Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μυστήριο παραμένει ακόμη η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα - Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών

Μυστήριο παραμένει ακόμη η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα - Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών
Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα για το 2015
Μυστήριο παραμένει ακόμη η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, την Πέμπτη η κυβέρνηση απέστειλε στην τρόικα τις προτάσεις της για τα 19 ανοικτά ζητήματα. Σε μείζονος σημασίας αναδεικνύεται το θέμα του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζει η τρόικα, το οποίο υπό συνθήκες μπορεί να φθάσει το 2015 ακόμα και στα 3,6 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο το οικονομικό επιτελείο όχι μόνο δεν αναγνωρίζει, αλλά θεωρεί ότι «μεγαλώνει» επίτηδες για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης από την τρόικα, ώστε να υποχωρήσει η κυβέρνηση από τις θέσεις της στα υπόλοιπα 18 ζητήματα.
Ωστόσο, πρόθεση υπαναχώρησης δεν υπάρχει.
Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα για το 2015.
Από εκεί και πέρα ξεκινάει η διαμόρφωση της στρατηγικής της ελληνικής πλευράς για αντιμετώπιση των «υπερβολικών» –όπως λένε στο υπουργείο– απαιτήσεων της τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό:
1. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και πέρυσι τέτοια εποχή η τρόικα εκτιμούσε δημοσιονομικό κενό για το 2014 ύψους 2 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις της διαψεύστηκαν. Για φέτος, όχι μόνο δεν προκύπτει κενό, αλλά το οικονομικό επιτελείο εκτιμά υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ (ή και υψηλότερα) αντί στόχου για 1,5% του ΑΕΠ.
2. Τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου είναι ενθαρρυντικά. Δείχνουν αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα, ενώ φαίνεται πως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα κατά τις πρώτες 10 ημέρες του μήνα ήδη έχουν φθάσει στα 380 εκατ. ευρώ.
3. Η επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελεί το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Η τρόικα –αν και επισήμως δεν το αναφέρει– αμφισβητεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,9% το 2015. Ωστόσο, η πολύ θετική εξέλιξη με τα στοιχεία του ΑΕΠ για φέτος (δείχνουν ότι η οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς από το πρώτο κιόλας τρίμηνο) ενισχύει την επιχειρηματολογία του οικονομικού επιτελείου ότι η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει και αντιστοίχως θα βελτιωθούν τα έσοδα στηρίζοντας τους δημοσιονομικούς στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης