Τελευταία Νέα
Οικονομία

O Ευ. Μυτιληναίος στο Bloomberg - Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πρέπει να γίνει προσεκτικά και με σίγουρη την επιτυχία

O Ευ. Μυτιληναίος στο Bloomberg - Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πρέπει να γίνει προσεκτικά και με σίγουρη την επιτυχία
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πρέπει να γίνει προσεκτικά και με σίγουρη την επιτυχία, τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Τον Πρόεδρο του Ομίλου, τον οποίο χαρακτήρισε ως «κορυφαίο επιχειρηματία του χώρου της βαριάς βιομηχανίας», που κατάφερε οι επιχειρήσεις του να σημειώσουν κέρδη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, φιλοξένησε η εκπομπή “The Pulse”.
Στο πλαίσιο ζωντανής συνέντευξης με τον ανταποκριτή του Bloomberg στην Αθήνα, David Tweed, ο E. Μυτιληναίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας πως έρχονται καλύτερες μέρες για τη χώρα.

Η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να υποφέρει
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου για την απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στα βελτιούμενα μεγέθη και την οικονομική κατάσταση των απλών πολιτών, ο Ε. Μυτιληναίος συμφώνησε πως όντως η βελτίωση της οικονομίας αποτυπώνεται προς το παρόν μόνο σε μακροοικονομικό επίπεδο και δεν είναι ακόμη ορατή στο μικροοικονομικό, καθώς η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να υποφέρει, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δείκτες όπως αυτός της ανεργίας.
Χαρακτήρισε ως ενδεικτικό της αλλαγής της κατάστασης το γεγονός ότι πλέον πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ο Όμιλος Μυτιληναίος, δανείζονται από τις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα μέσα στο 2014, πράγμα που θα βοηθούσε ιδιαίτερα τους δείκτες ρευστότητας στην αγορά και τη γενικότερη ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή και να έχει διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Αφετηρία για επενδύσεις το 2014
Όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, το 2012 ήταν κυρίως οι τολμηροί επενδυτές που επέλεγαν την Ελλάδα, το 2013 είδαμε τη χώρα να προσελκύει και κάποιους πιο συντηρητικούς και όλοι ελπίζουν πως το 2014 θα αποτελέσει την αφετηρία για επενδύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Αναφορικά με τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει πολύ να πετύχει αυτόν τον στόχο, ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς πως πρόκειται για μια «κυβέρνηση κρίσης», που, ως τέτοια κλήθηκε συχνά να λάβει δύσκολα έκτακτα μέτρα. Ανάμεσα στα βασικότερα αυτών είναι και η υψηλή φορολόγηση στην παραγωγή, η οποία δυσχέρανε τις επενδύσεις και της οποίας η μείωση θα αποτελούσε μεγάλη ανακούφιση για τις επιχειρήσεις. Επιχειρώντας μία πρόβλεψη, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε πως, με βάση και τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα, θεωρεί πως θα υπάρξει μακροπρόθεσμο φορολογικό πλάνο στην κυβέρνηση και πως οι φορολογικοί δείκτες στην παραγωγή θα πέσουν.

Ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Η συνέντευξη έκλεισε με ένα σχόλιο για την επίδραση της ουκρανικής κρίσης στην Ελλάδα: Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις στο εν λόγω θέμα, μιας και το φυσικό αέριο που φτάνει στην Ελλάδα από τη Ρωσία περνάει από την Ουκρανία, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως θα πρυτανεύσει η λογική και πως η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν μεσοπρόθεσμα προβλήματα χάρη και στη συμβολή της Ρεβυθούσας, ωστόσο το φυσικό αέριο από τη Ρωσία εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης