Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κριτική Ορφανίδη (πρώην ΚτΚ) σε Draghi: Αναποτελεσματικό το QE - Έρχεται βελούδινη διάλυση του ευρώ;

Κριτική Ορφανίδη (πρώην ΚτΚ) σε Draghi: Αναποτελεσματικό το QE - Έρχεται βελούδινη διάλυση του ευρώ;
"Στις πιέσεις της Γερμανίας υπέκυψε η ΕΚΤ"
Σφοδρή κριτική στην ΕΚΤ ασκεί ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθ. Ορφανίδης, με αφορμή την υπαναχώρηση του M. Draghi στους… όρους και τις λεπτομέρειες του επικείμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ειδικότερα, μιλώντας στους Financial Times, ο Κύπριος τραπεζίτης εξαπολύει σφοδρή κριτική στην ΕΚΤ, κατηγορώντας την πως υπέκυψε για ακόμη μία φορά στις πιέσεις της Γερμανίας.
«Η ΕΚΤ αλλάζει τους κανόνες του QE, προκειμένου να αποφύγει την κατανομή του κινδύνου μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης να καθίσταται αναποτελεσματικό» καταγγέλλει ο Κύπριος οικονομολόγος, ο οποίος διδάσκει στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Ας σημειωθεί πως το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο πιθανώς θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, επιτάσσει την αγορά κρατικών ομολόγων μόνο από την Κεντρική Τράπεζα της εκάστοτε χώρας.
Δηλαδή, η Bundesbank δύναται να αγοράσει μόνο γερμανικά, κρατικά ομόλογα.
«Αυτή η κίνηση της ΕΚΤ σηματοδοτεί τη μόνιμη στήριξη της Γερμανίας. Η διατήρηση του ρίσκου στην εθνική κεντρική τράπεζα - και η μη κατανομή του στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες - σηματοδοτεί πως η ΕΚΤ προετοιμάζεται για το σενάριο ενός βελούδινου διαζυγίου της Ευρωζώνης» προειδοποιεί χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης