Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον «πυρετό» του πλεονάσματος η κυβέρνηση, δύο εβδομάδες πριν τον ερχομό της τρόικας - Ειδοποίησαν ότι θα έρθουν για 10 μέρες στην Αθήνα

Στον «πυρετό» του πλεονάσματος η κυβέρνηση, δύο εβδομάδες πριν τον ερχομό της τρόικας - Ειδοποίησαν ότι θα έρθουν για 10 μέρες στην Αθήνα
Από 1,5 δισ. στο τέλος Μαρτίου το πρωτογενές πλεόνασμα «συρρικνώθηκε» στο 1 δισ. τον Απρίλιο για να «κάτσει» στα 711 εκατ. τον Μάιο
Σε αγώνα δρόμου για το πλεόνασμα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση «τσεκάροντας» μία προ μία τις πηγές που θα της δώσουν τα έσοδα των 4 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί στην τρόικα ότι θα μαζέψει ως το τέλος του χρόνου.   
Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου είναι ιδιαίτερα μεγάλη από τη στιγμή που το συγκεκριμένο μέγεθος συνεχίζει να βαίνει μειούμενο, ενώ ο στόχος με το νέο Μεσοπρόθεσμο έχει αναθεωρηθεί από το 1,5% στο 2,2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου το πρωτογενές πλεόνασμα αυτό «συρρικνώθηκε» στο 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο για να «κάτσει» στα 711 εκατ. ευρώ τον Μάιο.
Το γεγονός αυτό έχει «θορυβήσει» το Μαξίμου και τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα πρέπει να υποδεχτεί την τρόικα.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα μείνουν για περίπου 10 μέρες στην Αθήνα. Σε αυτό το διάστημα εκτός από τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουλίου οι δανειστές είναι πιθανό να στρώσουν το «χαλί» για νέα έκτακτα μέτρα εφόσον εντοπίσουν αστοχίες στον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιχείρησε χθες να κάμψει αυτές τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι  503 εκατ. ευρώ παραπάνω από την πρόβλεψη του μνημονίου για 208 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου.
Επίσης, όπως προκύπτει από το «μπλοκ» με τις σημειώσεις για τα έσοδα του οικονομικού επιτελείου, το επόμενο διάστημα πρόκειται να εισπραχθούν 800 εκατ. ευρώ τα οποία θα προστεθούν στο πλεόνασμα. Από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ είναι κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία θα δοθούν τους επόμενους μήνες, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ είναι ποσά από μερίσματα και άλλα δικαιώματα που θα πιστωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Η πρώτη δόση των 243 εκατ. ευρώ από τα ANFAs & SMPs θα δοθεί τις επόμενες μέρες, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει και τα 70 εκατ. ευρώ που αποτελεί μέρος από το μέρισμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.          
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία του προϋπολογισμού το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 3,8 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το  αντίστοιχο περυσινό πεντάμηνο.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 17,3 δισ. ευρώ, 140 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι  λόγω των υψηλότερων επιστροφών φόρων που ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ, έναντι 483 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2013. Οι  πρωτογενείς δαπάνες έφθασαν τα 16,6 δισ. ευρώ και ήταν χαμηλότερες κατά 460 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
Οι δαπάνες του Προγράμματος δημοσίων Επενδύσεων σημείωσαν αύξηση 36% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και έφθασαν τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα έφθασαν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης