Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο ειδικού τύπου Μνημόνιο σχεδιάζει η τρόικα για την Ελλάδα - Προληπτική γραμμή στήριξης για πρόσβαση στις αγορές

Νέο ειδικού τύπου Μνημόνιο σχεδιάζει η τρόικα για την Ελλάδα - Προληπτική γραμμή στήριξης για πρόσβαση στις αγορές
Oυδείς - εντός και εκτός της χώρας - πιστεύει πλέον ότι Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες από τις αγορές
Νέου τύπου μνημόνιο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της προληπτικής γραμμής χρηματοδοτικής στήριξης, προς την οποία οδεύει η Ελλάδα, ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές.
Μετά τη δημοσιοποίηση των stress test στις 26 Οκτωβρίου και την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, θα οριστικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους θα συνεχιστεί ο δανεισμός της χώρας, καθώς ουδείς - εντός και εκτός της χώρας- πιστεύει πλέον ότι Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες από τις διεθνείς αγορές.
Η τρόικα επιστρέφει ενισχυμένη και αγριεμένη στις αρχές Νοεμβρίου και η κυβέρνηση καλείται πλέον να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο εν εξελίξει έλεγχος δεν πρόκειται να ανοίξει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας μετά το τέλος του ευρωπαϊκού σκέλους του μνημονίου τον προσεχή Δεκέμβριο.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα 7,1 δις. ευρώ αυτής της δόσης (3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 1,8 δις. ευρώ από την ΕΕ και 1,8 δις. ευρώ από επιστροφές κερδών ομολόγων που έχουν Κεντρικές Τράπεζες) λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Το δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει ομόλογα ύψους 2,3 δις. ευρώ που λήγουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται και ο «λογαριασμός» με τα χρεολύσια. Για την ιστορία και μόνο να σημειωθεί ότι μόνο τα χρεολύσια βραχυπρόθεσμου και μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού ανήλθαν το φετινό οκτάμηνο σε 64,8 δις. ευρώ και 21,3 δις. ευρώ αντίστοιχα (86,1 δις. ευρώ συνολικά).
Μπροστά σε ένα τέτοιο αυξημένο πρόγραμμα πληρωμών δεν μπορούσε μα μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών οι οποίοι όπως ενημερώθηκαν από πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας φθάνουν στα 27 δις. ευρώ την διετία 2015 - 2016.
Για το λόγο αυτό πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές θεωρούν μάταιη την προπαγάνδα εξόδου από το μνημόνιο που έχει στηθεί στο εσωτερικό της χώρας, από την στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει πείσει τις αγορές ότι μπορεί πλέον να βαδίσει στον «ενάρετο δρόμο» της ανάκαμψης χωρίς τα μεγάλα δημοσιονομικά λάθη του παρελθόντος.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος απέδωσε το «κραχ» στην αγορά των ομολόγων, αφενός στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, αφετέρου στην ανησυχία των αγορών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα της λήξης της παρούσας μορφής του προγράμματος προσαρμογής.
Χθες, η απόδοση στο δεκαετές άγγιξε το 9% ξυπνώντας τον εφιάλτη των spread.
Τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι πειραματισμοί γύρω από το εύθραυστο ζήτημα της διασφάλισης της δημοσιονομικής και χρηματοδοτικής σταθερότητας, επισημαίνει το ΚΕΠΕ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι το επόμενο εξάμηνο η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας.
Αρχικά προέχουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Επίσης, καταλυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και οι συζητήσεις για την ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο, αν και έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης, παραμένει σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το ΑΕΠ.
Από την πλευρά της η Alpha Bank, χαρακτηρίζει «μονόδρομο» για την ομαλή πρόσβαση στις αγορές, την προσφυγή της χώρας σε ένα πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Η σταθεροποίηση των προσδοκιών - προσθέτει - επιβάλλει την απαρέγκλιτη συνέχιση της προσπάθειας προσαρμογής και την ένταξη της χώρας σε ένα νέο πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης, που να συνεπικουρεί την προσπάθεια της χώρας για άντληση πόρων από τις αγορές.
Εξαγγελίες μέτρων ή ακόμα και στρατηγικών, από την κυβέρνηση ή και από την αντιπολίτευση, οι οποίες έχουν μικρή πιθανότητα εφαρμογής ή παρουσιάζουν χρονική ασυνέπεια θα προκαλούν έντονο εκνευρισμό στις αγορές και θα καθιστούν απαγορευτική την άντληση κεφαλαίων, υπογραμμίζει η Eurobank.

M. X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης