Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων στο real estate - Σε 16 μήνες δόθηκαν 436 άδειες παραμονής σε ξένους επενδυτές

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων στο real estate - Σε 16 μήνες δόθηκαν 436 άδειες παραμονής σε ξένους επενδυτές
Εκ της Ρωσίας και της Κίνας η πλειονότητα των επενδυτών
Απολύτως ικανοποιητικοί είναι οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής, σε όσους πολίτες Τρίτων Χωρών αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με κοινή εκδήλωση του Enterprise Greece και των υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών, κατά την διάρκεια των πρώτων 16 μηνών εφαρμογής του μέτρου εκδόθηκαν 436 άδειες παραμονής, ενώ στη διαδικασία έκδοσης βρίσκονται άλλες 83!
Μάλιστα, από το Μάιο του 2014, οπότε και αποσαφηνίστηκαν τα ζητήματα σχετικά με το φόρο μεταβίβασης, έχουν εκδοθεί 210 άδειες για νέους ιδιοκτήτες και 182 άδειες για μέλη των οικογενειών τους.
Επομένως, πρόκειται μία αναλογία συμβολαίων προς εκδοθείσες άδειες 1 προς 1.86!
Ας σημειωθεί πως η πλειοψηφία των αδειών παραμονής έχει χορηγηθεί σε υπηκόους Ρωσίας (185) και Κίνας (119).
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του προγράμματος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Αγ. Συρίγος υποστήριξε πως «προχωρήσαμε σε σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να συμβάλουμε στην επιτυχία του προγράμματος. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε προβεί σε περαιτέρω νομοθετικές βελτιώσεις με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αποδοτικότητά του».
Εκ μέρους της Enterprise Greece, ο διευθύνων σύμβουλος Στ. Ησαΐας διαμήνυσε πως «από τα στοιχεία προκύπτει ότι το πρόγραμμα Αδειών Διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων, τον πρώτο ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, που προφανώς αντιμετωπίστηκαν και θέματα εφαρμογής και υλοποίησης, έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, έχει αποδειχθεί αναλογικά το πλέον επιτυχημένο και είναι από τα πιο ανταγωνιστικά στην εφαρμογή του. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για τη συνέχεια».

Tι μετέδιδε το bankingnews.gr στις 17 Οκτωβρίου του 2014:

Η γραφειοκρατία «σκότωσε» το πρόγραμμα πώλησης ακινήτων σε ξένους που θα έπαιρναν ως ανταμοιβή άδεια παραμονής για πέντε έτη στην Ελλάδα.
Ο αγοραστής βάζει τα «ωραία» του λεφτά και μάλιστα 250.000 ευρώ. Ο νομοθέτης του λέει για να σου …δώσω την άδεια πρέπει να συγκεντρώσεις τουλάχιστον 15 έγραφα από διάφορες υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την τελική έγκριση.
Όταν ο αγοραστής ρωτήσει το φορολογικό καθεστώς μέχρι πρόσφατα δεν έπαιρνε απάντηση. Η Ελλάδα αντέγραψε ξένη νομοθεσία αλλά δεν ξέχασε να βάλει το δικό της γραφειοκρατικό DNA.
Οι πολυπόθητες αγοροπωλησίες εκατομμύριων ευρώ για ακίνητα που οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει έως και 50 % σε σχέση με το παρελθόν δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ ταυτόχρονα οι δημοσιεύσεις μιλούν μόνο για 547 άδειες παραμονής που δόθηκαν σε πολίτες τρίτων χωρών στην Ελλάδα, οι οποίοι επένδυσαν στην αγορά ακινήτων, με βάση την εφαρμογή του νόμου 4146/2013 για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις και άλλες διατάξεις».
Οι περισσότερες άδειες δόθηκαν σε πολίτες από Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Ινδία, Καναδά και ΗΠΑ. Σε αντίθεση η Πορτογαλία έχει εκδώσει 1.161 βίζες από το 2012 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας επενδύσεις ύψους 699 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως από Κινέζους, σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ,με ελάχιστο τίμημα αγοράς τις 500.000 ευρώ.
O κ. Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ε-Real Estates υποστηρίζει στο www.bankingnews.gr ότι η γραφειοκρατία «σκότωσε» το πρόγραμμα προσέλκυσης επενδυτών για την αγορά ακινήτων Πρόσθεσε ότι στη Βρετανία η βίζα δίνεται αυτόματα χωρίς γραφειοκρατία και μεγάλες καθυστερήσεις σε πρόσωπα που επενδύουν τουλάχιστον 1 εκατ. στερλίνες στη χώρα. Σημειώνεται ότι ανάλογο “δωράκι” σε επενδυτές εκτός Ε.Ε. κάνουν και οι Ισπανοί για αγορά ακινήτου αξίας άνω των 300 χιλ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στην επενδυτική έκρηξη των προηγούμενων ετών. Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες για αγορά ακινήτου αξίας άνω των 500 χιλ. δολαρίων, η πράσινη κάρτα είναι δωρεάν και αυτόματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι υποψήφιοι «πελάτες» της Ελλάδας , όπως για παράδειγμα οι Ρώσοι, προτιμούν να επενδύουν στη γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με την έκθεση του τουρκικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, για το διάστημα Μάιος 2012 - Μάιος 2013 14.599 ξένοι επένδυσαν στη γείτονα αγοράζοντας 13.495 ακίνητα.
Ο κ. Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας καταγράφει τη δοκιμασία των επενδυτών βήμα προς βήμα.
Για να αποκτηθεί η άδεια διαμονής πρέπει να πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:
α) Τα ακίνητα θα πρέπει να ανήκουν κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στους ιδιοκτήτες τους.
β) Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, αξίας €250.000, παρέχεται δικαίωμα διαμονής, μόνο εφόσον οι ιδιοκτήτες του ακινήτου είναι σύζυγοι που κατέχουν το ακίνητο εξ’ αδιαιρέτου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, το δικαίωμα διαμονής παρέχεται μόνο εάν το ποσό που έχει επενδύσει ο κάθε συνιδιοκτήτης, ανέρχεται σε €250.000.
γ) Εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου το έχει αποκτήσει μέσω νομικού προσώπου, θα πρέπει να του ανήκουν εξ’ ολοκλήρου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια.
δ) Το δικαίωμα διαμονής παρέχεται και στις περιπτώσεις που ο πολίτης τρίτης χώρας είναι ιδιοκτήτης, είτε προσωπικά είτε μέσω νομικού προσώπου, περισσοτέρων του ενός ακινήτων, συνολικής αξίας τουλάχιστον €250.000.
ε) Η τεκμηριωμένη πρόθεση αγοράς ακινήτου, θα πρέπει να αποδεικνύεται με έγγραφα που αποδεικνύουν την οικονομική δυνατότητα (λ.χ. βεβαίωση αναγνωρισμένης τράπεζας Α τάξεως ή επίσημου χρηματοδοτικού οργανισμού ή άλλου αναγνωρισμένου οργανισμού φύλαξης χρεογράφων) με την οποία να πιστοποιείται η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών ή λοιπών κινητών αξιών, ιδίως ομόλογα ή μετοχές, για την κάλυψη των κεφαλαίων της επένδυσης, τουλάχιστον €250.000 και την πρόθεση του αιτούντα να αγοράσει το ακίνητο (σύμβαση παροχής υπηρεσιών σε δικηγορικό ή σύμβαση ανάθεσης σε κτηματομεσιτικό γραφείο).
στ) Για τους πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εφόσον το ελάχιστο ύψος της μίσθωσης ανέρχεται σε €250.000 θα πρέπει να προκύπτει από το συμβόλαιο η εφάπαξ καταβολή του μισθώματος που αντιστοιχεί στη δεκαετή μίσθωση του καταλύματος ή των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι για τις ανωτέρω περιπτώσεις, το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα προκύπτει από τις αναγραφόμενες στο συμβόλαιο αξίες των ακινήτων ή των συμβάσεων μίσθωσης.
Η άδεια εισόδου ( VISA τύπου D ) είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκτήσει κανείς άδεια διαμονής. Μετά την έκδοση της άδειας διαμονής και για το διάστημα που αυτή ισχύει δεν απαιτείται θεώρηση εισόδου.
Η άδεια διαμονής μπορεί να ανανεωθεί. Συγκεκριμένα, οι άδειες διαμονής ανανεώνονται για ισόχρονη διάρκεια και για όσες φορές επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος. Για την ανανέωση της άδειας διαμονής, πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Η ακίνητη περιουσία να παραμένει στην κυριότητα, νομή και κατοχή του ενδιαφερομένου.
2. Να παραμένουν σε ισχύ οι προβλεπόμενες μισθώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης