Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση - Η τρόικα αρνείται να επιστρέψει στην Αθήνα - Τηλεδιάσκεψη με Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ)

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση - Η τρόικα αρνείται να επιστρέψει στην Αθήνα - Τηλεδιάσκεψη με Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ)
Η τρόικα κατέβασε τον πήχη για το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 1,7 δισ., όμως η κυβέρνηση δεν είναι σύμφωνη
(upd)Η σταδιακή υποχωρητικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές δεν αποτέλεσε, τουλάχιστον μέχρι χθες αργά το βράδυ, ικανή συνθήκη για να επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.
Ενώ τα χρονικά περιθώρια για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί, συνεχίζεται σε έντονο ρυθμό η ανταλλαγή ηλεκτρονικών επιστολών με αιχμή τα μείζονα ζητήματα του δημοσιονομικού κενού, της νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα εργασιακά.
Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. 
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης για την εφαρμογή της ρύθμισης των 72-100 δόσεων σε τυπικούς λόγους, στην πραγματικότητα η τρόικα εμμένει στη θέση της για το «κενό» που θα δημιουργηθεί στα έσοδα παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς ότι ο φετινός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ) θα καλυφθεί ακόμη κι αν χρειαστεί η λήψη ισοδύναμων μέτρων.
Μεγάλο είναι το χάσμα που υπάρχει και ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2015. Οι δανειστές μπορεί να αναθεώρησαν την αρχική εκτίμησή τους για κενό άνω των 3 δισ. ευρώ, κατεβαίνοντας στα 1,7 δισ. ευρώ, ωστόσο η νέα τους πρόταση δεν βρήκε σύμφωνη την κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή που απέστειλε χθες το βράδυ η Αθήνα.
Ακριβώς λόγω της διάστασης αυτής, χωρίς τη συγκατάθεση της τρόικας αναμένεται να προχωρήσει και η κατάθεση αύριο στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού.
Στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα παραδώσει το «στικάκι» στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ενώ μία ώρα νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το τελικό κείμενο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα εργασιακά
Το ζήτημα της επιστροφής της τρόικας περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και από το εσωτερικό κυβερνητικό «βραχυκύκλωμα» όσον αφορά στα όρια των «κόκκινων» γραμμών.
Ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει πως δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή διάταξη για την επαναφορά του lock out (ανταπεργία), υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων για τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη ούτε καν συζητά για τη λήψη αποφάσεων από την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων.
Μετά τις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά αλλά και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού και του κυβερνητικού επιτελείου για τα στοιχεία που πρέπει να αποσταλούν στην τρόικα, υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα αποδέχεται το 50% + 1 για τη λήψη απόφασης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Από την άλλη, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάριζαν ότι δεν αποδέχονται επ’ ουδενί τέτοιου είδους παρέμβαση, τονίζοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε Βουλγαρία».
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας έκανε την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να παραμείνει χθες πάνω από το 8,22%.

Πρώτη ενημέρωση: 07:11, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης