υπάρξει νέα «καταιγίδα» που σωρευτικά θα φθάνει στα 4,5 δισ. ευρώ. Ενδεχομένως και παραπάνω, κάτι το οποίο θα προσδιορίζει ειδική έκθεσης της τρόικας με τις αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.
Δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό κενό, που αποτελεί «αγκάθι» για την κυβέρνηση. Μεγάλος «σκόπελος» είναι και το χρηματοδοτικό κενό που η τρόικα το υπολογίζει σε 14 δις. ευρώ για τη διετία 2014 – 2015, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές ή εφόσον το κάνει θα πληρώνει πανάκριβα το κόστος του δανεισμού και για το λόγο αυτό θα πρέπει να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες με ένα νέο δάνειο.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι για την ώρα οι πιστωτές έχουν πεισθεί από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την κάλυψη της φετινής χρηματοδοτικής «τρύπας» στην οποία θα συνεισφέρουν: τα 3 δις. ευρώ από τον ενδο-κρατικό δανεισμό που θα γίνει μέσω repos, το φθηνότερο κόστος δανεισμού από τα έντοκα γραμμάτια, τα χρήματα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) και τα ομόλογα Αλογοσκούφη ύψους 4,4 δις. η πληρωμή των οποίων ( σ.σ. λήγουν 21 Μαΐου) μπορεί να μετακυλιστεί για αργότερα.
Ο Ιούλιος θα είναι επίσης ένας «καυτός» μήνας καθώς όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές η τρόικα θα βάλει εκ νέου στο τραπέζι θέμα απολύσεων. Είτε αφορά το δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα. Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση κατάφερε να «αγοράσει» χρόνο από την τρόικα πετώντας από τα χέρια της την «καυτή πατάτα».
Τελευταίο «γραμμάτιο» που έχει υποσχεθεί ότι θα εξοφλήσει η κυβέρνηση είναι η κάλυψη του έκτακτης μισθολογικής «τρύπας» για τους ένστολους που υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά και άλλα τόσα σε ετήσια βάση. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Όταν προκύψουν οι αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην τρόικα ότι θα καλύψει τις όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν.
Τη συμφωνία με την τρόικα «χαιρέτισε» με… δραματικό ύφος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση (staff level agreement) που θα εκδώσουν τα αφεντικά της τρόικας. Μόλις τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί περάσουν από την βουλή θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

Σε εκκρεμότητα πρόστιμα και φόρος υπεραξίας

Σε ότι αφορά στα φορολογικά μένει μια ακόμα συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να κλειδώσουν οι αποφάσεις για τη μείωση των φορολογικών προστίμων και την απαλλαγή των παλαιών ακινήτων από τον φόρο υπεραξίας.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μείωση των φορολογικών προστίμων στα 250 και 500 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, από 1.000 και 2.500 σήμερα.
Για το φόρο υπεραξίας, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν αγκάθια η επικρατέστερη εκδοχή είναι να εξαιρεθούν τελικά από το 15% όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1994. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές. Μειωμένα θα είναι και τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων. Τις διατάξεις αυτές θα προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης