Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem (Eurogroup) – Δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις οι προϋποθέσεις για επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές

tags :
Dijsselbloem (Eurogroup) – Δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις οι προϋποθέσεις για επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές
Στον επόμενο έλεγχο της τρόικα οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία συνίσταται σε έναν βιώσιμα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και εντατική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι οι κύριες προϋποθέσεις για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Σε συνέντευξη του σε τρία μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα τους και η εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Eurogroup παραπέμπει στον επόμενο έλεγχο της τρόικα τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Ως λύσεις για τη νέα ελάφρυνση του χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε «τη μείωση επιτοκίων και την επιμήκυνση των λήξεων», ενώ σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, τόνισε ότι αυτό «θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι».
Πάντως, ο Dijsselbloem υποστηρίζει ότι μπορεί να δοθεί «μικρότερη βαρύτητα στη λιτότητα» - δημοσιονομική χαλάρωση και μείωση φορολογικών συντελεστών – από τη στιγμή που η χώρα θα βγει από την κρίση.
«Το ερώτημα είναι αν υπάρχει επαρκές πλεόνασμα ώστε να μειωθούν οι φόροι ή να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για κοινωνικά θέματα και κοινωνικές ομάδες» τονίζει ο Dijsselbloem, σημειώνοντας πως «την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα τη δώσουν η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα αποτιμήσουν αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό».
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μην παρεκκλίνουμε από τον στέρεο προϋπολογισμό που έχει επιτευχθεί και να ξαναβρεθούμε σε προβλήματα. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να παραμείνει η κυβέρνηση σε αυτή την πορεία και επί τη βάσει αυτής της συνεπούς πορείας να επιχειρήσει να διευρύνει το πλεόνασμα, να βρει χώρο για κοινωνικά μέτρα ή να μειώσει φόρους. Αλλά ας μην παρεκκλίνουμε από τον δρόμο του στέρεου προϋπολογισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Σε ερώτηση, δε, για το εάν συνδέονται οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους με ένα νέο πρόγραμμα, δεν το απέκλεισε, απαντώντας «όχι απαραιτήτως».
«Δεν ξέρουμε αν η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει νέο πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε αν κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό» τονίζει ο Dijsselbloem, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το εάν σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα θα επιθυμούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απάντησε ότι το ζήτημα είναι «απολύτως ανοιχτό. Δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου».
Για τη νέα ελάφρυνση του χρέους ανέφερε ως λύσεις «τη μείωση επιτοκίων και την επιμήκυνση των λήξεων», ενώ το κατά πόσον είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος «θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης