Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 60% - 40% οι πιθανότητες να έρθει η τρόικα στην Αθήνα - Σήμερα η «απάντηση» των δανειστών στην ελληνική πρόταση

tags :
Στο 60% - 40% οι πιθανότητες να έρθει η τρόικα στην Αθήνα -  Σήμερα η «απάντηση» των δανειστών στην ελληνική πρόταση
Στον αερά κυριολεκτικά οι επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές
Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης τρόικας για τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2015 με τις πιθανότητες επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα να είναι 60% - 40%.  
Πάντως, μόλις μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα οριστικοποιούσε τις αποφάσεις για τη χρηματοδοτική γέφυρα του 2015 με βάση το αποτέλεσμα της 5ης αξιολόγησης της τρόικας, και οι επαφές με τους δανειστές είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Παρά την «γη και ύδωρ» που προσέφερε η κυβέρνηση «σπάζοντας» τις κατ’ ευφημισμόν «κόκκινες γραμμές» της, η βουλιμία των δανειστών δεν φαίνεται να ικανοποιείται με τις προτάσεις που έχουν στα χέρια τους από τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής με μέτρα όπως: η αύξηση του ΦΠΑ, οι επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και άλλες παρεμβάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Η απάντηση των δανειστών στις προτάσεις της κυβέρνησης αναμένονται σήμερα, ωστόσο η επιστροφή τους στην Αθήνα ακόμα δεν έχει «κλειδώσει», καθώς παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ενώ εμμένουν στις παράλογες απαιτήσεις τους για νέες περικοπές της τάξης του 15-20% στις κύριες συντάξεις από την 1-1-2015.
«Η τεχνική διαπραγμάτευση έχει εξαντληθεί και όλα πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη της ελληνικής πλευράς, παραπέμποντας ουσιαστικά στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς προϊσταμένους των δανειστών (Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκαρντ).
Χθες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε διεμήνυσε πως πρώτα θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν η Αθήνα έχει εκπληρώσει τους όρους για την εκταμίευση της τελικής δόσης και μετά, στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, θα συζητηθεί η επόμενη ημέρα και η υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις προληπτική πιστωτική γραμμή.

Τα μέτρα

Το e- mail της Αθήνας προς την Τρόικα προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από το 6,5% ακόμα και στο 13%, εξέλιξη που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό.
Η κυβέρνηση κάνει πίσω στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του αρχικού της σχεδίου.
Για το Δημόσιο προβλέπει την εφαρμογή νέων εισαγωγικών μισθών από 1/1/2015 με: κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας, καθώς και νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας και υπερωριών.
Ειδικά τα ασφαλιστικό, η κυβέρνηση το έχει μετατρέψει τις τελευταίες ημέρες σε παιχνίδι παραπλάνησης, υιοθετώντας «λογική Χότζα» προκειμένου να περάσει με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος το σκόπελο των δραματικών αλλαγών σε συντάξεις, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και κοινωνικές παροχές.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα όπως όλα δείχνουν η σύγκλιση στο ασφαλιστικό θα επιτευχθεί με συμφωνία στους εξής τομείς:

-Επέκταση για μία διετία του παγώματος στις αυξήσεις των συντάξεων (προβλέπεται μέχρι το τέλος 2015 και ακολούθως αύξηση περί του 4% ετησίως κάτι που δεν θα εφαρμοστεί).

-Επέκταση στα 20 έτη του ελάχιστου ορίου ετών ασφάλισης αλλά για όσους είναι άνω των 40 ετών (δηλαδή θα καταλαμβάνονται όσοι γεννήθηκαν από το 1975 και μετά)

-Θέσπιση 3τους μεταβατικής περιόδου για την κατάργηση των ρυθμίσεων για συνταξιοδότηση που αφορούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας ενός ασφαλισμένου (δηλαδή θα τεθεί αρχικώς μία αύξηση κατά 2 έτη σε όλες τις κατηγορίες και η πλήρης κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα επέλθει το 2019).


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης