Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Μαυραγάνης (υφ. Οικονομικών) - Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έμπρακτα τη διαφθορά - Έρχεται το «ηλεκτρονικό» πόθεν έσχες

Γ. Μαυραγάνης (υφ. Οικονομικών) - Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έμπρακτα τη διαφθορά - Έρχεται το «ηλεκτρονικό» πόθεν έσχες

Στην πρώτη γραμμή το υπουργείο Οικονομικών
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έμπρακτα τη διαφθορά, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το έργο «Υπηρεσίες για την ηλεκτρονική υποβολή, επεξεργασία και έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης – Πόθεν Έσχες».

Η ομιλία του Γ. Μαυραγάνη
Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνίες, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό.
Η παρούσα κυβέρνηση έμπρακτα, τόσο με θεσμοθέτηση οργάνων όπως ο ειδικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ο εισαγγελέας διαφθοράς, όσο και με μια σειρά από πρακτικές, έχει εστιάσει στην αποτελεσματικής αντιμετώπισή της.
Βέβαια η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η παιδεία παραμένουν μέτρα πρόληψης, όμως τον βασικό ρόλο έχουν τα συστήματα πληροφορικής.
Οι νέες τεχνολογίες έχουν γίνει τόσο προηγμένες ώστε τα συστήματα πληροφορικής δεν χρειάζεται να γνωρίζουν για το τι ψάχνουν.
Μπορούν να εντοπίζουν μη ομαλές καταστάσεις σε τεράστιους όγκους δεδομένων. Μπορούν να κάνουν ανάλυση κινδύνου και να εξάγουν δείγματα ελέγχου με πολύ υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας από τους δειγματοληπτικούς χειροκίνητους ελέγχους.
Γίνονται δε τόσο έξυπνα και προσαρμόζονται στις συνθήκες ώστε ενίοτε έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα ήταν σε ένα υποκατάστημα ενός ασφαλιστικού οργανισμού, σε ασφαλιστικά ταμεία με διπλές πληρωμές τιμολογίων αλλά και σε μια σειρά άλλων περιστατικών που αναδείχθηκαν μετά από συντονισμένη δράση των αρμοδίων αρχών.
Ένα τέτοιο σύστημα είναι το σύστημα του πόθεν έσχες που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Το πόθεν έσχες, ως όρος και διαδικασία ήταν κοντά στο όριο της απαξίωσης. Πρόσφατα ξαναβρήκε τη χαμένη του αίγλη και σημασία. Η υποχρέωση υποβολής και ελέγχου πόθεν έσχες, μετά από πολλές κοπιώδεις προσπάθειες των δικαστικών και ελεγκτικών μηχανισμών έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Πρόσφατα άρχισε να γίνεται ορατό στον Έλληνα Πολίτη ότι υπάρχει και η ερώτηση «πόθεν» και όχι απλώς η δήλωση «έσχες».
Το βασικό στοιχείο της ιδέας του πόθεν έσχες είναι μια αλγεβρική εξίσωση.
Δεν μπορεί η συνολική περιουσιακή κατάσταση ενός πολίτη το νέο έτος να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε το προηγούμενο έτος προσθέτοντας τα διάφορα εισοδήματα του και αφαιρώντας το κόστος διαβίωσης.
Κι όμως αυτή την απλή εξίσωση επιθυμούμε να την εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά, αυτόματα και σε ευρεία κλίμακα.
Αυτή την αυτοματοποιημένη μαζική και ταχύτατη εφαρμογή της παραπάνω εξίσωσης έρχεται ουσιαστικά να υλοποιήσει το εν λόγω σύστημα.
Εκτός όμως από τον έλεγχο το σύστημα θα προσφέρει και ένα μοναδικό σημείο υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες. Επομένως μειώνουμε την γραφειοκρατία και τις πολλαπλές υποβολές χειρόγραφων δηλώσεων.
Επιπλέον με αυτό τον τρόπο θα έχουμε αυτόματα τον έλεγχο των υπόχρεων. Θα ξέρουμε δηλαδή αν κάποιος υπόχρεος δήλωσης πόθεν έσχες υπέβαλε ή όχι.
Και φυσικά είναι προφανές ότι θα γίνεται διασταύρωση με τα φορολογικά στοιχεία που υπάρχουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα προτείνω στα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του πόθεν έσχες και τα στελέχη που υλοποιούν το έργο να εξετάσουν την απάλειψη της υποβολής στο πόθεν έσχες των φορολογικών στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί με τις φορολογικές δηλώσεις.
Με την επίτευξη των ανωτέρω θα πετύχουμε κάτι πολύ σημαντικό: Θα απελευθερώσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα τους επιτρέψουμε να εστιαστούν στην ουσία του αντικειμένου τους: στον έλεγχο.
Κλείνοντας να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας από την οποία προσδοκούμε την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων που θα βοηθήσουν στην επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος.
Σας ευχαριστώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης