Τελευταία Νέα
old

Γ. Κοφινάκος (Storm Ηarbour): Οι 3 λόγοι της πτώσης του ελληνικού χρηματιστηρίου και της ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Γ. Κοφινάκος (Storm Ηarbour): Οι 3 λόγοι της πτώσης του ελληνικού χρηματιστηρίου και της ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
Άρθρο του Γιώργου Κοφινάκου - Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Storm Harbour UK
Και ναι, ξεκίνησε, απ΄ό,τι φαίνεται, μια αντιστροφή στο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα.
Βλέπουμε ότι λόγω των οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων γίνονται διορθώσεις στα χρηματιστήρια και ανεβαίνουν οι τιμές σε αυτές τις αξίες που θεωρούνται ασφαλείς, όπως είναι τα US Treasuries.
Η Ελλάδα, συμμετέχοντας πολύ αργοπορημένα στην χρηματιστηριακή άνοδο τού 2014, βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες που πέφτουν έντονα όταν προκύπτουν και οι κρίσεις.
Ένα καλό στοιχείο για τις μακροχρόνιες θετικές εκτιμήσεις-προβλέψεις των επενδυτών για την Ελλάδα, είναι ότι, σε αντίθεση με την πτώση στα Κρατικά ομόλογα, τα Ελληνικά Εταιρικά Ομόλογα έχουν κρατηθεί σε σχετικά σταθερές τιμές στην τρέχουσα συγκυρία και δεν έχουν επηρεασθεί τα RMBS.
Ποιοι όμως είναι αυτοί οι παράγοντες που μας οδήγησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο χρηματιστήριο και μεγάλη άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα?
Ως εσωτερικά αίτια εντοπίζονται:
Α) Η αγωνία για τα αποτελέσματα που αναμένονται στο τέλος τού μήνα από τα Stress-Tests των ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ.
Προσωπικά πιστεύω ότι, για τις δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι απαιτήσεις θα είναι σχετικά περιορισμένες, ενώ για τις άλλες δύο πιο διευρυμένες.
Στο σύνολό τους τα απαιτούμενα κεφάλαια θα είναι πιο περιορισμένα από αυτά που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα στον τύπο.
Η λήξη των εικασιών που θα έρθει μετά το τέλος τού μήνα, ίσως βοηθήσει σε μια αντιστροφή στην πτώση των τραπεζικών μετοχών
Β) Η όλη πολιτική αβεβαιότητα (με τις προεδρικές εκλογές και τις πιθανές γενικές εκλογές) που φαίνεται ότι θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα.
Το επενδυτικό κλίμα βαρύνεται, κυρίως από την άποψη ότι, αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή σε ένα μη δοκιμασμένο κόμμα εξουσίας, ενέχονται αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνεχισθούν τα διαρθρωτικά μέτρα και οι δημοσιονομικές πολιτικές ως τυπικές υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές, αλλά και η βελτίωση τής ανταγωνιστικότητας τής χώρας
Γ) Η πιθανότητα εξόδου τής Ελλάδας από τον έλεγχο τού ΔΝΤ, που δημιουργεί κάποια νευρικότητα στους επενδυτές για το τι θα γίνει μετά την αποχώρησή του.
Αυτό θεωρώ έχει την μικρότερη επίπτωση, εφόσον ακολουθηθεί μια πολιτική διαχείρησης των επενδυτών με διαβεβαιώσεις ότι οι βασικές οικονομικές πολιτικές που οδηγούν τη χώρα στην έξοδο από την ύφεση θα συνεχιστούν και χωρίς το ΔΝΤ
Στο εξωτερικό έχουμε μια διαφορετική κατάσταση ως προς τα αίτια τής πτώσης των χρηματιστηρίων, αλλά προφανώς στην ίδια κατεύθυνση.
Ενώ η περιφέρεια τής Ευρώπης (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) δείχνει συμπτώματα εξόδου από την κρίση, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή ο Πυρήνας δείχνει να εισέρχεται σε νέα ύφεση, μετά από αυτήν τού 2008-2011, με οδηγό και κύριο υπεύθυνο τη Γερμανία.
Αυτό σημαίνει ότι και η περιφέρεια κινδυνεύει να υποστεί διακοπή στην ανάπτυξή της και να να δημιουργηθούν αντιστροφές στο θετικό επενδυτικό κλίμα.
Αν δούμε τη Γερμανία και τις άλλες χώρες τού Πυρήνα να αυξανουν τα δημόσια έργα τους και να δίνουν λιγότερο βάρος στις δημοσιονομικές πολιτικές τους, τότε ίσως προληφθεί μια ύφεση η οποία, αν επέλθει, αυτή τη φορά αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια.
Στις ΗΠΑ, και ενώ δείχνει ότι η πολιτική μηδενικών επιτοκίων έχει φέρει αποτελέσματα σε όλο το φάσμα τής οικονομίας, τα πρόσφατα χαμηλότερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι πολύ πιο περιορισμένη στα επόμενα τρίμηνα και οποιαδήποτε άνοδος επιτοκίων διακινδυνεύει να επιφέρει οπισθοδρόμηση στην οικονομία.
Έτσι, οι προσδοκίες για πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετατοπίζονται για το πρώτο εξάμηνο τού 2016.
Προφανώς, σε όλα αυτά έχουν παίξει μεγάλο επιβαρυντικό ρόλο οι μεγάλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που έχουν προκύψει από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Απ’ ό,τι δείχνουν οι αγορές, το κλείσιμο τής χρονιάς για τα Χρηματιστήρια διεθνώς θα είναι τελείως αντίθετο με το ξεκίνημα, τις προσδοκίες και την τελική άνοδο των αγορών στις αρχές τού 2014.

Γεώργιος Κοφινάκος
Διευθύνων Σύμβουλος StormHarbour UK

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης